ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ουσίες Καρκινογόνες Μπάρμπεκιου: Μείωση του κινδύνου ψησίματος με κάρβουνο για γεύμα ασφαλές

Ουσίες Καρκινογόνες Μπάρμπεκιου: Μείωση του κινδύνου ψησίματος με κάρβουνο για γεύμα ασφαλές

Κάνοντας μία συνολική ανασκόπηση, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνο και το ψήσιμο γενικά, σχετίζεται με τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος όταν μαγειρεύουμε κρέας πλούσιο σε λιπαρά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ουσίες Καρκινογόνες Μπάρμπεκιου: Οι περισσότεροι Αμερικανοί αναφέρουν ότι ψήνουν στη σχάρα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρά τη δημοτικότητά του, πιθανότατα έχουμε ακούσει τη φήμη ότι το ψήσιμο στη σχάρα είναι κακό για την υγεία μας. Δυστυχώς, υπάρχει κάποια αλήθεια στη συγκεκριμένη φήμη.

Το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας συνήθεια. Υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τον κίνδυνο και να κάνουμε το γεύμα μας ασφαλές, υγιεινό και νόστιμο.

Είναι ο άνθρακας καρκινογόνος;

Οτιδήποτε αποδεικνύεται ότι προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου θεωρείται καρκινογόνο. Το κάρβουνο από μόνο του δεν είναι καρκινογόνο, αλλά το μαγείρεμα με κάρβουνο έχει σχέση με τον καρκίνο. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι για αυτό: Ο πρώτος έχει να κάνει με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος, ο δεύτερος σχετίζεται με το ότι το μαγείρεμα με κάρβουνο δημιουργεί πολύ καπνό. Τόσο ο καπνός όσο και το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία ορισμένων κρεάτων είναι γνωστό ότι είναι καρκινογόνα.

Φυσικά, ο άνθρακας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να μαγειρέψουμε φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, δεν ανταποκρίνονται όλα τα τρόφιμα με τον ίδιο τρόπο στο μαγείρεμα με κάρβουνο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν όλα τα είδη ψησίματος με κάρβουνο τον ίδιο κίνδυνο καρκίνου. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι τύποι ψησίματος με κάρβουνο θεωρούνται πολύ ασφαλείς. Ωστόσο, το μαγείρεμα με κάρβουνο μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ουσίες σε ορισμένα τρόφιμα.

Η ψησταριά προκαλεί καρκίνο;

Κανείς δεν θέλει να σκεφτεί ότι η αγαπημένη καλοκαιρινή του συνήθεια στη μαγειρική μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Δυστυχώς, υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζουμε πριν ανάψουμε το γκριλ. Το συχνό ψήσιμο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Είναι το ψήσιμο στο γκάζι ασφαλέστερο από το κάρβουνο;

Το ψήσιμο στη σχάρα με αέριο θεωρείται ασφαλέστερο από το ψήσιμο με κάρβουνο. Δημιουργούμε πολύ λιγότερο καπνό όταν μαγειρεύουμε με αέριο, μειώνοντας τη δημιουργία PAH. Η ψησταριά αερίου επίσης δεν είναι τόσο ζεστή, μειώνοντας τη δημιουργία HCA. Ωστόσο, καλό είναι να λάβουμε υπόψη ότι η ψησταριά αερίου μειώνει μόνο αυτούς τους κινδύνους και δεν τους εξαλείφει.

Πώς να μειώσουμε τις καρκινογόνες ουσίες κατά τη διάρκεια του μπάρμπεκιου;

Τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουμε τη σχάρα. Τροποποιώντας το τι ψήνουμε στο γκριλ και τον τρόπο παρασκευής του, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους του ψησίματος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να απολαύσουμε ένα υπέροχο μαγείρεμα χωρίς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Τι χρειάζεται να κάνουμε:

  • Να περιορίσουμε το ψήσιμο κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος
  • Να ψήνουμε στη σχάρα περισσότερα λαχανικά
  • Να ψήνουμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες
  • Να μειώσουμε τους χρόνους για μαγείρεμα
  • Να μαρινάρουμε πρώτα το κρέας
  • Να κόβουμε το λίπος από το κρέας
  • Να είμαστε επιλεκτικοί σχετικά με τη σχάρα που χρησιμοποιούμε

Κάνοντας μία συνολική ανασκόπηση, καλό είναι να έχουμε κατά νου πως το ψήσιμο στη σχάρα με κάρβουνο και το ψήσιμο γενικά, σχετίζεται με τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος όταν μαγειρεύουμε κρέας πλούσιο σε λιπαρά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τσικνοπέμπτη: Συμβουλές για σωστό ψήσιμο στη σχάρα

Όταν το μπάρμπεκιου κρύβει κινδύνους για την υγεία

Εντοπίστηκε η διατροφή που αυξάνει τον καρκίνο του εντέρου

Κανόνες για ασφαλή τρόφιμα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από το μαγείρεμα στα κάρβουνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών.

Πότε θα δοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις-Αποκλιμάκωση πάνω από 85%

Εκκρεμείς συντάξεις: Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης "ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ναι μεν υπάρχει πρόοδος απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες".

Το κολύμπι σε κρύο νερό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Κολύμβηση: Υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση κοινότητας και συντροφικότητας μεταξύ των κολυμβητών. Δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά από το να αντιμετωπίζουν μια πρόκληση παρέα και να μοιράζονται την εμπειρία ως ομάδα. Η συντροφικότητα σε αυτό το πλαίσιο βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αίσθησης του ανήκειν. Είναι σημαντικό να είναι κανείς μέλος μια ομάδας με κοινούς στόχους.

Όταν η ποδηλασία είναι θεραπεία και μέσο πρόληψης διαφόρων παθήσεων

Αθλητισμός: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες συνίσταται να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας φυσικής δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, κάθε εβδομάδα.