ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νεπάλ Τουρισμός: Η Covid απειλεί τα σχέδια αναρρίχησης στο Έβερεστ

Νεπάλ Τουρισμός: Η Covid απειλεί τα σχέδια αναρρίχησης στο Έβερεστ

Η εκκένωση ασθενών αναρριχητών από τις απομακρυσμένες κορυφές αποτελεί μείζονα διοικητική πρόκληση. «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, υπάρχουν πολλές φήμες και δεν ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε ο Harshvardhan Joshi, ένας Ινδός ορειβάτης που ελπίζει να φθάσει στην κορυφή του Έβερεστ. «Τι γίνεται αν κάποιος δείξει συμπτώματα αφού φτάσει σε ψηλότερο σημείο;»

Νεπάλ Τουρισμός: Η τουριστική βιομηχανία του Νεπάλ υπέστη ένα καταστροφικό πλήγμα πέρυσι, όταν η πανδημία προκάλεσε τον πλήρη τερματισμό των συνόδων κορυφής της, με κόστος εκατομμύρια χαμένα έσοδα. Περισσότεροι από 30 άρρωστοι ορειβάτες έχουν εκκενωθεί από τους πρόποδες του όρους Έβερεστ, προκαλώντας φόβους ότι ο κορωνοϊός μπορεί να καταστρέψει μια ελπιδοφόρα σεζόν στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.

Η τουριστική βιομηχανία του Νεπάλ υπέστη καταστροφικό πλήγμα πέρυσι, όταν η πανδημία προκάλεσε τον πλήρη τερματισμό των συνόδων κορυφής της, με απώλεια εσόδων εκατομμυρίων. Φέτος οι αρχές έχουν χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ξένους ορειβάτες και έχουν εκδώσει άδειες αναρρίχησης σε περισσότερα από 400 άτομα, ένα νέο ρεκόρ.

Μόνο η άδεια του Έβερεστ κοστίζει 11.000 $ και οι αναρριχητές πληρώνουν πάνω από 40.000 $ για μια αποστολή. Ωστόσο, ο θερμότερος καιρός που οδηγεί σε ασφαλέστερες συνθήκες για την κλιμάκωση των επικίνδυνων, χιονισμένων κορυφών του Νεπάλ συνέπεσε με ένα θανατηφόρο δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19, με ενεργά κρούσματα στη χώρα να αυξάνονται έξι φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Νορβηγός ορειβάτης Έρλεντ Νες πέρασε δύο νύχτες στη σκηνή του στο στρατόπεδο βάσης τον περασμένο μήνα, δεν ήταν σίγουρος για το τι τον έκανε να αρρωσταίνει.

«Βρέθηκα στο Κατμαντού και έκανα τεστ. Το αποτέλεσμά μου ήταν θετικό για την Covid », είπε στο AFP και έγινε ο πρώτος ορειβάτης με άδεια Everest που επιβεβαίωσε τη μόλυνσή του. «Νομίζω ότι δεν είμαι ο μόνος… Κάθε ομάδα στο στρατόπεδο βάσης ξέρει ότι υπάρχει ο κίνδυνος της Covid και πρέπει να είναι προσεκτικοί», είπε.

Η συνάδελφος ορειβάτης Gina Marie Han-Lee αποφάσισε να εγκαταλείψει την αποστολή της την περασμένη εβδομάδα λόγω του φόβου ότι η ασθένεια εξαπλώθηκε γύρω από το στρατόπεδο βάσης.

«Έχω πάρει ένα ελικόπτερο από τη EBC (βάση κατασκηνωτών του Everest) πίσω στο Κατμαντού μετά από 1 ημέρα. Η κατάσταση της Covid στη βάση EBC είναι μια απόλυτη καταιγίδα. Δεν είχα ιδέα για αυτό που πήγαινα», έγραψε η Αμερικανίδα πολίτης στη σελίδα της στο Facebook στις 29 Απριλίου.

«Ήταν μια απογοητευτική απόφαση, αλλά βάζω την υγεία μου πρώτα. Η Covid σε μεγάλο υψόμετρο δεν ακούγεται σαν κάτι που θέλω να ρισκάρω.” – «Δεν έχουμε τεστ εδώ» – Αξιωματούχοι σε μια κλινική υγείας που εξυπηρετούν τους ορειβάτες λένε ότι περισσότεροι από 30 άνθρωποι έφυγαν έξω από το στρατόπεδο τις τελευταίες εβδομάδες. Τουλάχιστον δύο έχουν δοκιμαστεί θετικά μετά την επιστροφή τους στην πρωτεύουσα Κατμαντού. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ένα κρούσμα Covid στο Έβερεστ. «Κάποιοι που εκκενώθηκαν μπορεί να έχουν δείξει θετικοί στο Κατμαντού. Δεν έκαναν τεστ στο στρατόπεδο βάσης, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πού μολύνθηκαν », δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ, Ρούντρα Σινγκ Ταμάνγκ.

Επαγγελματίες υγείας στο στρατόπεδο λένε ότι δεν έχουν την ικανότητα να ελέγξουν για την ασθένεια. «Έχουμε άδεια να εργαζόμαστε μόνο ως κλινική, οπότε δεν έχουμε τεστ εδώ.

Έχουμε υποβάλει αιτήματα, αλλά τίποτα δεν έχει συμβεί ακόμη», είπε ένας γιατρός εκεί. Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συνήθως κατασκηνώνουν στην πολυσύχναστη πόλη στους πρόποδες του Έβερεστ, συμπεριλαμβανομένων ξένων ορειβατών και των οδηγών ομάδων του Νεπάλ που τους συνοδεύουν στην κορυφή.

Αλλά τα συνηθισμένα σεβαστά και δυνατά κοινοτικά κόμματα απουσιάζουν φέτος αφού οι ομάδες αποστολής κλήθηκαν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να αποφύγουν την κοινωνική επαφή με άλλους.

Οι συνήθεις θρησκευτικές τελετές που πραγματοποιήθηκαν πριν από την ανάβαση για να προσευχηθούν για μια ασφαλή αποστολή έχουν επίσης μετατραπεί σε ήσυχες και ιδιωτικές προσευχές. «Λαμβάνουμε όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν λοιμώξεις», δήλωσε ο Tashi Sherpa από το Seven Summit Treks, το μεγαλύτερο πρακτορείο αναρρίχησης στο Έβερεστ.

«Δεν επισκεπτόμαστε άλλες σκηνές ούτε καν ομάδες δεν αναμιγνύονται μέσα στα στρατόπεδα». – «Φοβόμαστε πολύ» – Περισσότεροι από 400 άνθρωποι στο Νεπάλ έχουν πεθάνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη της Covid.

Το σύστημα υγείας της χώρας έχει κατακλυστεί από την ξαφνική άνοδο, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν γρήγορα και οι συγγενείς των ασθενών να ψάχνουν για γιατρούς και κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Οι ορειβάτες στις κορυφές αλλού στη χώρα αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα. Μια αποστολή στο Dhaulagiri, το έβδομο ψηλότερο βουνό στον κόσμο, βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά από τουλάχιστον τρία μέλη θετικά στην Covid αυτήν την εβδομάδα.

Εννέα εκκενώνονται και άλλοι κάνουν τεστ, είπε ο επικεφαλής της αποστολής τους. Η αναπνοή είναι ήδη δύσκολη σε μεγάλα υψόμετρα, οπότε οποιοδήποτε ξέσπασμα κορωνοϊού μεταξύ ομάδων αναρρίχησης μπορεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η εκκένωση ασθενών αναρριχητών από τις απομακρυσμένες κορυφές αποτελεί μείζονα διοικητική πρόκληση. «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, υπάρχουν πολλές φήμες και δεν ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε ο Harshvardhan Joshi, ένας Ινδός ορειβάτης που ελπίζει να φθάσει στην κορυφή του Έβερεστ. «Τι γίνεται αν κάποιος δείξει συμπτώματα αφού φτάσει σε ψηλότερο σημείο;»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το Νεπάλ ενέκρινε κινέζικο εμβόλιο για επείγουσα χορήγηση

Νεπάλ:1.400 άνθρωποι έχουν πεθάνει

Νεπάλ:τα Νοσοκομεία δεν έχουν υλικά πρώτης ανάγκης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπανάκι : Τα οφέλη του στην υγεία

Χυμός σπανάκι : Το σπανάκι είναι μια αληθινή θρεπτική δύναμη, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ντομάτα : Τα οφέλη της στο δέρμα

Ντομάτα : Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική θεραπεία για διάφορες ανησυχίες του δέρματος

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός είναι δυσλειτουργικός

Μπορεί επίσης να συναντήσετε τον κιρκάδιο ρυθμό με τον όρο βιολογικό ρολόι. Τα βιολογικά ρολόγια αποτελούν μια ομάδα μορίων στο σώμα που ελέγχουν τον κιρκάδιο ρυθμό. Το «κύριο» ρολόι (master clock) ρυθμίζει όλα τα άλλα στο σώμα και συνίσταται σε νευρικά κύτταρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας. Συγκεκριμένα βρίσκεται ανάμεσα στον υποθάλαμο κοντά στο κέντρο του εγκεφάλου.