Παθήσεις

H έλλειψη βιταμίνης E προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες

H έλλειψη βιταμίνης E προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες

H έλλειψη Βιταμίνης E στον οργανισμό μπορεί να είναι υπεύθυνη για εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και βλάβες , όπως έδειξαν έρευνες .

Το ψάρι-ζέβρα γνωστό στον επιστημονικό κόσμο ως Danio rerio χρησιμοποίησαν οι ερευνητές προκειμένου να αποφανθούν για τη σπουδαιότητα της Βιταμίνης E στον οργανισμό. Η έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον της Αμερικής, πήρε ως δείγμα ψάρια-ζέβρα των οποίων η διατροφή ήταν εξαιρετικά φτωχή σε Βιταμίνη E.

Όπως αποδείχθηκε, η έλλειψη της Βιταμίνης προκάλεσε ποικίλες διαταραχές όπως αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επίσης, τα συγκεκριμένα ψάρια φάνηκε πως υστερούσαν σε μια άλλη ομάδα ενώσεων τα Λυσοφωσφολιπίδια, θρεπτικά συστατικά που ευθύνονται για την μεταφορά του DHA στον εγκέφαλο ενώ βοηθούν στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής μεμβράνης. Το DHA ανήκει στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι ένα από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά της ομάδας Ω3. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πλούσιος σε DHA όμως δεν μπορεί να το παράγει, το παίρνει κατευθείαν από το συκώτι» εξηγεί η Dr Traber. «Τα μόρια που το μεταφέρουν στον εγκέφαλο είναι τα Λυσοφωσφολιπίδια τα οποία μειώνονται δραστικά όταν εκλείπει η Βιταμίνη Ε». Αρκεί λοιπόν να σημειώσουμε πως τα ψάρια της έρευνας παρατηρήθηκαν με μειωμένα κατά 60% τα Λυσοφωσφολιπίδια. «Είναι αδύνατον να χτίσεις ένα σπίτι χωρίς τα απαραίτητα υλικά, έτσι όταν μειώνεις την Βιταμίνη Ε είναι σαν να περικόπτεις τα μισά βασικά υλικά που χρειάζεται ένας υγιής εγκέφαλος» εξηγεί η Dr Traber.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα το 96% των γυναικών και το 90% των ανδρών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν διατροφή ιδιαιτέρως φτωχή σε Βιταμίνη Ε και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει πως η Βιταμίνη Ε μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ το 2014 δημοσιεύθηκε έρευνα που ανέφερε πως η συγκεκριμένη Βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ή μείωση της εγκεφαλικής βλάβης που δημιουργεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. «Απλώς τώρα ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε και να καταλαβαίνουμε τους βασικούς μηχανισμούς που συνδέονται με την προστασία του εγκεφάλου» τονίζει η γιατρός της έρευνας. Η πολύτιμη Βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, στο έλαιο της σόγιας και σε ξηρούς καρπούς όπως οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.

Σ. Π

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.