Διαβήτης

Διαβήτης: Η νόσος μειώνει την ικανότητα των νεφρών να αυτοκαθαρίζονται

Διαβήτης: Η νόσος μειώνει την ικανότητα των νεφρών να αυτοκαθαρίζονται

Διαβήτης: Τα νεφρά συχνά γίνονται ογκώδη και δυσλειτουργικά στον διαβήτη, και τώρα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μία διαδρομή προς αυτή τη βλάβη μειώνει δραματικά την ικανότητα του νεφρού να αυτοκαθαριστεί. Ο φυσικός καθαρισμός ονομάζεται αυτοφαγία , που κυριολεκτικά σημαίνει ” αυτοφαγία “, και είναι μια σταθερά σε όλο το σώμα μας ως συντρίμμια, όπως οι αναδιπλωμένες πρωτεΐνες και τα κατεστραμμένα κυτταρικά εργοστάσια που ονομάζονται μιτοχόνδρια, συσκευάζονται σε σάκο διπλής μεμβράνης και στη συνέχεια καταστρέφονται από ένζυμα συμβάλλουν στη διατήρηση της λειτουργίας των κυττάρων και των οργάνων. Η αυτοφαγία τείνει να αυξάνεται ενόψει προκλήσεων ασθενειών όπως ο διαβήτης, αλλά οι επιστήμονες έχουν βρει ένα μονοπάτι που στη συνέχεια μειώνει γρήγορα την αυτοφαγία τόσο σε ζωικά μοντέλα όσο και σε ανθρώπους με διάφορα στάδια αυτής της χρόνιας κατάστασης, αφήνοντας τα νεφρά πιο ευάλωτα, ο Δρ Zheng Dong και οι συνάδελφοί του αναφέρουν στο Journal of Clinical Investigation.

diabetesdram.jpg

«Είναι η πρώτη φορά που καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια νέα οδός που οδηγεί σε δυσλειτουργία της αυτοφαγίας σε μια χρόνια πάθηση νεφρικών παθήσεων όπως ο διαβήτης», λέει ο Ντονγκ, κυτταρικός βιολόγος και πρόεδρος του Leon H. Charbonnier στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Ανατομίας στο Medical College of Georgia στο Πανεπιστήμιο του Augusta. “Νομίζω ότι υποδηλώνει επίσης ότι έχουμε μια στοχευμένη οδό για την πρόληψη ή την αργή εξέλιξη της νεφρικής ανεπάρκειας”, λέει ο Dong, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος επιστήμονας σταδιοδρομίας και διευθυντής της ερευνητικής ανάπτυξης στο Ιατρικό Κέντρο Charlie Norwood στην Αουγκούστα. Ο Δρ Zhengwei Ma, ερευνητικός συνεργάτης της MCG, είναι ο πρώτος συγγραφέας. Διαβάστε επίσης: Διαβήτης διάγνωση: εξέταση αίματος επιτρέπει εξατομικευμένη φροντίδα

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 100 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαβητική νεφρική νόσος είναι μια σημαντική επιπλοκή του διαβήτη και είναι η κύρια αιτία χρόνιας νεφρικής νόσου και νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Επιστήμονες όπως ο Ντονγκ που μελετούσαν την επικίνδυνη διασταύρωση του διαβήτη και τα νεφρά έδωσαν αντικρουόμενες αναφορές για την κατάσταση της αυτοφαγίας: Κάποιοι λένε ότι ανέβηκε, άλλοι βρίσκουν ότι έπεσε. Ο Ντονγκ και οι συνάδελφοί του βρήκαν τώρα ότι και οι δύο ήταν σωστοί.

nefros.jpg

 

Βρήκαν φυσικά επίπεδα αυτοφαγίας, αρχικά αυξάνονται ως απόκριση στο στρες του διαβήτη, αλλά γρήγορα πέφτουν καθώς μια πρωτεΐνη γνωστή ως κατασταλτικός όγκος ενεργοποιεί ένα microRNA που δεν εμπλέκεται κανονικά στη ρύθμιση της αυτοφαγίας. Αυτό που ακολουθεί είναι η ανθυγιεινή υπερανάπτυξη – των μεμονωμένων κυττάρων και του οργάνου – που ονομάζεται υπερτροφία, ουλές, φλεγμονή και διαρροή πρωτεϊνών στα ούρα, κλασικό σημάδι ότι τα νεφρά αποτυγχάνουν. “Αυτό μας βοηθά να μην κατανοήσουμε απλώς το φαινόμενο – ότι υπάρχει αρχική ενεργοποίηση, τότε έρχεται κάτω – αλλά καταλαβαίνουμε τι πραγματικά προκαλεί αυτή την κάτω ρύθμιση σε κατάσταση ασθένειας”, λέει ο Ντονγκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεταξύ των ατόμων με ΔΜΣ κάτω των 25 kg/m2, ο επιπολασμός του διαβήτη είναι 2 έως 4 φορές υψηλότερος στους Ασιάτες, τους μαύρους και τους ισπανόφωνους Αμερικανούς

Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη - ή καλύτερα προδιαβήτη - λαμβάνουν έγκαιρα τρόπο ζωής και φαρμακολογικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί η μακροχρόνια επιπλοκή».

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

ΣΕΙΒ : Nα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών

ΣΕΙΒ : Ο ΣΕΙΒ ζητά επίσημη και άμεση ενημέρωση ως προς τη συνολική διαμόρφωση του προϋπολογισμού των δαπανών για τα Υλικά του Σακχαρώδη Διαβήτη για το 2022,βάσει των αναγκών των πασχόντων από ΣΔNα διευκρινιστεί, πως θα γίνει η ένταξη και αποζημίωση των νέων τεχνολογιών.

Ο διαβήτης αυξήθηκε μεταξύ των Αμερικανών παιδιών και εφήβων έως το 2017 σύμφωνα με 20ετή έρευνα

Ο αυξανόμενος επιπολασμός του διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να προκληθεί από τα αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, ενδομήτρια έκθεση σε παχυσαρκία στη μητέρα και διαβήτη ή αυξημένους ελέγχους διαβήτη.

Medtronic : Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αντλίας ινσουλίνης MiniMed™ 780G

Η Medtronic plc (NYSE:MDT), ο παγκόσμιος ηγέτης στην ιατρική τεχνολογία, ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα σε πραγματικές συνθήκες, προερχόμενα από συνήθη κλινική πρακτική, για 4.120 χρήστες του συστήματος MiniMed™ 780G.

Αποτελεσματική η σωματική άσκηση για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Μια προηγούμενη μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ρύποι που εισπνέονται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτών που εισπνέονται συνολικά από ένα άτομο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο διαβήτη είναι παρόμοια ακόμη και σε διαφορετικά επίπεδα ρύπανσης.

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.