ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο εμβολιασμός στην πρώτη θέση για τους ενήλικες άνω των 50 ετών

Ο  εμβολιασμός στην πρώτη θέση για τους ενήλικες άνω των 50 ετών

Tα εμβόλια αποτελούν ίσως την σημαντικότερη ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης, αφού χάρη σε αυτά, εκατομμύρια άτομα στον κόσμο είναι προστατευμένα από θανατηφόρες ασθένειες.

Όπως έχει παρατηρηθεί αρκετοί ενήλικες δεν έχουν γνώση ότι ο εμβολιασμός συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή. Πληθώρα νοσημάτων απαιτείται να συνεχίσουν να προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού και στους ενήλικες, όπως για παράδειγμα η γρίπη, ο πνευμονόκοκκος, ο έρπητας ζωστήρας και η ηπατίτιδα. Δεδομένης μάλιστα της συνεχούς αύξησης του μέσου όρου ηλικίας του γενικού πληθυσμού, ο κίνδυνος για πολλές ασθένειες από αυτές γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο.

Με αφορμή την πανδημία και όσα σηματοδότησε, η υγεία αποκτά τη χαμένη της «αίγλη» και αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο εμβολιασμός και των ενηλίκων παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα στην Ελλάδα εκδόθηκε υπουργική απόφαση για ένα νέο καινοτόμο εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα και αναμένεται η ένταξη στον κατάλογο αποζημιουμένων φαρμάκων. Αξιοσημείωτο είναι ότι συγκεκριμένο εμβόλιο, κυκλοφορεί ήδη στην ιδιωτική αγορά και αναμένεται αποζημίωσή του μιας που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και αποτελεσματικότητα από το υφιστάμενο.Το εν λόγω εμβόλιο συστήνεται στον υγιή γενικό πληθυσμό στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως επίσης για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου και σε όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Στη χώρα μας το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ηλικίας 60-75 ετών ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης, με δεδομένα ότι περισσότερο από το 90% των ενηλίκων άνω των 50 ετών είναι ήδη φορείς του ιού, ο οποίος αν ενεργοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.

  • Αδιαμφησβήτητα η αποζημίωση των εμβολίων δίνουν πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να προφυλάσσεται από διάφορες νόσους, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα ζωστήρα. Ενόψει του χειμώνα η σημασία του εμβολιασμού βγαίνει στο προσκήνιο με στόχο την προστασία των ενηλίκων με καινοτόμα και νέας γενιάς εμβόλια, που έχουν υψηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας.

Στον αγώνα κατά των λοιμωδών νοσημάτων τα εμβόλια είναι ο μεγάλος σύμμαχος της ανθρωπότητας, καθώς σώζουν περισσότερες από τρία εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο και προφυλάσσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους από διάφορες νόσους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κ. Γουργουλιάνης : Δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού

Στα ψυγεία των φαρμακείων φτάνουν σταδιακά τα αντιγριπικά εμβόλια

Πρέπει να κάνετε το εμβόλιο για τη γρίπη φέτος; Οι γιατροί αποκαλύπτουν την απόφασή τους

Κιτ γρήγορης εξέτασης για τον προσδιορισμό της ανοσίας ενός ατόμου έναντι του SARS-CoV-2 και των παραλλαγών του

Προειδοποίηση από την καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Γεωργία Γκιούλα

Ο Ραντ Πολ απειλεί να ερευνήσει τα δικαιώματα προς τον Φάουτσι και άλλους αξιωματούχους, αν το GOP καταλάβει τη Γερουσία

Τι είπε για τα επικαιροποιημένα εμβόλια και για τη μετάλλαξη "Κένταυρος" ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο εύκολο είναι να μην ανησυχούμε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Ευτυχία: Είναι η ευτυχία κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου ή είναι κάτι παροδικό και φευγαλέο που πρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή;