Καρδιαγγειακά

Γαλοπούλα ή κοτόπουλο για μεγαλύτερη απώλεια βάρους;

Γαλοπούλα ή κοτόπουλο για μεγαλύτερη απώλεια βάρους;

Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν και η μπορεί να ληφθεί από μια ποικιλία πηγών, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι από τις πιο δημοφιλείς τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Αυτό το άρθρο εξετάζει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες της γαλοπούλας και του κοτόπουλου και συζητά ποια μπορεί να είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Πρωτεΐνη σε λευκό κρέας

Το μεγαλύτερο μέρος του λευκού κρέατος σε κοτόπουλο και γαλοπούλα είναι από τα στήθη και τις φτερόυγες. Το χρώμα εμφανίζεται πιο λευκό σε σύγκριση με τα πιο σκούρα μέρη των πουλερικών λόγω της χαμηλότερης περιεκτικότητας της πρωτεΐνης μυοσφαιρίνης. Η μυοσφαιρίνη μεταφέρει και αποθηκεύει οξυγόνο εντός του μυός και είναι υπεύθυνη για την κοκκινωπή-καφέ απόχρωση των πιο σκουρόχρωμων τεμαχίων κρέατος.

Κρέας από το στήθος

Το κρέας από το στήθος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια πουλερικών, ιδιαίτερα μεταξύ όσων αγαπούν τη γυμναστική και των διαιτολόγων λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Μία  σύγκριση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ανά 28 γραμμάρια ψημένου στήθους :

Στήθος κοτόπουλου: 9 γραμμάρια

Στήθος γαλοπούλας: 8 γραμμάρια

Το κοτόπουλο παίρνει την πρωτιά με ένα γραμμάριο πρωτεΐνης περισσότερο από  τη γαλοπούλα ανά 28 γραμμάρια κρέατος. Ωστόσο, από άποψη διατροφής, αυτή η διαφορά είναι αμελητέα. Είτε η επιλογή θα ήταν μια καλή πρωτεϊνική ώθηση για ένα γεύμα.

Κρέας φτερούγας

Το λευκό κρέας από τα φτερά του κοτόπουλου και της γαλοπούλας είναι πολύ διατροφικά παρόμοιο με το κρέας του στήθους. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ειδικότερα, είναι σχεδόν η ίδια και για τα δύο πτηνά σε σύγκριση με το κρέας του στήθους. Τόσο το κοτόπουλο όσο και το κρέας φτερούγων γαλοπούλας παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια-9 γραμμάρια πρωτείνης.

Πρωτεΐνη στο σκούρο κρέας

Ο όρος “σκούρο” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κομμάτια κρέατος που έχουν κοκκινωπό-καφέ χρώμα.(έχουν αυτή τη χρωστική ουσία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης της πρωτεΐνης μυοσφαιρίνης). Καθώς η μυοσφαιρίνη βοηθά στη μεταφορά και αποθήκευση οξυγόνου στα μυϊκά κύτταρα, το σκούρο κρέας συνήθως βρίσκεται σε πιο ενεργές μυϊκές ομάδες, όπως τα πόδια και οι μηροί κοτόπουλου και γαλοπούλας.

Κρέας-μπούτι

Το κρέας από το μπούτι κοτόπουλου και γαλοπούλας βρίσκεται ακριβώς πάνω από το πόδι.

Ανά 28 γραμμάρια κρέατος, η γαλοπούλα παρέχει ένα επιπλέον γραμμάριο πρωτεΐνης σε σύγκριση με το κοτόπουλο.

Κοτόπουλο μπούτι: 7 γραμμάρια

Γαλοπούλα-μπούτι: 8 γραμμάρια

Αν και το κρέας από μπούτι γαλοπούλας είναι τεχνικά η υψηλότερη πηγή πρωτεΐνης σε αυτή τη σύγκριση, ένα γραμμάριο πρωτεΐνης ανά 28 γραμμάρια είναι απίθανο να κάνει μεγάλη διαφορά συνολικά. Κάθε επιλογή θα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Ποιο είναι πιο υγιεινό

Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και μπορούν να αποτελέσουν υγιές συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Αλλά λάβετε υπόψη ότι πάρα πολλά από τα μεμονωμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία σας.

Η ενσωμάτωση μέτριων ποσοτήτων κοτόπουλου ή γαλοπούλας στη διατροφή σας μπορεί να είναι  υγιής τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε πρωτεΐνες, αν και η πρωτεΐνη δεν είναι η μόνη θρεπτική ουσία γαλοπούλας και κοτόπουλου.

Όταν αποφασίσετε ποια επιλογή μπορεί να ικανοποιήσει καλύτερα τις προσωπικές σας ανάγκες διατροφής και τους στόχους υγείας, το συνολικό περιεχόμενο διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των θερμίδων, του λίπους, των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων, πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με τις πρωτεΐνες.

Θερμίδες και λίπος

Η προσοχή στις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε λιπαρά των τροφίμων μπορεί να κριθεί απαραίτητη ανάλογα με τους στόχους υγείας σας. Το λίπος είναι ένα βασικό συστατικό υγιεινής διατροφής και τα πουλερικά περιέχουν διαφορετικούς τύπους υγιών λιπών.

Ωστόσο, το λίπος είναι μια πυκνότερη πηγή θερμίδων σε σύγκριση με την πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι τα τεμάχια κρέατος υψηλότερου λίπους θα έχουν περισσότερες θερμίδες από ό, τι οι πιο λιτές κοπές.

Συνολικά, το σκούρο κρέας στο κοτόπουλο και τη γαλοπούλα έχει περισσότερο λίπος από το λευκό. Αυτό τείνει να ισχύει και για άλλα είδη πουλερικών. Τα σκούρα κομμάτια κρέατος κοτόπουλου έχουν ελαφρώς περισσότερο λίπος και θερμίδες από αυτά της γαλοπούλας. Το ίδιο ισχύει για το λευκό κρέας αυτών των δύο τύπων πουλερικών, καθώς η γαλοπούλα είναι ελαφρώς πτωχότερη σε θερμίδες από το κοτόπουλο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εάν τρώτε την πέτσα, θα δείτε ένα άλμα τόσο σε λίπος όσο και σε θερμίδες σε οποιοδήποτε είδος πουλερικών. Κανένα από αυτά δεν σημαίνει ότι η επιλογή είναι αναγκαστικά καλύτερη από την άλλη αλλά μπορεί να αξίζει να εξεταστεί ανάλογα με το τι θέλετε να πετύχετε με τη διατροφή σας.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Αν και δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα μεταξύ κοτόπουλου και γαλοπούλας, μπορεί να υπάρξουν ορισμένες παραλλαγές αυτών των θρεπτικών ουσιών μεταξύ λευκού και σκούρου κρέατος εν γένει.

Για παράδειγμα, το στήθος κοτόπουλου περιέχει περισσότερη νιασίνη και βιταμίνη Β6 από το μπούτι κοτόπουλου, ενώ το κοτόπουλο περιέχει σημαντικά μεγαλύτερο ψευδάργυρο από το στήθος κοτόπουλου

Επομένως, εάν προσπαθείτε να αυξήσετε την πρόσληψη ψευδαργύρου, το σκούρο κρέας μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή, ενώ εάν θέλετε ενίσχυση βιταμίνης Β, το λευκό κρέας μπορεί να είναι πιο κατάλληλο.

Κατά την εξέταση διατροφικών επιλογών όπως αυτές, είναι καλό να διατηρήσετε το «δάσος» στο μυαλό σας. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας τροφίμων, ακόμη και στην κατανάλωση κρέατος μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γονίδια - κλειδί για τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]

Μεταμόσχευση καρδιάς: Νέα επιστημονική προσέγγιση

Μεταμόσχευση καρδιάς: Οι γιατροί στο νοσοκομείο Yale New Haven χρησιμοποίησαν μια πιο επιθετική διαδικασία επιλογής για να υπερδιπλασιάσουν τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς που πραγματοποιήθηκαν εκεί διατηρώντας παράλληλα θετικά αποτελέσματα ασθενών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια πιο περιεκτική προσέγγιση στην επιλογή καρδιών δωρητή και αποδεκτών μοσχεύματος μπορεί να επιτρέψει στα νοσοκομεία να […]

Καρδιακές παθήσεις και αθλητές: Οι κυριότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου

Σε 1-2 περιστατικά ανά 100.000 ετησίως υπολογίζεται η πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου σε αθλητή κάτω των 35 ετών. Για τα περιστατικά αυτά ευθύνονται καρδιακές παθήσεις λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, και σε μεγάλο βαθμό κληρονομικές.  Επίσης η αθλητική δραστηριότητα και ιδιαίτερα συγκεκριμένα αθλήματα μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στη δομή της καρδιάς στα πλαίσια προσαρμογής της στη συγκεκριμένη […]

Η κακή χοληστερίνη και τα νέα δεδομένα για τη μείωση καρδιαγγειακού κινδύνου

Η «κακή» χοληστερίνη (LDL) βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στο στόχαστρο των γιατρών, οι οποίοι θεωρούν ότι η μείωσή της θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και του πρόωρου θανάτου. Όμως, μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη έρχεται να αμφισβητήσει αυτήν την πεποίθηση, καθώς δείχνει ότι στην πράξη οι περισσότερες έως τώρα έρευνες […]