Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαβήτης

Τα βακτήρια του εντέρου βελτιώνουν την πρόβλεψη κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Τα βακτήρια του εντέρου βελτιώνουν την πρόβλεψη κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Η μικροβιακή σύνθεση των εντέρων είναι πολύπλοκη και ποικίλλει ευρέως από το ένα άτομο στο άλλο. Πολλοί παράγοντες όπως περιβαλλοντικοί παράγοντες, τρόπος ζωής, γενετική ή ασθένειες επηρεάζουν το εντερικό οικοσύστημα χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου. Ο Dirk Haller, καθηγητής Διατροφής και Ανοσολογίας στο TUM, και η ομάδα του εξέτασαν τη σημασία των εξαρτώμενων από την ημέρα διακυμάνσεων του μικροβίου του εντέρου σε σχέση με τον διαβήτη τύπου 2. Παρουσιάζουν τη μελέτη τους που περιλαμβάνει περισσότερα από 4000 άτομα και είναι η πρώτη μελέτη σε αυτόν τον τομέα που βασίζεται σε μια μεγάλη προοπτική ανθρώπινη κοόρτη.

Η σχέση μεταξύ βακτηρίων του εντέρου και ιατρικών παθήσεων

“Προκειμένου να δούμε αν οι αλλαγές στο μικρόβιο του εντέρου επιτρέπουν συμπεράσματα σχετικά με τις ιατρικές παθήσεις, απαιτούνται οι λεγόμενες προοπτικές μελέτες κοόρτης”, εξήγησε ο καθηγητής Haller. Σε αυτές τις προοπτικές μελέτες κοόρτης, παρατηρείται διατομή του πληθυσμού. Ωστόσο, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έδειξε σημάδια ασθένειας . Αυτός ο πληθυσμός επανεξετάζεται με την πάροδο του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπορούν να ανακαλύψουν εάν μια συγκεκριμένη παρατήρηση μπορεί να είναι τυπική για μελλοντικά περιστατικά ασθενειών.

Η διάγνωση και οι προοπτικές του διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βελτιωθούν

“Όταν ορισμένα βακτήρια του εντέρου δεν ακολουθούν ρυθμό ημέρας-νύχτας, οπότε αν ο αριθμός και η λειτουργία τους δεν αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να είναι ένας δείκτης για μια πιθανή ασθένεια διαβήτη τύπου 2. Η γνώση αυτού μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση και τις προοπτικές του διαβήτη τύπου 2 “, δήλωσε ο Χρονοβιολόγος Δρ Silke Kiessling, ένας άλλος συνεισφέρων στη μελέτη.

Αυτά τα αρρυθμικά βακτήρια – αυτά που δεν αλλάζουν μεταξύ ημέρας και νύχτας – αποτελούν δείκτη για πιθανή ασθένεια. Οι ερευνητές το αναφέρουν ως υπογραφή κινδύνου. “Τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν επίσης ότι αυτή η μικροβιακή υπογραφή κινδύνου που αποτελείται από αρρυθμικά βακτήρια βοηθά στη διάγνωση του διαβήτη”, εξήγησε η Sandra Reitmeier, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Κατά κύριο λόγο, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από μια υπάρχουσα ανεξάρτητη ομάδα από τον Helmholtz Zentrum München. Τα αποτελέσματα που σχετίζονται με τον διαβήτη επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας επιπλέον ομάδες από τη Γερμανία. “Συγκρίνοντας τα δεδομένα μας με κοόρτες στην Αγγλία, θα μπορούσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχει – μεταξύ άλλων – ένας ισχυρός περιφερειακός παράγοντας που επηρεάζει το μικροβιακό οικοσύστημα. Επομένως, υπάρχει ζήτηση για εύρεση τοπικά καθορισμένων αρρυθμικών υπογραφών κινδύνου”, ανέπτυξε ο Haller. Ο διατροφολόγος Haller υπογραμμίζει ότι “εκτός από τα βακτήρια και τις παραλλαγές τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, άλλες παράμετροι όπως ο δείκτης μάζας σώματος παίζουν ρόλο στο να είναι σε θέση να προβλέψουν καλύτερα τις μελλοντικές ιατρικές καταστάσεις ενός ατόμου.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Η κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της άσκησης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 μειώνει τα μείζονα καρδιαγγειακά επεισόδια στους άνδρες περισσότερο από ό,τι στις γυναίκες

"Η ελπίδα μας είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μεγάλης πληθυσμιακής μελέτης θα οδηγήσουν σε μια βαθύτερη εμβάθυνση στις πιο αποτελεσματικές συστάσεις φαρμακολογικής θεραπείας με βάση παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας", κατέληξε ο καθηγητής Ritchie.

Παλιά αντιψυχωσικά φάρμακα μπορεί να προσφέρουν νέα επιλογή για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Το εργαστήριο του Ussher σχεδιάζει να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια τροποποιημένη έκδοση της κατηγορίας φαρμάκων που δεν φτάνει στον εγκέφαλο και έχει λιγότερες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. "Για εμάς, ο ενθουσιασμός είναι ότι φαίνεται πως ολόκληρη η οικογένεια αυτών των ενώσεων αλληλεπιδρά με αυτή την πρωτεΐνη [SCOT] και μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2".

Ζήτημα τρόπου προετοιμασίας τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις πατάτες

"Οι άνθρωποι μιλούν για τους υδατάνθρακες που είναι κακοί, αλλά το θέμα είναι περισσότερο το είδος των υδατανθράκων που καταναλώνετε- σε σύγκριση με κάτι όπως το λευκό ρύζι, οι βραστές πατάτες είναι καλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Ορισμένες δίαιτες με μειωμένους υδατάνθρακες μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά άλλες μπορεί να τον αυξάνουν

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά μια διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών ή μη λιπαρών και άπαχα κρέατα. Ενθαρρύνει την επιλογή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και τον περιορισμό της ζάχαρης, του αλατιού και του αλκοόλ.

Πρωτεΐνη της παραλλαγής του γονιδίου MAP3K15 βρέθηκε να είναι ένας πιθανός στόχος για τη διαχείριση του διαβήτη

Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια θεραπεία που θα στοχεύει σε τέτοιες πρωτεΐνες θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμη τόσο για την πρόληψη της εμφάνισης του διαβήτη όσο και για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί σε όσους πάσχουν.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έκθεση σε εξωτερικό τεχνητό φως τη νύχτα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι "απαιτούνται περαιτέρω μελέτες που περιλαμβάνουν την άμεση μέτρηση της ατομικής έκθεσης στο LAN για να επιβεβαιωθεί εάν η σχέση του με τον διαβήτη είναι αιτιώδης".

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDDIET - Tελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις για τον διαβήτη

Άρα, θα μπορέσουν να τα πάρουν και τα μη διαβητικά παχύσαρκα άτομα κι έτσι να προλάβουν την εξέλιξη της παχυσαρκίας σε διαβήτη. Η γνώση μας για το χάπι είναι πάνω από δεκαετία και όχι μόνο για την απώλεια σωματικού βάρους, αλλά και για την προστασία από στεφανιαία επεισόδια».

Αμερικανική επιτροπή διαπιστώνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι πολύ σπάνιος μεταξύ των παιδιών για να εξετάζονται ως ασυμπτωματικά.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναλαμβάνουν μια μελέτη που θα βοηθήσει να βελτιωθεί ποιοι νέοι μπορεί να ωφεληθούν από έναν τέτοιο έλεγχο, έγραψαν η Shah και οι συνεργάτες της στο κύριο άρθρο τους.

Close Icon