ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα μελέτη για την επίδραση της αφυδάτωσης στη γνωστική λειτουργία

Νέα μελέτη για την επίδραση της αφυδάτωσης στη γνωστική λειτουργία

Σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, οι επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο να επηρεάζει επίσης τη γνωστική λειτουργία και τη νοητική απόδοση στους ηλικιωμένους. «Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τη γνωστική απόδοση σε συνάρτηση με την αφυδάτωση και την πρόσληψη νερού στους γηραιότερους ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση αφυδάτωσης πολύ συχνά, λόγω απώλειας μυϊκής μάζας, μειωμένης νεφρικής λειτουργίας και σχετικών με το νερό ορμονικών σημάτων», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Hilary Bethancourt από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Εξίσου επιβλαβείς, η αφυδάτωση και η υπερβολική ενυδάτωση

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 2.506 συμμετεχόντων (1.271 γυναίκες και 1.235 άνδρες) άνω των 60 ετών, οι οποίοι έδωσαν δείγματα αίματος αλλά και πληροφορίες σχετικά με το τι κατανάλωσαν την ημέρα πριν την αιμοληψία. Για να μετρήσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συγκέντρωση διάφορων ουσιών και ενώσεων, όπως νάτριο, κάλιο, γλυκόζη και άζωτο ουρίας αίματος, ενώ για να αξιολογήσουν τη γνωστική τους λειτουργία τους υπέβαλαν σε διάφορα τεστ λεκτικής ευχέρειας, προσοχής και μνήμης εργασίας.

Εκ πρώτης όψεως, αναδείχθηκε ένας συσχετισμός ανάμεσα στη σωστή ενυδάτωση και την καλή βαθμολογία στα τεστ γνωστικής λειτουργίας, όμως τα αποτελέσματα έγιναν λιγότερο σαφή όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν την ανάλυσή τους σε περισσότερες μεταβλητές. «Όταν λάβαμε υπόψιν μας ηλικία, εκπαίδευση, διάρκεια ύπνου, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και κατάσταση διαβήτη και αναλύσαμε τα δεδομένα ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες, οι συσχετισμοί με την κατάσταση ενυδάτωσης και την πρόσληψη νερού ελαχιστοποιήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Bethancourt.

Μόνο το ότι οι γυναίκες έδειχναν να έχουν χειρότερη γνωστική απόδοση είτε σε κατάσταση αφυδάτωσης είτε σε κατάσταση υπερβολικής ενυδάτωσης φάνηκε αξιόλογο στους επιστήμονες μετά την προσαρμογή στους παράγοντες του τρόπου ζωής. Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι το τεστ στο οποίο παρατηρήθηκε το εν λόγω φαινόμενο ήταν αυτό της προσοχής, η οποία, όπως έχουν αναδείξει και άλλες έρευνες, ενδέχεται να είναι ένα από τα γνωστικά πεδία που επηρεάζονται περισσότερο από την κατάσταση αφυδάτωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης και Ασθενειών προειδοποιεί για νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού

Θανατηφόρος ιός στην Ασία εγείρει ανησυχίες για καινούρια πανδημία

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Η απομυθοποίηση της ανδρόπαυσης

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο “ανδρόπαυση” για να περιγράψουν τις ορμονικές αλλαγές στους άντρες, που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων. Άλλοι όροι είναι γνωστοί ως “σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης”, “ανεπάρκεια ανδρογόνων” στους ηλικιωμένους άνδρες και “όψιμη έναρξη του ανδρικού υπογοναδισμού”.

Καθηγητές της της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κοντά στους ασθενείς με καρκίνο

Ορισμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να προγραμματιστεί η θεραπεία σε σχέση με την ημερομηνία του εμβολιασμού.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

Έφτασε στην Κίνα η ομάδα του ΠΟΥ για να ερευνήσει την αρχή της πανδημίας

Πανδημια Covid 19: Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έφτασε στην κινεζική πόλη Γουχάν για να ξεκινήσει την έρευνά της για την προέλευση της πανδημίας Covid-19. Η πολυαναμενόμενη έρευνα έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΠΟΥ και του Πεκίνου.

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Μακαρόνια Υγεία: Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι κακό αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης περιέχουν γλουτένη, έναν τύπο πρωτεΐνης που προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία.