Καρδιαγγειακά

Μεταμόσχευση καρδιάς: Νέα επιστημονική προσέγγιση

Μεταμόσχευση καρδιάς: Νέα επιστημονική προσέγγιση

Μεταμόσχευση καρδιάς: Οι γιατροί στο νοσοκομείο Yale New Haven χρησιμοποίησαν μια πιο επιθετική διαδικασία επιλογής για να υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιήθηκαν εκεί διατηρώντας παράλληλα θετικά αποτελέσματα ασθενών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια πιο περιεκτική προσέγγιση στην επιλογή καρδιών δωρητή και αποδεκτών μοσχεύματος μπορεί να επιτρέψει στα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν με επιτυχία περισσότερους ασθενείς που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open.

kardia.jpg

Η μελέτη εξέτασε τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα των ασθενών για δύο ομάδες: 49 ασθενείς που έλαβαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς από το 2014 έως το 2018 και 58 ασθενείς που είχαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς το έτος μετά το νοσοκομείο υιοθέτησε μια πιο επιθετική διαδικασία επιλογής για τους αποδέκτες δότες (2018- 2019). Η πιο επιθετική διαδικασία επιλογής μείωσε σημαντικά την περίοδο αναμονής για καρδιακούς ασθενείς, από 242 ημέρες σε 41 ημέρες, ανέφεραν οι ερευνητές. Είναι σημαντικό, ότι το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών στις 180 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο. Η επέκταση των διαδικασιών μεταμόσχευσης καρδιάς στο νοσοκομείο, τον Σεπτέμβριο του 2018, συνέπεσε με την εφαρμογή του νέου συστήματος κατανομής καρδιών δωρητών του United Network for Organ Sharing (UNOS).

“Νομίζω ότι αυτό είναι το πακέτο για άλλα κέντρα – ότι μια τέτοια αλλαγή στην προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες για ασθενείς που έχουν ανάγκη, διατηρώντας παράλληλα τα αποτελέσματα βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο Makoto Mori, MD, χειρουργός κάτοικος στο Yale και πρώτος συγγραφέας του μελέτη. Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης ήταν ο Harlan Krumholz, MD, ο καθηγητής Ιατρικής (καρδιολογία) του Harold H. Hines Jr και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Αποτελεσμάτων του Yale.

heart.png

Στην πράξη, η επέκταση των διαδικασιών μεταμόσχευσης καρδιάς στο Νοσοκομείο Yale New Haven σήμαινε την αποδοχή καρδιών από ηλικιωμένους δότες με πρόσθετες ιατρικές παθήσεις, καθώς και την αποδοχή των αποδεκτών μεταμοσχεύσεων με πιο σοβαρές ασθένειες. Το νοσοκομείο Yale New Haven άλλαξε επίσης τη χειρουργική ηγεσία του προηγμένου προγράμματος καρδιακής ανεπάρκειας, προσέλαβε έναν ειδικό χειρουργό προμήθειας και έναν πρόσθετο συντονιστή μεταμόσχευσης και αύξησε τη συμμετοχή των ιατρών που παρακολουθούν χειρουργική επέμβαση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αύξηση του Yale σε περιπτώσεις μεταμόσχευσης καρδιάς ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από την αλλαγή του όγκου που παρατηρήθηκε σε άλλα κέντρα μεταμόσχευσης καρδιάς στην ίδια περιοχή κατά την ίδια περίοδο, όπως το νοσοκομείο Hartford, το ιατρικό κέντρο Tufts, το νοσοκομείο Brigham and Women’s και το γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. “Χρησιμοποιήσαμε μια διεπιστημονική προσέγγιση και κάναμε στρατηγικές αλλαγές στην επιλογή δωρητών και παραληπτών, οι οποίες μας επέτρεψαν να αυξήσουμε τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιήθηκαν και, συνεπώς, να βοηθήσουμε περισσότερους ασθενείς με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Arnar Geirsson, MD, επικεφαλής καρδιακής χειρουργικής στο νοσοκομείο Yale New Haven.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]