ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανδημίες: Οι προκλήσεις της στόχευσης των μηνυμάτων δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένες ομάδες χωρίς να προκαλείται στίγμα

Πανδημίες: Οι προκλήσεις της στόχευσης των μηνυμάτων δημόσιας υγείας σε συγκεκριμένες ομάδες χωρίς να προκαλείται στίγμα

Μια μελέτη του 2019, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι μαύροι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν τα εμβόλια, τις ιατρικές συμβουλές και να συμμετάσχουν σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εάν είχαν έναν μαύρο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης

Πανδημίες: Κατά τη διάρκεια επιδημιών μολυσματικών ασθενειών, οι κλινικοί γιατροί και οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας είναι επιφορτισμένοι με την παροχή ακριβούς καθοδήγησης στο κοινό σχετικά με το πώς να παραμείνουν ασφαλείς και να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους οικείους τους. Ωστόσο, η εντυπωσιακή κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να διαστρεβλώσει τον τρόπο με τον οποίο το κοινό αντιλαμβάνεται τις νέες αναδυόμενες λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του από πού προέρχονται και πώς εξαπλώνονται. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τον φόβο και το στίγμα, ιδίως προς τις κοινότητες που είναι ήδη δύσπιστες απέναντι στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το φυλετικό και σεξουαλικό στίγμα που περιβάλλει την ευλογιά των πιθήκων είναι αυτό που ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μετονομάσει την ασθένεια σε mpox τον Νοέμβριο του 2022. Ενώ αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί το στίγμα που περιβάλλει μολυσματικές ασθένειες όπως η mpox.

Είμαι ερευνητής μολυσματικών ασθενειών που μελετά τον HIV, την COVID-19 και το mpox. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19, ήμουν επικεφαλής ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ για μια εθνική έρευνα που εξέταζε τον τρόπο με τον οποίο η COVID-19 επηρέασε διάφορες κοινότητες. Η αποτελεσματική επικοινωνία στον τομέα της δημόσιας υγείας δεν είναι εύκολη όταν αντικρουόμενα μηνύματα μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές, όπως η οικογένεια και οι φίλοι, άλλα μέλη της κοινότητας ή το διαδίκτυο. Υπάρχουν, όμως, τρόποι με τους οποίους οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας μπορούν να κάνουν τα δικά τους μηνύματα πιο περιεκτικά και ταυτόχρονα να μετριάσουν το στίγμα.

Δημιουργία ενός μηνύματος χωρίς αποκλεισμούς

Τα περιεκτικά μηνύματα δημόσιας υγείας μπορούν να παρακινήσουν το κοινό να λάβει καλύτερες αποφάσεις σχετικά με την προσωπική του υγεία και την υγεία των άλλων. Η προσπάθεια αυτή συχνά περιλαμβάνει τη συμμετοχή των κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο από μια επιδημία. Δυστυχώς, επειδή αυτές οι κοινότητες πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τη μόλυνση και τείνουν να βιώνουν κάποια μορφή ανισότητας, συχνά κατηγορούνται από την κοινωνία για τη διάδοση της νόσου Η COVID-19 οδήγησε σε αύξηση των εγκλημάτων μίσους που σχετίζονται με την πανδημία κατά των Κινέζων και άλλων ασιατικών κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες Καλιφόρνια UCLA του 2022 διαπίστωσε ότι το 8% των ενηλίκων Ασιατών Αμερικανών και Νησιωτών του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια βίωσαν περιστατικό μίσους που σχετίζεται με την COVID-19. Τα αποτελεσματικά μηνύματα για τη δημόσια υγεία μπορούν να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι, ενώ οι λοιμώξεις μπορεί να προσβάλλουν αρχικά ορισμένες ομάδες ανθρώπων, συχνά εξαπλώνονται σε άλλες ομάδες και τελικά περιλαμβάνουν ολόκληρες κοινότητες. Οι λοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, ιούς και μύκητες. Δεν κάνουν διακρίσεις ανάλογα με τη φυλή, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Τα μηνύματα που επικεντρώνονται στους παθογόνους παράγοντες και όχι στις κοινότητες, μπορεί να μειώσουν το στίγμα. Τα μηνύματα που περιλαμβάνουν οπτικά είναι επίσης πιθανό να εμπλέξουν μεγαλύτερο μέρος της κοινότητας. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι που εκπροσωπούνται στις αφίσες και τα φυλλάδια, οι εικόνες στην τηλεόραση και τους ιστότοπους και άλλο ενημερωτικό υλικό προέρχονται από διαφορετικά υπόβαθρα. Αυτό στέλνει ένα πιο ενιαίο μήνυμα ότι αυτό που επηρεάζει ένα άτομο επηρεάζει επίσης την ευρύτερη κοινότητα.

Αποφυγή κατηγοριών και φόβου

Πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιούν μηνύματα που βασίζονται στον φόβο για να αναφερθούν σε μολυσματικές ασθένειες. Ενώ αυτό μπορεί να ενισχύσει ορισμένες προστατευτικές συμπεριφορές, όπως η χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια του σεξ, μπορεί επίσης να αυξήσει το άγχος και την ανησυχία. Τα μηνύματα που βασίζονται στον φόβο επιδεινώνουν επίσης το στίγμα, οδηγώντας σε αυξημένες διακρίσεις σε βάρος κοινοτήτων που είναι ήδη ευάλωτες και δυσπιστούν απέναντι στην υγειονομική περίθαλψη. Τελικά, αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να αποφεύγουν να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη και μπορεί να επιδεινώσει τα αποτελέσματα της υγείας. Η ομαλοποίηση της σεξουαλικής υγείας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του στίγματος γύρω από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας έχουν συχνά χρησιμοποιήσει μηνύματα που βασίζονται στον φόβο ως απάντηση στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις ή ΣΜΝ, όπως ο HIV, τα χλαμύδια και η γονόρροια. Το ίδιο το σεξ είναι ιδιαίτερα στιγματισμένο από την κοινωνία. Έχω διαπιστώσει ότι ορισμένοι από τους ασθενείς μου θα προτιμούσαν να αποφύγουν να εξεταστούν και να λάβουν θεραπεία για ένα ΣΜΝ παρά να αντιμετωπίσουν τη ντροπή του να έχουν ένα ΣΜΝ. Το να γίνουν οι εξετάσεις σεξουαλικής υγείας και ΣΜΝ ρουτίνα και αναπόσπαστο μέρος της συνολικής ευεξίας και υγείας είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του στίγματος που τις περιβάλλει. Ομοίως, η αποστολή μηνυμάτων που εξομαλύνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για ορισμένες λοιμώξεις θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή της πρόκλησης ντροπής.

Προσαρμογή του μηνύματος

Οι λοιμώξεις επηρεάζουν διαφορετικά τους διαφορετικούς ανθρώπους. Η COVID-19 μπορεί να είναι μια ελαφρώς βουλωμένη μύτη για ένα άτομο, ενώ για ένα άλλο μπορεί να είναι μήνες σε μονάδα εντατικής θεραπείας συνδεδεμένοι με αναπνευστήρα. Τα μηνύματα που εστιάζουν στις επιτυχίες των παρεμβάσεων ιατρικής και δημόσιας υγείας που βρίσκουν απήχηση στις κοινότητες είναι πιθανότερο να είναι επιτυχή. Διαφορετικές ομάδες έχουν επίσης διαφορετικούς κινδύνους έκθεσης. Ο ιός Mpox επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες το 2022. Ένας λόγος για τον οποίο αυτό σχετιζόταν με τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι ο ιός mpox μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό με στενή επαφή δέρμα με δέρμα, αλλά οι αναδυόμενες μελέτες έθεσαν το ερώτημα αν τα κρούσματα του 2022 οφείλονταν περισσότερο στη σεξουαλική μετάδοση. Υπήρξε διαμάχη σχετικά με το αν τα μηνύματα δημόσιας υγείας θα πρέπει να αναδεικνύουν τις σεξουαλικές επαφές ως πιθανή οδό μετάδοσης. Αυτό μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω στιγματισμού των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών έναντι της δυνητικής παράβλεψης αυτών των βασικών πληθυσμών υψηλού κινδύνου. Ορισμένοι υποστηρικτές υποστήριξαν ότι η προώθηση του μηνύματος ότι η mpox μεταδίδεται κυρίως με στενή επαφή θα εμπόδιζε τους πόρους και τις παρεμβάσεις να φτάσουν στις ομάδες ατόμων που πλήττονται περισσότερο από τη νόσο.

Ένα μέγεθος δεν ταιριάζει πάντα σε όλους όταν πρόκειται για μηνύματα δημόσιας υγείας. Πολλαπλά μηνύματα μπορεί να είναι απαραίτητα για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων με βάση τον κίνδυνο μόλυνσης ή σοβαρής νόσου. Μια έρευνα των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών και Λοιμώξεων τον Αύγουστο του 2022 διαπίστωσε ότι το 50% των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών μείωσαν τις σεξουαλικές τους επαφές ως αντίδραση στην επιδημία του ιού mpox. Από τα τέλη του καλοκαιριού, τα ποσοστά mpox μειώθηκαν ραγδαία και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τόσο η αλλαγή συμπεριφοράς όσο και ο εμβολιασμός μπορεί να συνέβαλαν στην πτώση των ποσοστών. Μελέτες όπως αυτές υποστηρίζουν περαιτέρω τη σημασία της άμεσης συνεργασίας με τις κοινότητες για την ενθάρρυνση της αλλαγής της υγιούς συμπεριφοράς.

Εμπιστευτικοί αγγελιοφόροι

Η δυσπιστία αποτελεί επίσης εμπόδιο για την αποτελεσματική αποστολή μηνυμάτων. Ορισμένες κοινότητες μπορεί να μην εμπιστεύονται τα ιατρικά συστήματα και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης λόγω προηγούμενων ιστοριών εκμετάλλευσης, όπως η μελέτη Tuskegee, όπου οι ερευνητές εμπόδισαν τους μαύρους συμμετέχοντες να λάβουν θεραπεία για τη σύφιλη επί δεκαετίες στα μέσα του 20ου αιώνα, και του συνεχιζόμενου φόβου κακομεταχείρισης. Ο προσδιορισμός αξιόπιστων κοινοτικών πρωταθλητών και παρόχων υγειονομικής περίθαλψης -ιδίως εκείνων που ανήκουν στην εν λόγω κοινότητα- για τη μετάδοση ενός μηνύματος δημόσιας υγείας μπορεί να αυξήσει την αποδοχή του. Μια μελέτη του 2019, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι μαύροι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να δεχθούν τα εμβόλια, τις ιατρικές συμβουλές και να συμμετάσχουν σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, εάν είχαν έναν μαύρο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Η αποτελεσματική παράδοση μηνυμάτων δημόσιας υγείας είναι μια περίπλοκη και απαιτητική διαδικασία. Αλλά το να μιλάτε και να ακούτε τις κοινότητες που πλήττονται περισσότερο από μια επιδημία μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Παγκόσμια Ημέρα AIDS είναι αφορμή μνήμης αλλά και διεκδικήσεων

Τα κρούσματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξήθηκαν στις ΗΠΑ

Η Νέα Υόρκη ζητά από τον ΠΟΥ να μετονομάσει τον ιό monkeypox λόγω στιγματισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιλογές που κάθε γονέας πρέπει να συμπεριλάβει στη διατροφή του παιδιού του στις εξετάσεις

Υπερτροφές παιδιά: Η προετοιμασία των παιδιών για ακαδημαϊκή επιτυχία υπερβαίνει τη μελέτη. περιλαμβάνει την καλλιέργεια της γνωστικής τους υγείας μέσω της σωστής διατροφής. 

Αύξηση 4.000% στα καθαρά έσοδα για την Fidelis Insurance Group

Fidelis Insurance Group: Το αποτέλεσμα περιελάμβανε καθαρό κέρδος από τη διανομή της Fidelis MGU ύψους 1,6 δισ. δολαρίων και τη δημιουργία καθαρού αναβαλλόμενου φορολογικού ενεργητικού ύψους 90 εκατ. δολαρίων.

Πώς αντιμετωπίζετε το άσθμα στην ενήλικη ζωή;

Άσθμα: Η ζωή με άσθμα στην ενήλικη ζωή μπορεί να παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις, αλλά με την κατάλληλη διαχείριση και υποστήριξη, πολλά άτομα μπορούν να ζήσουν ικανοποιητική και δραστήρια ζωή.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα της εβδομάδας για να κάνει ένα παντρεμένο ζευγάρι σεξ;

Γάμος σεξ: Ο καθορισμός της καλύτερης ημέρας της εβδομάδας για ένα παντρεμένο ζευγάρι για να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες είναι ένα υποκειμενικό ζήτημα και μπορεί να διαφέρει από ζευγάρι σε ζευγάρι.

Δρ Γεώργιος Κ. Σακκάς: Άσκηση για την υγεία των νεφροπαθών συνιστά ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συμπερασματικά, τονίζει ο κ. Σακκάς, η θεραπευτική άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής θεραπείας των ασθενών με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και όχι προαιρετική επιλογή.