Διαβήτης

Διαβήτης συμπτώματα: Η ορμόνη γλυκαγόνη «κλειδί» για την ανίχνευσή του

Διαβήτης συμπτώματα: Η ορμόνη γλυκαγόνη «κλειδί» για την ανίχνευσή του

Διαβήτης συμπτώματα: Έως ένας στους τέσσερις Δανούς έχει μια ανθυγιεινή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, γνωστή επίσης ως λιπαρό ήπαρ. Το λιπαρό ήπαρ αποτελεί σπάνια την αιτία των συμπτωμάτων μιας νόσου, όταν δεν υπάρχει συνοσηρότητα, αλλά τα άτομα με λιπαρό ήπαρ έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συνδέονται οι δύο ασθένειες ήταν μέχρι στιγμής άγνωστος. Τώρα, μια νέα μελέτη από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης δείχνει ότι τα άτομα με λιπώδες συκώτι έχουν μειωμένη ευαισθησία στο γλυκαγόνο που αυξάνει την έκκριση γλυκαγόνης και οδηγεί σε αυξημένες ποσότητες γλυκαγόνης στο αίμα. Το ίδιο παρατηρείται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει αυξημένο λίπος στο ήπαρ.

“Η μειωμένη ευαισθησία στη γλυκαγόνη σημαίνει ότι η έκκριση γλυκαγόνης αυξάνεται μέσω ενός λεγόμενου συστήματος ανατροφοδότησης μεταξύ του ήπατος και του παγκρέατος. Ένα αυξημένο επίπεδο γλυκαγόνης είναι ανεπιθύμητο καθώς αυξάνει την παραγωγή σακχάρου στο ήπαρ και έτσι δημιουργεί ένα υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα “λέει ο Nicolai J. Wewer Albrechtsen, Επίκουρος Καθηγητής στο Novo Nordisk Center for Protein Research and Resident στο Τμήμα Κλινικής Βιοχημείας, Rigshospitalet. Με τη μελέτη, οι ερευνητές εισάγουν μια εντελώς νέα ιδέα στον τομέα του διαβήτη: ανθεκτικότητα στη γλυκαγόνη. Πιστεύουν ότι η ιδέα είναι τόσο θεμελιώδης για την κατανόηση του διαβήτη που δεν πρέπει να περιορίζεται σε εργαστήρια και ερευνητικά περιβάλλοντα. «Η αντίσταση στη γλυκαγόνη είναι μια εντελώς νέα βιολογική ιδέα που θα συμπεριλάβουμε στη μελλοντική διδασκαλία των φοιτητών ιατρικής, όπως κάνουμε σήμερα με την αντίσταση στην ινσουλίνη», λέει ο Nicolai J. Wewer Albrechtsen. Δείτε επίσης: Κορωνοϊός διαβήτης: Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος νοσηρότητας.

diabetes.jpg

Πιθανή νέα θεραπεία

Η μειωμένη ευαισθησία στη γλυκαγόνη μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ λιπώδους ήπατος και διαβήτη τύπου 2. Και με νέες γνώσεις έρχονται νέες ευκαιρίες. Εάν μπορείτε να εντοπίσετε μειωμένη ευαισθησία στη γλυκαγόνη, μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία νωρίτερα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να σταματήσετε το επίπεδο γλυκαγόνης και έτσι το σάκχαρο στο αίμα να τρέξει άγρια.

“Η μελέτη μας δείχνει έναν νέο βιοδείκτη (τον δείκτη γλυκαγόνης-αλανίνης) που μπορεί να είναι χρήσιμος στον εντοπισμό ατόμων με μειωμένη ευαισθησία στη γλυκαγόνη. Εάν μπορούμε να ανιχνεύσουμε ανθεκτικότητα στη γλυκαγόνη από μια εξέταση αίματος, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία νωρίς και έτσι να αποτρέψουμε την ανάπτυξη τύπου 2 διαβήτης “, λέει ο Ph.D. φοιτητής στο Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research και στο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Marie Winther-Sørensen. Η θεραπεία αποτελείται κυρίως από απώλεια βάρους, η οποία θα περιορίσει την ποσότητα λίπους στο ήπαρ , αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει φάρμακα που εισέρχονται και αναστέλλουν την ορμόνη γλυκαγόνη. “Γνωρίζουμε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία μόλις άρχισε να χρησιμοποιεί το δείκτη μας για ευαισθησία στο γλυκαγόνο σε μελέτες όπου δοκιμάζονται νέες θεραπείες. Η μελέτη μας έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ανθεκτικότητα στη γλυκαγόνη στο λιπώδες ήπαρ με βάση μια απλή εξέταση αίματος και πρέπει τώρα να το διερευνήσουμε ένα λεγόμενο πείραμα λαχειοφόρων αγορών “, λέει η Marie Winther-Sørensen.

glucagon.jpg

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη