Διαβήτης

Διαβήτης αίμα έλεγχος: Πώς αυξάνεται η υγεία του εγκεφάλου

Διαβήτης αίμα έλεγχος: Πώς αυξάνεται η υγεία του εγκεφάλου

Διαβήτης αίμα έλεγχος: Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτίωσε την ικανότητα σκέψης, μάθησης και μνήμης μεταξύ ατόμων με διαβήτη τύπου 2 που ήταν υπέρβαρα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Αλλά η απώλεια βάρους, ειδικά για άτομα που ήταν παχύσαρκα και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παρήγαγε μικτά αποτελέσματα.

“Είναι σημαντικό να ελέγχετε σωστά το σάκχαρο στο αίμα σας για να αποφύγετε τις κακές επιδράσεις του διαβήτη στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο Owen Carmichael, Ph.D., Καθηγητής και Διευθυντής, Biomedical Imaging στο Pennington Biomedical Research Center. “Μην νομίζετε ότι μπορείτε απλά να αφήσετε τον εαυτό σας να φτάσει μέχρι το παχύσαρκο εύρος, να χάσει λίγο από το βάρος και όλα στον εγκέφαλο είναι καλά. Ο εγκέφαλος μπορεί να έχει φθαρεί και αυτό μετά να μην διορθώνεται”.

Η νέα εργασία εξέτασε περίπου 1.100 συμμετέχοντες στη μελέτη Look AHEAD (Action for Health In Diabetes). Μια ομάδα συμμετεχόντων προσκλήθηκε σε τρεις συνεδρίες κάθε χρόνο που επικεντρώνονταν στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική υποστήριξη. Η άλλη ομάδα άλλαξε τη διατροφή και τη σωματική της δραστηριότητα μέσω ενός προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθήσει να χάσουν περισσότερο από το 7% του σωματικού τους βάρους σε ένα χρόνο και να διατηρήσουν την απώλεια βάρους . Γνωστικές δοκιμές – δοκιμές σκέψης, μάθησης και μνήμης – δόθηκαν σε συμμετέχοντες μεταξύ 8 και 13 ετών μετά την έναρξη της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα θεωρούσε ότι τα άτομα με μεγαλύτερες βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η σωματική δραστηριότητα και η απώλεια βάρους θα είχαν καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα. Αυτή η υπόθεση αποδείχθηκε εν μέρει αληθινή. Η μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτίωσε τις βαθμολογίες των δοκιμών. Αλλά η απώλεια περισσότερου βάρους και η μεγαλύτερη άσκηση δεν αύξησαν πάντα τις βαθμολογίες των γνωστικών εξετάσεων.

“Κάθε μικρή βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με λίγο καλύτερη γνώση”, δήλωσε ο Δρ Carmichael. “Η μείωση του σακχάρου στο αίμα σας από το διαβήτη σε προδιαβήτη βοήθησε όσο και η πτώση από τα επίπεδα του prediabetes στο υγιές εύρος.” Η περισσότερη απώλεια βάρους ήταν είτε καλύτερη είτε χειρότερη ανάλογα με την ψυχική ικανότητα που εμπλέκεται, είπε ο Δρ Carmichael. Άτομα που έχασαν περισσότερο βάρος βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στην εκτελεστική λειτουργία: βραχυπρόθεσμη μνήμη, προγραμματισμός, έλεγχος ώθησης, προσοχή και ικανότητα εναλλαγής μεταξύ εργασιών. Αλλά η λεκτική τους μάθηση και η συνολική μνήμη μειώθηκαν.

“Τα αποτελέσματα ήταν χειρότερα για άτομα που είχαν παχυσαρκία στην αρχή της μελέτης. «Αυτός είναι ένας  πολύ μικρός, πολύ αργός τύπος μηνύματος», σημείωσε. “Τα άτομα με διαβήτη που αφήνουν την παχυσαρκία τους να πάει πολύ μακριά, για πολύ καιρό μπορεί να ξεπεράσουν το σημείο της μη επιστροφής, με γνώση.” Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας δημιούργησε επίσης περισσότερα οφέλη για άτομα που ήταν υπέρβαρα σε σύγκριση με εκείνα με παχυσαρκία, δείχνει η μελέτη.

Η εξεύρεση τρόπου αντιστάθμισης των επιπτώσεων στην υγεία του διαβήτη τύπου 2 είναι ζωτικής σημασίας. Περισσότερο από το 25% των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν διαβήτη τύπου 2. Η ασθένεια διπλασιάζει τον κίνδυνο γνωστικής βλάβης και άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Alzheimer και αυξάνει σημαντικά τις ανάγκες και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο κορωνοϊός αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας στα άτομα με διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1 μηχανισμός: Nέο πειραματικό σύστημα για ακριβέστερη μελέτη

Διαβήτης: Η νόσος μειώνει την ικανότητα των νεφρών να αυτοκαθαρίζονται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διάλογος με τον ιδιωτικό τομέα φαρμάκου για τη φροντίδα του διαβήτη και άλλων μη μεταδοτικών νοσημάτων

Η βελτίωση της πρόσβασης σε φάρμακα και προϊόντα τεχνολογίας υγείας για τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του διαβήτη είναι πολύπλευρη και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πρόκλησης της εξασφάλισης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.

Προσδιορίστηκαν οι υποτύποι του προδιαβήτη

Με βάση τις βασικές μεταβολικές παραμέτρους όπως τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, το λίπος του ήπατος, την κατανομή του σωματικού λίπους, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και τον γενετικό κίνδυνο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν έξι υποτύπους του προδιαβήτη