ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μυική δυσμορφία: Αυξάνεται ο επιπολασμός μεταξύ των Καναδών αγοριών

Μυική δυσμορφία: Αυξάνεται ο επιπολασμός μεταξύ των Καναδών αγοριών

Μυική δυσμορφία: Η μυική δυσμορφία είναι η εμμονή με το μέγεθος και τον ορισμό των μυών, που οδηγεί σε δυσφορία και μια «σημαντική ώθηση» για μυικότητα.

Καναδοί ερευνητές εφιστούν την προσοχή στον αυξανόμενο επιπολασμό «μιας παθολογικής αναζήτησης μυικότητας» μεταξύ των Καναδών αγοριών και νεαρών ανδρών, με μια νέα μελέτη που διαπίστωσε ότι ένας στους τέσσερις κινδύνευε να αναπτύξει αυτό που είναι γνωστό ως μυική δυσμορφία. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου στο περιοδικό Body Image, ανέφερε ότι οι Καναδοί επαγγελματίες υγείας «πρέπει να ειδοποιούνται» για την υψηλή εμφάνιση συμπτωμάτων μυικής δυσμορφίας (MD) σε αυτόν τον πληθυσμό.

Η μυική δυσμορφία είναι η εμμονή με το μέγεθος και τον ορισμό των μυών, που οδηγεί σε δυσφορία και μια «σημαντική ώθηση» για μυικότητα, είπε η μελέτη. Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταναγκαστική άσκηση, ειδική δίαιτα για την οικοδόμηση και διατήρηση μυών, χρήση φαρμάκων και ουσιών που βελτιώνουν την εμφάνιση και την απόδοση και διαταραχές στην καθημερινή ζωή. «Είναι γνωστό στην καθομιλουμένη ως αντίστροφη ανορεξία», δήλωσε ο Kyle Ganson, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Αντί να οδηγείτε για φυσική κατάσταση, υπάρχει μια έντονη ορμή για μυικότητα, και γενικά είναι σαν ογκώδης μυϊκότητα, σημαντική δύναμη, μπορεί να αφορά αδύνατα και κομμένα καθορισμένα χαρακτηριστικά.” Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που διερεύνησε τα συμπτώματα και τον επιπολασμό της MD σε ένα μεγαλύτερο δείγμα ενός ευρύτερου πληθυσμού. Στο παρελθόν, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας επικεντρωνόταν σε bodybuilders ή μικρότερες ομάδες ανθρώπων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι άνδρες και αγόρια ανέφεραν μεγαλύτερα συνολικά συμπτώματα MD από ό,τι οι γυναίκες, οι τρανσέξουαλ και οι συμμετέχοντες που δεν συμμορφώνονται με το φύλο. Εκείνοι που ταυτίστηκαν ως Νοτιοασιάτες ή Μέσης Ανατολής ανέφεραν υψηλότερα συμπτώματα MD από εκείνους που αναγνωρίστηκαν ως λευκοί. Χωρίς έρευνα για την MD και άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και οι επαγγελματίες δεν είναι εξοπλισμένοι για τη διάγνωση και την παροχή θεραπείας στους ανθρώπους, αναφέρει η μελέτη.

Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει η MD στα άτομα θα μπορούσε να αυξήσει την ψυχική δυσφορία ενός ατόμου, οδηγώντας πιθανώς σε ιδεασμούς και απόπειρες αυτοκτονίας, αναφέρει ένα άρθρο στο Prim Psychiatry. Με την άνοδο των διατροφικών διαταραχών στον Καναδά, που έχουν παρόμοια συμπτώματα με την MD, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σωματική δυσαρέσκεια «αυξάνεται σε επικράτηση». Η MD κατηγοριοποιείται στις σωματικές δυσμορφικές διαταραχές (BDD), που χαρακτηρίζονται ως δυσαρέσκεια με την εμφάνισή του, ιδιαίτερα με ένα αντιληπτό ελάττωμα. Η MD και η BDD εμπίπτουν στο φάσμα της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Canadian Study of Adolescent Health Behaviours, μια έρευνα που διερευνά την κοινωνική και συμπεριφορική υγεία των νέων στον Καναδά. Λίγο πάνω από 2.000 άτομα ηλικίας 16 έως 30 ετών, και από τις 13 επαρχίες και περιοχές, συμπλήρωσαν την έρευνα. Έγιναν συνολικά 13 ερωτήσεις που αντιστοιχούσαν στη συμπτωματολογία της μυϊκής δυσμορφίας και δόθηκε βαθμολογία. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία 22,9. Περισσότεροι από τους μισούς (55,7%) ήταν γυναίκες, το 37,6% ήταν άνδρες και το 6,7% αναγνωρίστηκαν ως τρανς/μη συμμορφούμενοι με το φύλο. Η πλειονότητα των ανθρώπων αναγνωρίστηκε ως λευκοί (61,5%) και ετεροφυλόφιλοι (59,6%).

Σύμφωνα με την έρευνα, το 17,2% του δείγματος της μελέτης θεωρήθηκε ότι διατρέχει κίνδυνο για ΜΔ. Από αυτό, το 25,7% ήταν άνδρες και το 18% ήταν τρανς/ασυμμορφούμενοι με το φύλο. Οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι έκαναν χρήση στεροειδών σε όλη τους τη ζωή για την οικοδόμηση των μυών αντιμετώπισαν περισσότερο αρνητικά συναισθήματα για το μέγεθος των μυών τους που διαταράσσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούσαν ουσίες που ενίσχυαν τους μυς, διαπίστωσε η μελέτη.

Ο Ganson είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεγάλος δράστης» μη ρεαλιστικών προτύπων σώματος και επιβλαβών αφηγήσεων που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι βλέπουν τον εαυτό τους. “Υπάρχουν πολλοί επηρεαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το γυμναστήριο, την κουλτούρα του γυμναστηρίου, ή διαφορετικές ρουτίνες άσκησης ή ρουτίνες φαγητού. Έτσι, μπορείτε να λαμβάνετε πληροφορίες πολύ δωρεάν (και) εύκολα προσβάσιμες και διαθέσιμες.”

Συχνά, το αρσενικό ιδανικό απεικονίζεται ως λευκό, με σώμα «τρίγωνου»: μεγάλοι μύες των χεριών και μικρότερος κορμός. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς και γιατί η MD επηρεάζει ιδιαίτερα τους ανθρώπους της Νότιας Ασίας και της Μέσης Ανατολής, η μελέτη λέει ότι ένας λόγος για αυτό μπορεί να είναι η επιθυμία προσαρμογής στα «δυτικά» ιδανικά του σώματος. Αν και η ΜΔ δεν είναι διατροφική διαταραχή, οι σχέσεις μεταξύ τους είναι σαφείς. Οι διατροφικές διαταραχές αυξήθηκαν μεταξύ των νέων στον Καναδά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Bigorexia: Γιατί τα έφηβα αγόρια έχουν εμμονή με το bulking up;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.

Ποιες είναι οι αιτίες της αίσθησης πρηξίματος;

Φούσκωμα: Η επιλογή μιας ισορροπημένης διατροφής, η περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, και η διαχείριση του στρες μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στην επίτευξη ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.