ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανδημία Covid: Οι παραλλαγές omicron και delta φέρνουν διπλή αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ

Πανδημία Covid: Οι παραλλαγές omicron και delta φέρνουν διπλή αύξηση κρουσμάτων στις ΗΠΑ

«Έτσι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, άλλοι ευάλωτοι πληθυσμοί θα εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος αυτού».

Πανδημία Covid: Ο νέος μεταλλαγμένος κορωνοϊός omicron που επιταχύνεται σε όλον τον κόσμο μπορεί να φέρει ένα άλλο κύμα χάους, απειλώντας να τεντώσει περαιτέρω τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που ήδη παλεύουν με ένα κύμα κρουσμάτων δέλτα και να ανατρέψουν τα σχέδια διακοπών για δεύτερη συνεχή χρονιά. Ο Λευκός Οίκος την Τετάρτη επέμεινε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για lockdown επειδή τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα και φαίνεται να προσφέρουν προστασία από τις χειρότερες συνέπειες του ιού. Αλλά ακόμα κι αν η omicron αποδειχτεί συνολικά πιο ήπια από τη delta, μπορεί να αφοπλίσει ορισμένα από τα διαθέσιμα εργαλεία σωτηρίας και να θέσει σε ιδιαίτερο κίνδυνο άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό και ηλικιωμένους καθώς ξεκινά μια ταχεία επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Το κύμα δέλτα μας συνεχίζεται και, στην πραγματικότητα, επιταχύνεται. Και πάνω από αυτό, θα προσθέσουμε ένα κύμα όμικρον”, δήλωσε ο Δρ Jacob Lemieux, ο οποίος παρακολουθεί παραλλαγές για μια ερευνητική συνεργασία με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

“Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή τα νοσοκομεία μας γεμίζουν ήδη. Το προσωπικό είναι κουρασμένο”, αφήνοντας περιορισμένη ικανότητα για πιθανή συντριβή κρουσμάτων COVID-19 “από ένα κύμα Omicron που επιτίθεται σε ένα κύμα δέλτα”. Πιθανότατα, είπε ο ίδιος και άλλοι ειδικοί σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ότι ένα κύμα όμικρον βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον τελευταίο μεταλλαγμένο κορωνοϊό να ξεπερνά την ικανότητα του έθνους να τον παρακολουθεί.

Με βάση τα δείγματα που συλλέχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν ότι η όμικρον αντιπροσώπευε περίπου το 3% των κορωνοϊών με γενετική αλληλουχία σε εθνικό επίπεδο. Τα ποσοστά ποικίλλουν ανά περιοχή, με το υψηλότερο — 13% — στην περιοχή της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ.

Ωστόσο, οι ειδικοί του Χάρβαρντ είπαν ότι πρόκειται για πιθανές υποτιμήσεις, επειδή η Omicron κινείται τόσο γρήγορα που οι προσπάθειες παρακολούθησης δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Παγκοσμίως, περισσότερες από 75 χώρες έχουν αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα όμικρον. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 36 πολιτείες έχουν εντοπίσει την παραλλαγή.

Εν τω μεταξύ, η δέλτα εκτοξεύεται σε πολλά μέρη, με καυτά σημεία στη Νέα Αγγλία και τα ανώτερα Midwest. Οι πέντε πολιτείες με τον υψηλότερο κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων δύο εβδομάδων ανά 100.000 άτομα είναι το Νιου Χάμσαϊρ, το Ρόουντ Άιλαντ, το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και το Βερμόντ.

Τα πανεπιστήμια κλείνουν απότομα τις αίθουσες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας με τις λοιμώξεις να πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς.

Τόσο το NBA όσο και το NHL χρειάστηκε να αναβάλουν αγώνες και το NFL είχε το χειρότερο διήμερο ξέσπασμα από την έναρξη της πανδημίας, με δεκάδες παίκτες να έχουν μολυνθεί. Εκτός ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η όμικρον θα γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή σε ένα μήνα και δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά, αυτά τα Χριστούγεννα θα επισκιαστούν από την πανδημία».

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να κατανοήσουν την όμικρον, η οποία έχει μεγάλο αριθμό ανησυχητικών μεταλλάξεων σε σημαντικές περιοχές της γενετικής της δομής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο.

Το πόσο γρήγορα διπλασιάζεται ο αριθμός των περιπτώσεων, γνωστός ως “διπλασιασμός χρόνου”, μπορεί να δώσει μια προεπισκόπηση του πόσο μπορεί να είναι το βάρος της νόσου σε λίγες εβδομάδες.

Η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky δήλωσε την Τετάρτη ότι τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η omcron είναι πιο μεταδοτική από τη δέλτα, με χρόνο διπλασιασμού περίπου δύο ημερών.

Στη Βρετανία, όπου τα κρούσματα Omicron διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες, η παραλλαγή αναμένεται σύντομα να αντικαταστήσει τη δέλτα ως το κυρίαρχο στέλεχος στη χώρα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε την Τετάρτη τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων νέων λοιμώξεων COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας και ο επικεφαλής ιατρός της Αγγλίας προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς η Omicron οδηγεί ένα νέο κύμα ασθένειας κατά τη διάρκεια των εορτών.

«Τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά ανησυχητικά σε αυτό το σημείο» και προμηνύουν τι πρόκειται να συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Bronwyn MacInnis, διευθυντής γονιδιωματικής επιτήρησης παθογόνων στο Broad Institute of MIT και του Χάρβαρντ.

Για παράδειγμα, είπε, μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, η Omicron ήταν ήδη η πιο κοινή παραλλαγή στο Λονδίνο. Από πολλές απόψεις, η όμικρον παραμένει ένα μυστήριο. Προκύπτουν υποδείξεις από τη Νότια Αφρική, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά, που υποδεικνύουν ότι μπορεί να προκαλέσει λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τη δέλτα, αλλά ότι είναι καλύτερη στην αποφυγή εμβολίων.

Όμως, ο MacInnis προειδοποίησε: “Υπάρχουν πολλά περισσότερα που δεν γνωρίζουμε για αυτήν την παραλλαγή από όσα γνωρίζουμε, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας.”

Την ίδια στιγμή, είπε ο Lemieux, φαίνεται ότι υπάρχουν λιγότερα εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε. Ορισμένες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων δεν λειτουργούν τόσο καλά έναντι της όμικρον στις εργαστηριακές δοκιμές, είπε ο Lemieux.

Τα εμβόλια φαίνεται να προσφέρουν λιγότερη προστασία, αν και αξιωματούχοι του CDC είπαν ότι τα ενισχυτικά εμβόλια ενισχύουν αυτή την προστασία.

Ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες του έθνους, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν χρειάζεται, προς το παρόν, ένα ενισχυτικό εμβόλιο ειδικό για την όμικρον.

Τα εμβόλια mRNA δύο δόσεων, τα εμβόλια Pfizer και Moderna, εξακολουθούν να φαίνεται να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι της νοσηλείας από την omicron, είπε ο Fauci.

«Αν δεν είχαμε αυτά τα εργαλεία, θα σας έλεγα να ανησυχείτε πραγματικά», είπε ο Fauci.

Ο Τζεφ Ζίεντς, ο συντονιστής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού του Λευκού Οίκου, είπε ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν τα εργαλεία για την καταπολέμηση του ιού, συμπεριλαμβανομένης της όμικρον, και «δεν υπάρχει λόγος να κλειδώσουν».

Με τα εμβόλια διαθέσιμα τώρα για το 95% των Αμερικανών, “ξέρουμε πώς να κρατάμε τα παιδιά μας στα σχολεία και τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές. Και δεν πρόκειται να κλείσουμε.”

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι κάλεσαν τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν, να κάνουν τα αναμνηστικά τους εμβόλια, να φορέσουν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και να υποβληθούν σε εξετάσεις πριν ταξιδέψουν και πριν από τις γιορτές.

“Η χωρητικότητα των νοσοκομείων βρίσκεται ήδη σε οριακό σημείο σε πολλές πολιτείες λόγω σοβαρών κρουσμάτων της COVID-19”, δήλωσε ο Michael Fraser, Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Υπαλλήλων Πολιτικής και Εδαφικής Υγείας, σε δήλωση.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου μετάδοσης, ο MacInnis είπε ότι θα υπάρξουν αναμφίβολα σοβαρά κρούσματα. «Ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρά επηρεάζει υγιείς, πλήρως εμβολιασμένους και ενισχυμένους πληθυσμούς, θα πλήξει ακόμη περισσότερο τους πιο ευάλωτους ανάμεσά μας», είπε. «Έτσι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, άλλοι ευάλωτοι πληθυσμοί θα εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος αυτού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το κύμα της Όμικρον και η πίεση στο σύστημα υγείας

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ είπε ότι ο Οργανισμός ανησυχεί για το ότι οι άνθρωποι «απορρίπτουν την omicron ως ήπια»

Ο Μπάιντεν θα ζητήσει πρόσθετους πόρους για την Όμικρον από το Κογκρέσο

Οι κατασκευαστές εμβολίων αγωνίζονται για να ενημερώσουν τα εμβόλιά τους για την COVID-19 ενάντια στην omicron για κάθε ενδεχόμενο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η συμβίωση με σκύλους μπορεί να σε προστατεύσει από τη νόσο του Crohn

Νόσος Crohn: Η νόσος του Crohn ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου μαζί με την ελκώδη κολίτιδα. Έρευνα ανακάλυψε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουμε μαζί με σκύλους προστατεύονται από την συγκεκριμένη νόσο.

Πόσες μέρες την εβδομάδα πρέπει να προπονούμαι και πόσο;

Αθλητισμός: Αν και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, υπάρχουν οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε στην προπόνησή σας για να διασφαλίσετε ότι έχετε ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό, ασφαλές και ευχάριστο πρόγραμμα άσκησης.

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.