Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Καρδιαγγειακά

Έξι μεταβλητές συσχετίζονται με την πρόγνωση καρδιογενούς σοκ

Έξι μεταβλητές συσχετίζονται με την πρόγνωση καρδιογενούς σοκ

Έξι μεταβλητές μπορούν να συνδυαστούν για να προβλεφθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος θνητότητας σε ασθενείς με καρδιογενές σοκ (CS), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology.

Tο CS (ή καρδιογενής καταπληξία) είναι σύνδρομο που οφείλεται στην αδυναμία του κυκλοφορικού συστήματος λόγω καρδιακής βλάβης να διατηρήσει ικανοποιητική αιμάτωση των ιστών. Αποτέλεσμα είναι καταστροφή κύτταρων (αρχικά αναστρέψιμη και αργότερα μη αναστρέψιμη, αν η καταπληξία παραταθεί). Η χαμηλή καρδιακή παροχή μειώνει την στεφανιαία κυκλοφορία, με αποτέλεσμα περαιτέρω επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας. Ο οργανισμός κινητοποιείται αντιρροπιστικά με τη διέγερση του συμπαθητικού με επακόλουθη ταχυκαρδία, αύξηση της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου, αγγειοσύσπαση και κατακράτηση υγρών.

Η Janine Poss, MD, από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρδιολογίας του Lübeck, Γερμανία, και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν μια βαθμολογία πρόβλεψης κινδύνου για βραχυχρόνια θνητότητα σε ασθενείς με CS μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα δεδομένα επί των οποίων βασίστηκαν , προέρχονταν από την κλινική μελέτη IABP-SHOCK II που εκτίμησε τη χρήση ενδοαρτικής αντλίας-μπαλονιού σε ασθενείς με καρδιογενές σοκ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ηλικία> 73 ετών, προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, γλυκόζη αίματος κατά την εισαγωγή > 10,6 mmol / L, κρεατινίνη κατά την εισαγωγή > 132,6 μmol / L, βαθμός ροής μετά θρομβόλυση στο έμφραγμα του μυοκαρδίου <3 μετά από διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, και γαλακτικό οξύ αρτηριακού αίματος κατά την εισαγωγή > 5 mmol / L ήταν ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες της θνητότητας 30 ημερών και χρησιμοποιήθηκαν ως παράμετροι. Τα παρατηρηθέντα ποσοστά θνητότητας 30 ημερών για τις κατηγορίες βαθμολογίας χαμηλού, μέσου, και υψηλού κινδύνου ήταν 23,8%, 49,2^, και 76,6%, αντίστοιχα (Ρ <0,0001).

Παρατηρήθηκε καλή διακριτική ικανότητα με επικύρωση στο μητρώο των ασθενών της μελέτης IABP-SHOCK II, με εμβαδόν κάτω από την καμπύλη της τάξης του 0,79. Σε μία μελέτη με έτερο πληθυσμό για εξωτερική επικύρωση (μελέτη CardShock), η βραχυπρόθεσμη θνητότητα ήταν 28,0%, 42,9%, και 77,3%, αντίστοιχα (Ρ <0,001), με μία περιοχή κάτω από την καμπύλη της τάξης του 0.73.

«Το σκορ κινδύνου IABP-SHOCK II μπορεί να υπολογιστεί εύκολα στην καθημερινή κλινική πρακτική και συσχετίζεται ισχυρά με τη θνητότητα σε ασθενείς με CS ως συνέπεια εμφράγματος,» αναφέρουν οι συγγραφείς γράφουν. «Μπορεί να βοηθήσει στη διαστρωμάτωση του κινδύνου των ασθενών για τη βραχυπρόθεσμη θνητότητα και μπορεί έτσι, να διευκολύνει  τη λήψη κλινικών αποφάσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένζυμο ενεργοποιεί τα καρδιακά κύτταρα για ανάκαμψη από καρδιακή προσβολή

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές της Johns Hopkins Medicine έχουν δείξει πώς ένα ένζυμο μπορεί να ενεργοποιήσει τα καρδιακά κύτταρα για να βοηθήσει τους ασθενείς να ανακάμψουν καλύτερα από καρδιακή προσβολή.

Ταυτοποιήθηκε πρωτεΐνη που ρυθμίζει τη φλεγμονή στην αθηροσκλήρωση

Η πρωτεΐνη CARD8 ρυθμίζει αρκετές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες σε άτομα με αθηροσκλήρωση. Αυτό φαίνεται σε μια νέα μελέτη από ερευνητές του Örebro που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports .

Η πρώτη εν Ελλάδι αυτόνομη μονάδα Καρδιο-Ογκολογίας στο ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Γραφεί για το Healthweb η κ. Μιχαλοπούλου Έλενα Καρδιο-Ογκολόγος-Διευθύντρια Μονάδος Καρδιο-Ογκολογίας ΓΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ.Έχει πλέον καταστεί σαφές πως η σύγχρονη αντινεοπλασματική θεραπευτική (χειρουργική, φαρμακευτική και ακτινοθεραπευτική ) έχει αλλάξει ολοκληρωτικά την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο  μειώνοντας σημαντικά τη θνησιμότητα σε αρκετά νεοπλάσματα συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες.

Μελέτη για τη σχέση καρδιακής ανεπάρκειας και κορωνοϊού

Τα υψηλά ποσοστά μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής καθώς και θνητότητας αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης, η οποία είναι επιτακτική μεταξύ των ασθενών που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.

Πρόβλεψη καρδιακής ανεπάρκειας με μηχανική εκμάθηση

Καρδιακή ανεπάρκεια διάγνωση: Κάθε χρόνο, περίπου 1 στους 8 θανάτους των ΗΠΑ προκαλείται τουλάχιστον εν μέρει από καρδιακή ανεπάρκεια. Ένα από τα πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια της οξείας καρδιακής ανεπάρκειας είναι η περίσσεια υγρού στους πνεύμονες, μια κατάσταση γνωστή ως πνευμονικό οίδημα Το ακριβές επίπεδο περίσσειας υγρού ενός ασθενούς συχνά υπαγορεύει την πορεία δράσης του […]

Close Icon