Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νυχτερινή εργασία: Πώς επηρεάζει τους άνδρες η νυχτερινή εργασία;

Νυχτερινή εργασία: Πώς επηρεάζει τους άνδρες η νυχτερινή εργασία;

Νυχτερινή εργασία: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης καλής υγιεινής του ύπνου για τη συνολική υγεία.

Η νυχτερινή εργασία μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό και μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι άνδρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις διαταραχές του εσωτερικού ρολογιού του σώματος που προκαλούνται από την εργασία σε βάρδιες. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν τόσο εργαστηριακά ποντίκια όσο και άνθρωποι, αποκάλυψε ότι τα αρσενικά ποντίκια παρουσίασαν διάφορες αρνητικές επιπτώσεις όταν εκτέθηκαν σε μη φυσιολογικούς κύκλους ημέρας-νύχτας, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών στη γονιδιακή δραστηριότητα, στα βακτήρια του εντέρου και στην αρτηριακή πίεση. Αντίθετα, τα θηλυκά ποντίκια φάνηκε να προστατεύονται σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις επιπτώσεις. Η ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 90.000 εργαζόμενους σε βάρδιες στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε περαιτέρω αυτά τα ευρήματα, δείχνοντας ότι οι άνδρες εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεταβολικό σύνδρομο, μια συλλογή παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Οι γυναίκες εργαζόμενες σε βάρδιες είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, αλλά ο κίνδυνος αυτός εξηγούνταν εν μέρει από τον τύπο της εργασίας.

Πώς επιβαρύνει τον οργανισμό μας η νυχτερινή εργασία

Σύμφωνα με τον Dr. Garret FitzGerald, επικεφαλής ερευνητή, ο τύπος εργασίας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, διότι οι διάφοροι τύποι εργασίας σε βάρδιες συνεπάγονται διαφορετικές εκθέσεις και συνθήκες. Αν και οι ακριβείς λόγοι πίσω από τις πιθανές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων δεν είναι ακόμη σαφείς, η μελέτη υποδηλώνει ότι η εργασία σε βάρδιες μπορεί να έχει μικρότερο αντίκτυπο στο γυναικείο ρολόι του σώματος. Τα πειράματα που διεξήχθησαν σε εργαστηριακά ποντίκια έδειξαν επίσης ότι τα οιστρογόνα μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, καθώς τα θηλυκά ποντίκια χωρίς ωοθήκες (και επομένως χωρίς παραγωγή οιστρογόνων) ήταν πιο ευάλωτα στις διαταραχές που προκαλούν οι μη φυσιολογικοί κύκλοι ημέρας-νύχτας. Ωστόσο, τα αρσενικά ποντίκια εξακολουθούσαν να τα πηγαίνουν χειρότερα συνολικά.

Η εργασία σε βάρδιες έχει συσχετιστεί με αυξημένους κινδύνους για καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις σε προηγούμενες έρευνες. Οι διαταραχές στους κιρκάδιους ρυθμούς που προκαλούνται από την εκ περιτροπής εργασία μπορούν να επηρεάσουν τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του οργανισμού και να επηρεάσουν τον μεταβολισμό. Ενώ ορισμένες προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται με βάρδιες μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές σε αυτές τις επιπτώσεις σε σύγκριση με τους άνδρες, η πρόσφατη μελέτη είχε ως στόχο να διερευνήσει τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από αυτές τις διαφορές.

Τα ευρήματα από τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι οι επιπτώσεις των διαταραγμένων κιρκάδιων ρυθμών ήταν εκτεταμένες στα αρσενικά ποντίκια, επηρεάζοντας τα γονίδια, τις πρωτεΐνες, τα βακτήρια του εντέρου και την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, τα θηλυκά ποντίκια που εκτέθηκαν στις ίδιες διαταραχές και σε δίαιτα πλούσια σε λιπαρά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστα. Το ανθρώπινο σκέλος της μελέτης ανέλυσε δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα και διαπίστωσε ότι οι άνδρες εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν υψηλότερο επιπολασμό μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν με κανονικό ωράριο. Μεταξύ των γυναικών, ο επιπολασμός ήταν συνολικά χαμηλότερος, και μετά τη συνεκτίμηση του τύπου εργασίας, η σημαντική διαφορά μεταξύ των γυναικών που εργάζονται με βάρδιες και των γυναικών που δεν εργάζονται με βάρδιες εξαφανίστηκε. Ωστόσο, η διαφορά παρέμεινε σημαντική μεταξύ των ανδρών.

Αν και η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της εργασίας σε βάρδιες στην υγεία, συνιστάται προσοχή κατά την εξαγωγή των ευρημάτων από εργαστηριακά ποντίκια σε ανθρώπινους εργαζόμενους σε βάρδιες. Η δρ Sabra Abbott, ειδικός στην ιατρική του ύπνου, τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα προκειμένου να κατανοηθεί γιατί η εργασία σε βάρδιες μπορεί να είναι λιγότερο επιβλαβής για τις γυναίκες. Η Δρ FitzGerald αναγνώρισε επίσης την πολυπλοκότητα του θέματος, τονίζοντας τις προκλήσεις στην οριστική σύνδεση των κινδύνων ασθενειών με την εργασία σε βάρδιες λόγω των πολυάριθμων μεταβλητών που εμπλέκονται.

Παρ’ όλα αυτά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης καλής υγιεινής του ύπνου για τη συνολική υγεία. Αυτό περιλαμβάνει την έκθεση στο φυσικό φως της ημέρας κατά τη διάρκεια της ημέρας και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε τεχνητό φως από συσκευές τη νύχτα. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της εκ περιτροπής εργασίας στην υγεία θα πρέπει να επεκταθεί τόσο στα άτομα όσο και στην κοινωνία στο σύνολό της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο εύκολο είναι να κάνετε σεξ μετά από έναν χωρισμό;

Πώς η άσκηση μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της Νόσου του Πάρκινσον;

Οι 7 χειρότερες καθημερινές συνήθειες για τις αρθρώσεις σας καθώς μεγαλώνετε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αναδυόμενοι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας 

Εργασία: Με την άνοδο της απομακρυσμένης εργασίας και της τεχνολογίας που επιτρέπει στους εργαζόμενους να είναι συνεχώς συνδεδεμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο για τα άτομα να απομακρυνθούν από την εργασία και να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής τους ζωής.

Τι περιλαμβάνεται σε ένα ιταλικό πρωινό;

Ιταλικό πρωινό: Ένα ιταλικό πρωινό, γνωστό ως "colazione", είναι συνήθως μια ελαφριά και απλή υπόθεση σε σύγκριση με πιο περίτεχνα πρωινά που υπάρχουν σε άλλους πολιτισμούς.

Μελέτη σάρωσης εγκεφάλου ρίχνει φως στο μυστήριο της ψυχικής υγείας

Ψύχωση: Μια πρόσφατη μελέτη σάρωσης εγκεφάλου έδωσε πολύτιμες γνώσεις για το περίπλοκο φαινόμενο της ψύχωσης, ρίχνοντας φως σε ένα μακροχρόνιο μυστήριο στην έρευνα για την ψυχική υγεία.

Close Icon