Παθήσεις

Η ασθένεια των selfies που τείνει να γίνει μάστιγα

Η ασθένεια των selfies που τείνει να γίνει μάστιγα

Κατά καιρούς, η τεχνολογία ( ή καλύτερα η κατάχρηση αυτής), έχει κατηγορηθεί ότι είναι επιβλαβής για της ανθρώπινη υγεία. Η τελευταία εμμονή των selfies δε θα μπορούσε να μείνει εκτός.

Όπως ακριβώς, εμφανίζεται η τενοντίτιδα στον αντίχειρα εξαιτίας των υπερβολικών γραπτών μηνυμάτων, έτσι και στην περίπτωση των selfies το υπερβολικό «κλικάρισμα» για τη λήψη φωτογραφιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή πάθηση στα χέρια.

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν, ότι η εμμονή να τραβήξει κάποιος την τέλεια φωτογραφία με το κινητό ή το tablet του αυξάνει τον κίνδυνο να τραυματίσει τους αγκώνες του, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται «selfie elbow», μία νέα ασθένεια που τείνει να γίνει μάστιγα.

Τι είναι όμως αυτή η νέα πάθηση; Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους αθλητές του τένις ή του γκολφ, οι οποίοι επιβαρύνουν τους αγκώνες τους, η εμμονή να τραβήξει κανείς την ιδανική selfie μπορεί να προκαλέσει πόνο στον πρωτογενή αγκώνα, γεγονός που ενδεχομένως να μην ακούγεται σημαντικό, έχει όλα τα φόντα όμως να μετατραπεί σε μία αρκετά επίπονη συνθήκη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Αμερικανό αθλίατρο Jordan Metzl, το πρόβλημα αυτό έγκειται στην κατάχρηση. Με απλά λόγια, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της πάθησης του καρπιαίου σωλήνα και της τενοντίτιδας, η επαναλαμβανόμενη φύση της εργασίας είναι αυτή που προκαλεί τους πόνους. Αν δηλαδή κάποιος, κάνει μία συγκεκριμένη εργασία, όπως είναι η πληκτρολόγηση ή η λήψη φωτογραφιών, πολλές φορές, χρησιμοποιεί τους ίδιους μυς, οι οποίοι καταπονούνται και οι συνέπειες δεν είναι καθόλου ευχάριστες.

Η διασύνδεση δηλαδή μεταξύ της τεχνολογίας και του ανθρώπινου σώματος μερικές φορές προκαλεί τραυματισμούς από υπέρμετρο ενθουσιασμό. Αυτό που συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι κάποιος στην προσπάθειά του να βγάλει μία selfie, ασκεί υπερβολική πίεση στον μυ, ερεθίζοντας άθελά του την περιοχή, όπου ο μυς «αποκόβεται» από το οστό, με αποτέλεσμα να προκαλείται φλεγμονή. Η νέα αυτή πάθηση θεραπεύεται με τη λήψη παυσίπονης αγωγής, που χορηγείται αποκλειστικά από τον γιατρό, και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενώ ενδείκνυται η τοποθέτηση πάγου στην περιοχή και το τέντωμα των μυών.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί κυρίως τους ειδικούς είναι ότι η νέα αυτή πάθηση εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε εφήβους λόγω της υπέρμετρης χρήσης των τεχνολογικών μέσων.

«Πριν 10 -15 χρόνια το πιο σύνηθες σε εφήβους ήταν τα γδαρμένα γόνατα καθώς έπεφταν από το ποδήλατο» λέει χαρακτηριστικά ο ειδικός μυοσκελετικής αποκατάστασης του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Charles Kim, εφιστώντας την προσοχή των γονιών στη σωστή και ορθολογική χρήση της τεχνολογίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

#ZeroStigma : Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Πρόληψη καρδιακών παθήσεων ηλικιωμένων με αντιφλεγμονώδεις θεραπείες

Η στόχευση του φλεγμονώδους μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η αναστολή διαφόρων συστατικών του φλεγμονώματος βελτίωσε τη σταθερότητα των πλακών, όπως και η αναστολή της IL-1ß, ενός προϊόντος του φλεγμονώματος.

Νέα μελέτη για το συσχετισμό κορωνοϊού - καρδιοπάθειας

«Υπάρχει επί του παρόντος μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της καρδιάς και της COVID-19», δήλωσε στην ανακοίνωση ο επόπτης της μελέτης Steffen Petersen, καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση με φυσικό τρόπο

Το στρες μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση με μυριάδες τρόπους. Ένα οξύ τραυματικό γεγονός – η απώλεια ενός αγαπημένου, ακόμα και το σοκ της γέννας, μπορεί να προκαλέσει μια μεγάλη, ξαφνική απώλεια μαλλιών μέχρι και δύο μήνες μετά.