Καρδιαγγειακά

Μπορούν οι εφιάλτες να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή;

Μπορούν οι εφιάλτες να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή;

Υπάρχουν αναφορές σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή μετά από έναν εφιάλτη. Το φαινόμενο είναι βέβαια σπάνιο αλλά μπορεί να συμβεί κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Δεν έχουν γίνει μελέτες για να καθοριστεί πόσο συχνά θα μπορούσε ένας εφιάλτης να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, και οι εμπειρογνώμονες δεν είναι βέβαιο αν μπορούν να αναληφθούν από τον παλμό-της καρδιάς τη σύνδεση εφιάλτη και καρδιακής προσβολής.
Οι εφιάλτες εμφανίζονται πιο συχνά τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα εμφράγματα, επίσης, είναι πιο συχνά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν το εσωτερικά ρολόι του σώματος ξεκινήσει να εκκρίνει τις ορμόνες του στρες και η αρτηριακή πίεση τείνει να αυξηθεί, δήλωσε ο Δρ Mary Ann McLaughlin, καρδιολόγος στο Icahn της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη . Αν κάποιος είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρδιακή προσβολή – λόγω της υψηλής πίεσης του αίματος-, ο διαβήτης, η άπνοια ύπνου, το κάπνισμα ή άλλοι παράγοντες συμβάλουν στο να συμβεί καρδιακή προσβολή νωρίς το πρωί. Αλλά «είναι σπάνιο για ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο να έχει έναν εφιάλτη που προκαλεί καρδιακή προσβολή,” είπε ο Δρ McLaughlin.

Εφιάλτες μπορεί να προκληθούν από το αλκοόλ, την έλλειψη ύπνου και τα φάρμακα, (συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων αντικαταθλιπτικών και φάρμακα πίεσης), είπε. Άγχος και κατάθλιψη έχουν επίσης συνδεθεί με τους εφιάλτες.

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με καρδιακή νόσο έχουν συχνά άπνοια ύπνου, μια μορφή διαταραχής της αναπνοής που μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμένο ύπνο, και ενδεχομένως περισσότερους εφιάλτες, δήλωσε ο Δρ Neomi Shah, ένας ειδικός του ύπνου, επίσης στο Όρος Σινά.

Μια μελέτη το 2013 διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με άπνοια και συχνούς εφιάλτες ξυπνούν πιο συχνά. Οι εφιάλτες εξαφανίστηκαν σε περισσότερους από 90 τοις εκατό των ασθενών που χρησιμοποίησαν θεραπεία της άπνοιας τους.

Οι εφιάλτες είναι δυνητικά απειλητικοί για τη ζωή, αν και αυτό φαίνεται να είναι πολύ σπάνιο. Υπάρχουν τρόποι για τη μείωση των κινδύνων με την αντιμετώπιση των υποκείμενων συνθηκών, όπως άπνοια ύπνου, χρήση αλκοόλ και έλλειψη ύπνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]