ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μόλυνση στο αυτί: Γιατί τα αυτιά μαζεύουν υγρό;

Μόλυνση στο αυτί: Γιατί τα αυτιά μαζεύουν υγρό;

Μόλυνση στο αυτί: Οι περισσότερες μολύνσεις αυτιών προκαλούνται από ιό, επομένως μείνετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα και βεβαιωθείτε ότι εσείς και το παιδί σας είστε ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς.

Συνήθως υγρό ή στερεό υλικό που βγαίνει από το αυτί σας είναι απλώς κερί αυτιού και είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, μπορεί να είναι σημάδι ασθένειας ή τραυματισμού στο αυτί σας, επομένως αξίζει να το ελέγξετε με το γιατρό σας εάν δεν υποχωρήσει μετά από μερικές ημέρες.

Τι είναι το υγρό από το αυτί;

Μια έκκριση από το αυτί, που ονομάζεται επίσης ωτόρροια, είναι συνήθως απλώς το σώμα που απαλλάσσεται από το κερί του αυτιού, το λάδι και τα στερεά υλικά που παράγετε φυσικά για να αποτρέψετε τη σκόνη και τα βακτήρια να εισχωρήσουν στα αυτιά σας. Αλλά μερικές φορές κολλώδες υγρό συσσωρεύεται στο μέσο αυτί, πίσω από το τύμπανο του αυτιού. Αυτή η βλέννα μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις του αυτιού και απώλεια ακοής και είναι πολύ συχνή στα παιδιά.

Τι προκαλεί υγρό από το αυτί;

Σχεδόν όλα τα παιδιά θα βιώσουν κάποια στιγμή συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο του αυτιού. Αυτό είναι γνωστό ως αφτιά. Μπορεί να μην υπάρχει σημάδι μόλυνσης, όπως πυρετός, αλλά το παιδί μπορεί να τρίβει το αυτί του ή να έχει κάποια προβλήματα με την ακοή. Ο γιατρός σας μπορεί να δει το υγρό κοιτάζοντας μέσα στο αυτί με ένα ειδικό όργανο. Μια συλλογή στο αυτί μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του μέσου αυτιού και μερικές φορές το υγρό μολυνθεί. Αυτό ονομάζεται μέση ωτίτιδα. Η μόλυνση προκαλείται συχνά από ιό και οδηγεί σε πόνο στο αυτί και πόνο, πυρετό και ευερεθιστότητα στα παιδιά. Μερικές φορές η συσσώρευση υγρού διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και το υγρό γίνεται παχύρρευστο και κολλώδες, προκαλώντας απώλεια ακοής που μπορεί να κάνει τη μάθηση δύσκολη για τα παιδιά. Αυτό ονομάζεται κόλλα αυτιού. Το υγρό από το αυτί προκαλείται μερικές φορές από το αυτί του κολυμβητή (γνωστό και ως εξωτερική ωτίτιδα), όταν η υγρασία και η υγρασία προκαλούν το δέρμα μέσα στον ακουστικό πόρο να διογκωθεί και να μολυνθεί. Το αυτί του κολυμβητή επίσης κάνει το αυτί επώδυνο και φαγούρα.

Άλλες λιγότερο κοινές αιτίες υγρού από το αυτί περιλαμβάνουν:

  • ένα ρήγμα του τυμπάνου του αυτιού, αίμα ή άλλο υγρό μπορεί να στραγγίσει από το αυτί εάν εσείς ή το παιδί σας έχετε ωτίτιδα ή μέση ωτίτιδα. Αυτό είναι σημάδι τραυματισμού ή μόλυνσης και πρέπει να το δει γιατρός.
  • Βλάβη στο αυτί, μερικές φορές ο ακουστικός πόρος σας μπορεί να τραυματιστεί εάν πιέσετε ένα βαμβάκι πολύ βαθιά, από αλλαγές στην πίεση ή από πολύ δυνατούς θορύβους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διαρροή υγρού από το αυτί σας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπουμπούκια βαμβακιού ή οτιδήποτε άλλο για να καθαρίσετε τα αυτιά σας.
  • Μαστοειδίτιδα, μια λοίμωξη του οστού πίσω από το αυτί σας, το μαστοειδές, μπορεί επίσης να προκαλέσει υγρό από το αυτί, αν και αυτό είναι σπάνιο.

Πώς αντιμετωπίζεται το υγρό από το αυτί;

Η θεραπεία για υγρό από το αυτί θα εξαρτηθεί από το τι προκαλεί το πρόβλημα. Οι λοιμώξεις του αυτιού στα παιδιά συνήθως υποχωρούν σε μερικές ημέρες χωρίς θεραπεία. Επειδή συχνά προκαλούνται από έναν ιό και όχι από βακτήρια, τα αντιβιοτικά συνήθως δεν λειτουργούν. Συνήθως στα παιδιά με μέση ωτίτιδα χορηγείται ανακούφιση από τον πόνο για 48 ώρες και στη συνέχεια αντιβιοτικά μόνο εάν τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει. Εάν έχετε ένα παιδί που δεν είναι καλά, με εμετό και πυρετό, εάν είναι κάτω των 6 μηνών, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά πιο γρήγορα. Συνήθως οι τραυματισμοί στο αυτί επουλώνονται χωρίς θεραπεία. Μερικές φορές θα χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης λόγω του τραυματισμού. Το αυτί του κολυμβητή πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για να σταματήσει η εξάπλωση της λοίμωξης. Συνήθως θα χρειαστείτε αντιβιοτικές σταγόνες αυτιού για περίπου μια εβδομάδα.

Πώς γίνεται η διαχείριση του υγρού από το αυτί;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανακούφιση από τον πόνο, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Βεβαιωθείτε ότι δίνετε τη σωστή δόση, ιδιαίτερα στα παιδιά. Προσπαθήστε να διατηρήσετε το προσβεβλημένο αυτί όσο το δυνατόν στεγνό. Εάν έχετε λοίμωξη στο αυτί, θα πρέπει να αποφύγετε το κολύμπι.

Μπορεί να προληφθεί το υγρό από το αυτί;

Οι περισσότερες μολύνσεις αυτιών προκαλούνται από ιό, επομένως μείνετε μακριά από άτομα που είναι άρρωστα και βεβαιωθείτε ότι εσείς και το παιδί σας είστε ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς. Ο θηλασμός μειώνει τη συχνότητα λοιμώξεων του αυτιού στα μωρά. Εάν θηλάζετε, προσπαθήστε να αποφύγετε το γάλα να τρέξει στα αυτιά του μωρού σας, ταΐζοντας το μωρό όρθιο και όχι ανάσκελα. Μην βάζετε τίποτα στα αυτιά σας, όπως βαμβακερά μπουμπούκια, μολύβια ή οποιοδήποτε άλλο σκληρό αντικείμενο. Χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες ή ωτοασπίδες για να προστατεύσετε τα αυτιά σας από δυνατό θόρυβο. Για να αποτρέψετε το αυτί του κολυμβητή, στεγνώστε τα αυτιά σας μετά το κολύμπι ή το ντους και φορέστε ωτοασπίδες εάν κολυμπάτε συχνά.

Πότε πρέπει να ζητήσω βοήθεια για υγρό από το αυτί;

Το υγρό από το αυτί συνήθως φεύγει από μόνο του. Αλλά δείτε το γιατρό σας εάν: το υγρό είναι λευκό, κίτρινο ή περιέχει αίμα έχετε υγρό από το αυτί για περισσότερες από 5 ημέρες έχετε άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό και πολύ πόνο το αυτί σας είναι πρησμένο ή κόκκινο δεν ακούς σωστά είχατε τραυματισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ένα από τα συχνότερα παράπονα των παιδιών

Πώς προκαλείται η απώλεια ακοής;

Πώς προκαλείται το νευρίνωμα στο ακουστικό νεύρο;

Τι να προσέξετε για να αποφύγετε την εξωτερική ωτίτιδα;

Πονοκέφαλος: Πόσοι τύποι υπάρχουν και τι τους προκαλεί;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι «Kυριακές» δεν χρειάζεται να είναι τρομακτικές: Συμβουλές για να ξεπεράσετε τις εργασιακές σας ανησυχίες

Αλλά αν τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί, «ίσως η αλλαγή της απασχόλησής σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των περιστατικών τρόμου της Κυριακής», είπε η Burke.

Γονείς και γιατροί θρηνούν τις «καταστροφικές» συνέπειες του πανδημικού κλεισίματος των σχολείων καθώς επιδεινώνεται η κρίση ψυχικής υγείας

«Το είδαμε αυτό μέσω της COVID και οι επιπτώσεις συνεχίζονται», είπε. «Άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, αυτοτραυματισμός, όλα αυτά ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του lockdown για την COVID, και εξακολουθούμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά να προσπαθούν να αναρρώσουν».

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.