Διαβήτης

Διαβήτης τύπου 2 συμπτώματα: συνδυαστική θεραπεία και αποτελεσματικότητα

Διαβήτης τύπου 2 συμπτώματα: συνδυαστική θεραπεία και αποτελεσματικότητα

Διαβήτης τύπου 2: Οι βιοϊατρικοί μηχανικοί του Πανεπιστημίου Duke έχουν δείξει ότι η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας κατά δύο φορές αυξάνεται όταν τα φάρμακα συνδέονται με έναν ευαίσθητο στη θερμότητα πρόσδεση και όχι με ταυτόχρονη χορήγηση. Το συνδυαστικό μόριο σχηματίζεται από έναν συνδετήρα πολυπεπτιδίου που μοιάζει με ελαστίνη (ELP) που σχηματίζει μια αποθήκη τύπου πηκτής όταν εγχέεται κάτω από το δέρμα, η οποία διαλύεται αργά και απελευθερώνει το δραστικό φάρμακο με την πάροδο του χρόνου.

Αυτή η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει το συνήθως συνταγογραφούμενο φάρμακο διαβήτη τύπου 2 που μοιάζει με γλυκαγόνο πεπτίδιο-1 (GLP-1) και τον επιτακτικό υποψήφιο παράγοντα ανάπτυξης ινοβλαστών 21 (FGF21) που μαζί δημιουργούν στενό γλυκαιμικό έλεγχο και ισχυρή μείωση βάρους σε διαβητικούς ποντικούς. Σε συνδυασμό με τη λειτουργία αργής απελευθέρωσης του ELP, τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα με μία μόνο ένεση. Επειδή το GLP-1, ένα κοντό πεπτίδιο και ο FGF21, μια μεγάλη αναδιπλούμενη πρωτεΐνη, είναι τόσο διαφορετικές ενώσεις, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτή η προσέγγιση στο σχεδιασμό συνδυασμού φαρμάκων θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε θεραπείες ασθενειών πέρα ​​από τον διαβήτη. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται online στο περιοδικό Science Advances.

insulin.png

«Στο αναπτυσσόμενο πεδίο του πολλαπλού λειτουργικού σχεδιασμού ναρκωτικών μοριακών μορίων, οι ερευνητές ενώνουν κυρίως φάρμακα παρόμοιου μεγέθους, δομής και λειτουργίας», δήλωσε ο Caslin Gilroy, μεταδιδακτορικός μελετητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ο οποίος ηγήθηκε του έργου ολοκληρώνοντας το διδακτορικό της στη βιοϊατρική μηχανική στο Duke. «Το να συνδυάζουμε τέτοια δομικά διακριτά φάρμακα σε ένα μόριο, διατηρώντας παράλληλα τη βιοδραστικότητα και τη σταθερότητα του καθενός είναι ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα».

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια προοδευτική ασθένεια όπου οι ιστοί του σώματος γίνονται ανθεκτικοί στις επιδράσεις της ινσουλίνης, η οποία ρυθμίζει την κίνηση του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα. Όταν αυτό το προσεκτικά συντονισμένο σύστημα σπάσει, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν τοξικά αυξημένα και μπορεί να ακολουθήσει πλήθος σοβαρών επιπλοκών. Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, ένα μόνο φάρμακο σπάνια μπορεί να θεραπεύσει μια προχωρημένη περίπτωση. Τα συμβατικά φάρμακα χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου και συχνά προκαλούν αύξηση βάρους, γεγονός που μπορεί να προάγει την αντίσταση στην ινσουλίνη και να επιδεινώσει την ασθένεια.

Insulin-Injection.jpg

Μια αναπτυσσόμενη κατηγορία φαρμάκων βασίζεται στο GLP-1, ένα φυσικά πεπτίδιο που απελευθερώνεται από τα έντερα μετά από ένα γεύμα. Η θεραπεία GLP-1 βελτιώνει την απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας, ενώ παράλληλα προάγει την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις GLP-1 που μερικές φορές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν γαστρεντερική δυσφορία. Οι ερευνητές διερευνούν συνδυαστικές θεραπείες που συνδυάζουν στρατηγικά το GLP-1 με επιπλέον φάρμακα για να μεγιστοποιήσουν τον έλεγχο της γλυκόζης, να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες και να αυξήσουν την απώλεια βάρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.