Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ουρολοίμωξη: Οι υποτροπιάζοντες ασθενείς βρίσκουν μακροχρόνιο σύμμαχο στο στοματικό εμβόλιο

Ουρολοίμωξη: Οι υποτροπιάζοντες ασθενείς βρίσκουν μακροχρόνιο σύμμαχο στο στοματικό εμβόλιο

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το εμβόλιο παραμένει χωρίς άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Yang τόνισε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τους γενικούς ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν εκτός άδειας, επομένως τα επόμενα βήματα θα είναι να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς την ρυθμιστική έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ουρολοίμωξη: Τα αποτελέσματα από την πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη παρακολούθησης ενός από του στόματος εμβολίου για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) υποδεικνύουν ότι «θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι για την πρόληψη της ουρολοίμωξης», σύμφωνα με τον σύμβουλο ουρολόγο Bob Yang, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμής. «Είναι πολύ συναρπαστικό… για εμάς ήταν σχεδόν μαγικό», είπε ο Yang, ο οποίος συνεργάζεται με το Royal Berkshire NHS Foundation Trust.

Εξήγησε ότι η δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ουρολογίας (EAU) στο Παρίσι από τις 5 έως τις 8 Απριλίου 2024, βασίστηκε στα αρχικά εντυπωσιακά αποτελέσματα που είχε βρει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατ’ ιδίαν χρήση εκτός άδειας με μικρό αριθμό ασθενών. «Τα αποτελέσματα ήταν δραματικά», είπε ο Yang. «Είχαμε γυναίκες που ήρθαν μήνα με τον μήνα με λοίμωξη μετά τη μόλυνση, παρά τη θεραπεία, συχνά με αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής. Και [μετά τη χρήση του εμβολίου] επέστρεψαν και είπαν τι μας έκανες; Είμαστε χωρίς μόλυνση». Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την Immunotek S.L. στην Ισπανία. Αποτελείται από αδρανοποιημένα ολόκληρα βακτήρια που συνδέονται συνήθως με ουρολοιμώξεις: Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus vulgaris και Enterococcus Faecalis. Χορηγείται με δύο ψεκασμούς ενός εναιωρήματος με γεύση ανανά κάτω από τη γλώσσα κάθε μέρα για 3 μήνες. Το εμβόλιο χρησιμοποιείται, σε μεγάλο βαθμό εκτός άδειας, σε ορισμένες χώρες εδώ και αρκετά χρόνια, με βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα που υποστηρίζεται ήδη από δημοσιευμένες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν ο Yang και οι συνεργάτες του. Αλλά ήθελαν να διερευνήσουν πληρέστερα εάν ένα αρχικό καθεστώς εμβολιασμού θα μπορούσε να προσφέρει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μακροχρόνια προστασία σε άτομα που εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις.

Μακροπρόθεσμα Αποτελέσματα

Αυτό οδήγησε στην παρακολούθηση 9 ετών, η οποία διερεύνησε την ασφάλεια και τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα σε 89 ασθενείς (72 γυναίκες και 17 άνδρες) ηλικίας 18 έως 87 ετών (μέση ηλικία 56 ετών) με υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αυτοί οι ασθενείς αρχικά αντιμετωπίστηκαν ιδιωτικά στο Urology Partnership Reading, UK. Το 40% των συμμετεχόντων είχε επίσης επαναλαμβανόμενες δόσεις του εμβολίου μετά από 1 ή 2 χρόνια. Σαράντα οκτώ συμμετέχοντες (54%) παρέμειναν χωρίς ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της 9χρονης περιόδου παρακολούθησης, με μια μέση περίοδο χωρίς ουρολοίμωξη για ολόκληρη την ομάδα των 4,5 ετών. Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Yang είπε ότι δεν εντοπίστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες ή άλλες ανησυχίες. Ο Yang εξήγησε στο Medscape News UK ότι ένας βασικός σκοπός της παρουσίασης στο Συνέδριο της EAU ήταν να υποβληθούν τα αποτελέσματα σε κάποια αρχική αξιολόγηση και ανατροφοδότηση από ομοτίμους. Η επίσημη και πλήρης δημοσίευση θα πρέπει να ακολουθήσει μέχρι το τέλος του 2024. Η Jennifer Rohn, καθηγήτρια νεφρικής ιατρικής και επικεφαλής του Κέντρου Ουρολογικής Βιολογίας στο University College του Λονδίνου, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε: «Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά και υποδηλώνουν ότι η πρόληψη της ουρολοίμωξης μπορεί να είναι μια βιώσιμη στρατηγική για εμάς. Καταπολεμήστε μια λοίμωξη που ταλαιπωρεί περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως γυναίκες, και την οποία τα αντιβιοτικά αγωνίζονται να ελέγξουν έως και στο 30% αυτών των πολλών περιπτώσεων».

Η Ρον πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική στρατηγική σε μια εποχή που οι βακτηριακές λοιμώξεις γίνονται όλο και πιο ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. «Αν και οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι η ουρολοίμωξη είναι μια ασήμαντη λοίμωξη, υπάρχουν ήδη περίπου ένα τέταρτο εκατομμύριο θάνατοι από ουρολοίμωξη ετησίως που σχετίζονται με την αντοχή στα αντιβιοτικά και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί», είπε. Αν και αναγνώρισε την υπόσχεση της μελέτης, η Rohn επεσήμανε ότι περιείχε έναν σχετικά μικρό αριθμό ασθενών που ανέφεραν μόνοι τους τα συμπτώματά τους, επομένως πιστεύει ότι μεγαλύτερες μελέτες θα είναι ευπρόσδεκτες. «Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι πραγματοποιήθηκε σε άτομα με σχετικά απλές υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και χρειάζεται περαιτέρω δουλειά για να καταλάβουμε εάν θα είναι εξίσου αποτελεσματικό σε περίπλοκες ή χρόνιες ουρολοιμώξεις», είπε.

Επόμενα βήματα

Μεταξύ των συνεχιζόμενων προσπαθειών από διάφορους ερευνητές για την αντιμετώπιση της αποτελεσματικότητας σε πιο περίπλοκες καταστάσεις, ο Yang είπε ότι κέρδισε χρηματοδότηση για να δοκιμάσει το εμβόλιο Uromune σε ασθενείς με τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, οι οποίοι μπορεί να εμφανίσουν πιο περίπλοκες ουρολοιμώξεις. Αυτό θα προχωρήσει αρχικά ως μια μικρή προοπτική δοκιμή, στη συνέχεια θα ακολουθήσει μια μεγάλη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή. Η Yang επεσήμανε επίσης ότι, αν και πολλά άλλα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη εκτός από τα τέσσερα πιο κοινά που στοχεύουν ειδικά το εμβόλιο, αυτές οι άλλες λοιμώξεις φάνηκαν επίσης να καλύπτονται από το εμβόλιο. «Ο λόγος για αυτό είναι πιθανός επειδή πολλά από αυτά τα gram-αρνητικά βακτήρια μοιράζονται ένα κοινό εξωτερικό στρώμα λιποπολυσακχαρίτη… έτσι έχετε μια απόκριση ευρέος φάσματος», μαζί με άλλες μη στοχευμένες επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, πρότεινε.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το εμβόλιο παραμένει χωρίς άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Yang τόνισε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τους γενικούς ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν εκτός άδειας, επομένως τα επόμενα βήματα θα είναι να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς την ρυθμιστική έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Όταν αυτή η θεραπεία λάβει άδεια, θα είναι επαναστατική για τους γενικούς ιατρούς», είπε η Yang. Ενώ τονίζει ότι η έγκριση θα είναι μια αργή διαδικασία, πιστεύει ότι τα αναδυόμενα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων αυτών των πρόσφατων αποτελεσμάτων, τροφοδοτούν σταθερά τα στοιχεία που θα απαιτηθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποφύγετε την ουρολοίμωξη μετά το σεξ;

Το από του στόματος εμβόλιο για την ουρολοίμωξη, εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά

Τι ακριβώς είναι η ουρολοίμωξη και πώς αντιμετωπίζεται;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποιητικά σημάδια φραγμένων αρτηριών στα πόδια και τα πόδια τη νύχτα

Φραγμένες αρτηρίες: Τα προειδοποιητικά σημάδια απόφραξης των αρτηριών στα πόδια μπορεί να εκδηλωθούν διαφορετικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω μειωμένης ροής αίματος και αλλαγών στη θέση του σώματος.

Ενισχύστε τον εγκέφαλό σας, τις αρθρώσεις, το ανοσοποιητικό με αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3, βιταμίνες

Λειτουργικές τροφές: Τα λειτουργικά τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή λόγω της ικανότητάς τους να παρέχουν οφέλη για την υγεία πέρα ​​από τη βασική διατροφή.

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Close Icon