ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νύχια: 6 Συμπτώματα ασθενειών που μας φανερώνουν τα νύχια μας

Νύχια: 6 Συμπτώματα ασθενειών που μας φανερώνουν τα νύχια μας

Νύχια: Έξι ασθένειες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα στα νύχια.

Τα νύχια σας είναι μια πολύ καλή αντανάκλαση της υγείας σας. Πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν στα νύχια που μπορεί να υποδηλώνουν συστηματικά ή δερματικά προβλήματα. Δώστε προσοχή σε οτιδήποτε πάνω ή γύρω από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας που ξαφνικά φαίνεται διαφορετικό, λέει. Οτιδήποτε δεν φαίνεται φυσιολογικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο καλύτερος τρόπος δράσης σας είναι να δείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό. Ακολουθούν έξι καταστάσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα στα νύχια. Ωστόσο, για μια διάγνωση, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα λάβει υπόψη πολλούς παράγοντες εκτός από τα συμπτώματα των νυχιών.

 

Γιατί πρέπει να παρατηρείτε τα νύχια σας;

1. Στρες. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών συνδέονται στενά με τα μαλλιά. Ακριβώς όπως τα μαλλιά σας μπορεί να πέσουν μετά από μια ασθένεια ή μια παρατεταμένη περίοδο στρες, τα νύχια σας μπορεί επίσης να εμφανίσουν συμπτώματα. Τις περισσότερες φορές, το άγχος προκαλεί την εμφάνιση γραμμών από την άλλη πλευρά στα νύχια σας.
2. Mελάνωμα. Μια ανησυχία για το χρώμα των νυχιών είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα που ακούνε οι δερματολόγοι. Οι αποχρωματισμοί εμφανίζονται συνήθως σε γραμμές που εκτείνονται από την επιδερμίδα μέχρι την άκρη και μπορεί να είναι καλοήθεις σπίλoi ή καρκινικά μελανώματα. Οι Αφροαμερικανοί και οι Ασιάτες είναι πιο πιθανό να βιώσουν φυσιολογικές αλλαγές μελάγχρωσης που σχετίζονται με την εθνικότητα. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν το δέρμα κάτω από την πλάκα των νυχιών – το σκληρό μέρος του νυχιού, που καλύπτει τις άκρες των δακτύλων – εμφανίσει καφέ χρώμα, λέει. Αυτές οι εξελίξεις είναι πάντα πιο ανησυχητικές εάν επηρεάζουν ένα μόνο δάχτυλο αντί για όλα. Οι καφέ γραμμές που τρέχουν στην επιδερμίδα μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος. Αυτά που σταματούν πάνω ή πριν από την επιδερμίδα πιθανότατα προκαλούνται από κρεατοελιές.

3. Αρθρίτιδα. Μικρές κύστεις που αναπτύσσονται κοντά ή πάνω στα πετσάκια μπορεί να προκύψουν με την αρθρίτιδα. Αυτά είναι καλοήθη (όχι καρκινικά) και αντιμετωπίζονται καλύτερα από χειρουργό χεριών.

4. Ψωρίαση. Αυτή η κοινή δερματική πάθηση συνήθως χαρακτηρίζεται από φολιδωτά, κόκκινα μπαλώματα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Εάν έχετε κιτρινοκόκκινο αποχρωματισμό στο νύχι σας, που συχνά ονομάζεται «σταγόνα λαδιού» ή «έμπλαστρο σολομού», θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας. Ακολουθούν άλλα συμπτώματα που μπορεί επίσης να υποδηλώνουν ψωρίαση:

  • Εσοχές: Εγκοπές ή κοιλώματα στην πλάκα των νυχιών, που είναι το σκληρό μέρος του νυχιού που καλύπτει τις άκρες των δακτύλων.
  • Beau’s lines: Γραμμές που διασχίζουν το νύχι δίπλα-δίπλα.
  • Πύκνωση δέρματος/χαλάρωση νυχιών: Πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι, που μπορεί να αποσπάσει το νύχι (ονυχόλυση) από το κρεβάτι του νυχιού. Αυτό γενικά ξεκινά από την άκρη και πηγαίνει προς την επιδερμίδα.
  • Λευκές περιοχές: Ευδιάκριτες λευκές κηλίδες στα νύχια, που ονομάζονται και λευκονυχία. (Οι νεφελώδεις λευκές κηλίδες που εμφανίζονται μερικές φορές στα νύχια των χεριών και των ποδιών δεν εμπίπτουν στην κατηγορία και δεν προκαλούν ανησυχία).
  • Μαύρες γραμμές: Οι μαύρες γραμμές που εκτείνονται από την άκρη μέχρι την επιδερμίδα μπορεί να είναι μικροσκοπικοί θρόμβοι που ονομάζονται αιμορραγίες θραυσμάτων ή διεσταλμένα και σκασμένα τριχοειδή αγγεία – πιθανά συμπτώματα ψωρίασης.
  • Ερυθρότητα: Οι συνήθως ωχρές περιοχές κοντά στην επιδερμίδα γίνονται κόκκινες, κάτι που θα μπορούσε να προκληθεί από συμφόρηση τριχοειδών αγγείων, ένα άλλο πιθανό σημάδι ψωρίασης.

5. Νεφροπάθεια. Αρκετές αλλαγές στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία οξείας ή χρόνιας νεφρικής νόσου:

  • Beau’s lines: Αυτές οι πλάγιες γραμμές μπορεί να είναι σύμπτωμα οξείας νεφρικής νόσου.
  • Νύχια με ραβδώσεις: Ονομάζονται επίσης κοιλονύχια, τραχιά νύχια με ραβδώσεις μπορεί να υπάρχουν παρουσία νεφρικής νόσου. Αυτά τα νύχια είναι επίσης συχνά σε σχήμα κουταλιού και κοίλα και μπορεί να υποδηλώνουν αναιμία από έλλειψη σιδήρου.
  • Λευκές ραβδώσεις/κηλίδες: Παρόμοια με τις περιπτώσεις ψωρίασης, ευδιάκριτες λευκές ραβδώσεις και κηλίδες στα νύχια μπορεί να υποδηλώνουν χρόνια νεφρική νόσο.

6. Νόσος Darier. Η νόσος Darier είναι μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλεί δερματικό εξάνθημα και εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία. Εμφανίζεται στα νύχια των χεριών και των ποδιών ως φαρδιές, λευκές ή κοκκινωπές λωρίδες που εκτείνονται από την επιδερμίδα ως την άκρη. Μια εγκοπή σε σχήμα V κοντά στο άκρο του δακτύλου μπορεί επίσης να υποδεικνύει αυτήν την κατάσταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tροφές που μπορούν να κάνουν τα νύχια σας πιο δυνατά και υγιή!

Νύχια: Χρειάζονται τα νύχια σας ένα διάλειμμα από το βερνίκι

Τι μπορούν να σας πουν τα νύχια για την υγεία σας και την εξέλιξή της

Τι μπορεί να δείχνουν τα νύχια για την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.