ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα μελέτη για τη σχέση καρδιακής προσβολής και μετατραυματικού στρες

Νέα μελέτη για τη σχέση καρδιακής προσβολής και μετατραυματικού στρες

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory της Γεωργίας στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά μελέτησαν 303 νεαρά και μεσήλικα άτομα που είχαν επιζήσει πρόσφατης καρδιακής προσβολής. Περίπου το 15% αυτών που εξετάστηκαν είχαν αναπτύξει μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εκδηλώνεται ύστερα από ένα στρεσογόνο γεγονός, ιδιαίτερα απειλητικό ή καταστροφικό για το άτομο, όπως, π.χ., φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα, μάχες, το να είναι κανείς αυτόπτης μάρτυρας βίαιου θανάτου ή τρομοκρατικής ενέργειας, βιασμού ή άλλου εγκλήματος.

«Η ίδια η καρδιακή προσβολή είναι ένα τραύμα και μπορεί να προκαλέσει PTSD» δήλωσε η δρ Viola Vaccarino, καρδιοαγγειακή ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας στο Rollins School of Public Health του Πανεπιστημίου Emory, στη Γεωργία. «Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είχαν PTSD πριν από την καρδιακή προσβολή, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής». Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με PTSD είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν τύπο μειωμένης ροής αίματος που εμφανίζεται μαζί με ψυχικό στρες από εκείνους που δεν είχαν PTSD.

Άτομα με PTSD που επανέλαβαν την εμπειρία του τραύματος της καρδιακής προσβολής τους, μέσω ονείρων, αναδρομής στο παρελθόν και ενοχλητικών σκέψεων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ισχαιμία με ψυχικό στρες. Εκείνοι που απέφυγαν αυτή την υπενθύμιση και προσπάθησαν να «μουδιάσουν» τα συναισθήματά τους είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο ισχαιμίας που προκαλείται από στρες. Η ισχαιμία μαζί με ψυχικό στρες είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι επίσης ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για δεύτερη καρδιακή προσβολή.

«Τα άτομα που είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εφιάλτες μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια» δήλωσε η Vaccarino. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που στην καθημερινή ζωή περνούν επανειλημμένα στρες». Τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι σχετικά κοινά στους επιζώντες από καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 20-40% των ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή στη συνέχεια εμφάνισαν κάποια μορφή κατάθλιψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ενοχικά συναισθήματα και πανδημία

Ελεύθερη σχέση ... Τι σημαίνει αυτό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει την ψυχική σου κατάσταση η ακαταστασία

Ακαταστασία: Πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία. Πιάτα στο νεροχύτη, στοίβες από βρώμικα ρούχα στοιβαγμένα ψηλά, κουβέρτες και μαξιλάρια σε όλο το πάτωμα, ντουλάπια από αταξία, πάρα πολλά σκουπίδια στο γκαράζ, και ένας ανυπέρβλητος αριθμός αχρησιμοποίητων αντικειμένων που αποθηκεύονται σε όλο το σπίτι...κάνει αυτό τον ήχο οικείο;

Θρομβώσεις και κορωνοϊός

Κορωνοϊός αίμα: Επιτείνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης.  Φαίνεται ότι κάθε εβδομάδα εμφανίζονται νέα στοιχεία για τους θρόμβους αίματος σε ασθενείς με COVID- 19. Η θρόμβωση θέτει κάποιον που νοσηλεύεται για COVID- 19 περισσότερο σε κίνδυνο για περισσότερα προβλήματα όπως εγκεφαλικό ή οργανική ανεπάρκεια, ενώ ο οργανισμός του αντιμετωπίζει ήδη φλεγμονή από την καταπολέμηση του ιού.

Κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω χαμηλής πίεσης για τις γυναίκες

Καρδιακές παθήσεις: Κίνδυνος λόγω χαμηλής πίεσης για τις γυναίκες. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης εντός του βέλτιστου εύρους αποτελεί βασικό συστατικό της καρδιακής υγείας και της συνολικής σωματικής ευεξίας. Η σωστή κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα κατανέμει οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά στα διάφορα όργανα και ιστούς για να διατηρήσει τις σωματικές λειτουργίες.

94% αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer

Εμβόλιο Pfizer: Κατά 94% αποτελεσματικό δείχνει μελέτη 1,2 εκ. εμβολιασμένων. Η πρώτη σημαντική µελέτη στον πραγματικό κόσμο του εμβολίου Pfizer/BioNTech που πρόκειται να ελεγχθεί ανεξάρτητα δείχνει ότι το εμβόλιο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19. 

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

Διατροφή: Η βρώμη είναι από τους πιο υγιείς σπόρους της γης. Η βρώμη ολικής αλέσεως δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.