ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όραση: Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών επαφής;

Όραση: Πόσο ασφαλής είναι η χρήση φακών επαφής;

Όραση: Αν και η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων φακών επαφής είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο σπάνιας μόλυνσης των ματιών, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Αν και η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων φακών επαφής είναι γενικά ασφαλής, μπορεί να συσχετιστεί με μεγαλύτερο κίνδυνο σπάνιας μόλυνσης των ματιών, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα. Στη μελέτη, τα άτομα που φορούσαν επαναχρησιμοποιούμενους φακούς επαφής είχαν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη λοίμωξη που ονομάζεται κερατίτιδα Acanthamoeba (AK) σε σχέση με εκείνους που φορούσαν καθημερινούς φακούς μιας χρήσης.

Φακοί επαφής

Οι κίνδυνοι αυξήθηκαν για όσους τα φορούν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τα αφήνουν μέσα ενώ κάνουν ντους. «Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια αύξηση της κερατίτιδας από Acanthamoeba στο [Ηνωμένο Βασίλειο] και στην Ευρώπη, και ενώ η λοίμωξη είναι ακόμα σπάνια, μπορεί να προληφθεί και δικαιολογεί μια απάντηση στη δημόσια υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Τζον Νταρτ, του Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του University College London (UCL) και Moorfields Eye Hospital NHS Foundation Trust.

«Οι φακοί επαφής είναι γενικά πολύ ασφαλείς, αλλά συνδέονται με έναν μικρό κίνδυνο μικροβιακής κερατίτιδας, που προκαλείται συχνότερα από βακτήρια, και η οποία είναι η μόνη απειλητική επιπλοκή της χρήσης τους», δήλωσε ο Dart σε δελτίο τύπου του κολεγίου. «Δεδομένου ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φορούν φακούς επαφής, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν πώς να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους για την ανάπτυξη κερατίτιδας». Για να μελετήσουν το θέμα, οι ερευνητές στρατολόγησαν περισσότερους από 200 ασθενείς του νοσοκομείου Moorfields Eye στο Λονδίνο. Αυτό περιελάμβανε 83 άτομα με ΑΚ και 122 συμμετέχοντες που προσήλθαν σε οφθαλμικές κλινικές με άλλες παθήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που φορούσαν επαναχρησιμοποιήσιμους μαλακούς φακούς επαφής είχαν 3,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΑΚ σε σύγκριση με άτομα που φορούσαν καθημερινούς φακούς μιας χρήσης. Ορισμένες συμπεριφορές αύξησαν τις πιθανότητες. Το ντους με φακούς μέσα αύξησε τις πιθανότητες ΑΚ κατά 3,3 φορές, ενώ η χρήση φακών κατά τη διάρκεια της νύχτας αύξησε τις πιθανότητες κατά 3,9 φορές. «Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το AK με τη χρήση φακών επαφής σε υδρομασάζ, πισίνες ή λίμνες, και εδώ προσθέσαμε ντους σε αυτή τη λίστα, υπογραμμίζοντας ότι η έκθεση σε οποιοδήποτε νερό όταν φοράτε φακούς θα πρέπει να αποφεύγεται», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής. Νικόλ Καρντ, Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, του Σίδνεϊ, του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του UCL και του Οφθαλμικού Νοσοκομείου Moorfields.

«Οι δημόσιες πισίνες και οι παράκτιες αρχές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση αυτού του κινδύνου, συμβουλεύοντας να μην κολυμπάμε με φακούς επαφής», δήλωσε ο Carnt στην ανακοίνωση. Κάπου μεταξύ 30% και 62% των περιπτώσεων ΑΚ στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ενδεχομένως σε πολλές άλλες χώρες, θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνθρωποι αλλάξουν από επαναχρησιμοποιούμενους φακούς σε καθημερινούς φακούς μιας χρήσης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Η απώλεια όρασης είναι ασυνήθιστη από μικροβιακή κερατίτιδα. Ωστόσο, η Acanthamoeba είναι ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους κερατίτιδας και ευθύνεται για περίπου τους μισούς από αυτούς τους χρήστες φακών επαφής που χάνουν την όρασή τους μετά από μια τέτοια μόλυνση. Περίπου το ένα τέταρτο των συνολικών ασθενών χάνει περισσότερο από το 75% της όρασης ή τυφλώνεται μετά τη νόσο. Περίπου το 25% των ατόμων που επηρεάζονται χρειάζονται μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς για τη θεραπεία της νόσου ή την αποκατάσταση της όρασης.

«Η συσκευασία των φακών επαφής θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες για την ασφάλεια των φακών και την αποφυγή κινδύνου, ακόμη και με αυτοκόλλητα «χωρίς νερό» σε κάθε θήκη, ιδιαίτερα δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι αγοράζουν τους φακούς τους online χωρίς να μιλήσουν με επαγγελματία υγείας», είπε ο Dart. «Τα βασικά μέτρα υγιεινής των φακών επαφής μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό στην αποφυγή λοιμώξεων, όπως το σχολαστικό πλύσιμο και στέγνωμα των χεριών σας πριν βάλετε τους φακούς σας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έλλειψη πρόσβασης οδηγεί σε ανισότητες στην οφθαλμική υγεία

Ο διαβήτης επηρεάζει εκατομμύρια Αμερικανούς και πλήττει ιδιαίτερα τους ισπανόφωνους, λατινοαμερικανούς ενήλικες, λέει το CDC

Πώς οι οπτικές πληροφορίες ταξιδεύουν από τον αμφιβληστροειδή στον μέσο εγκέφαλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το σεξ με βηματοδότη είναι απολύτως ασφαλές

Βηματοδότης σεξ: Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες παρουσιάζουν σημάδια καρδιακού προβλήματος, η απάντηση μπορεί να είναι ένας βηματοδότης ή ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής καρδιομετατροπής (ICD).

Είναι τελικά το πέος μυς ή όργανο;

Μύες πέος: Το πέος δεν μοιάζει με τα περισσότερα άλλα μέρη του ανθρώπινου σώματος, καθώς μπορεί να πάρει  διαφορετικά σχήματα και μορφές μέσα σε λίγα λεπτά.