Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μητρότητα: Πώς να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό σας;

Μητρότητα: Πώς να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό σας;

Μητρότητα: Τα μωρά που μεγαλώνουν με γονείς που δεν τα αγαπούν έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και κατάθλιψη.

Το δέσιμο μπορεί αναμφίβολα να είναι μια ολόκληρη διαδικασία και όχι στιγμιαία. Είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ευημερίας του μωρού. Τα μωρά βασίζονται αποκλειστικά σε άλλους για να επιβιώσουν. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου τους δεν εξαρτάται μόνο από γενετικούς και φυσιολογικούς παράγοντες, αλλά και από το περιβάλλον και τις αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον με γονείς που δεν αγαπούν και δεν είναι προσεκτικοί έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας και κατάθλιψη. Τα μωρά εξαρτώνται από τους γονείς τους για να είναι υγιείς, ευτυχισμένοι άνθρωποι που νιώθουν ασφαλείς στο περιβάλλον τους.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να δεθείτε με το μωρό σας;

Όταν η συγκόλληση δεν γίνεται αμέσως, η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί για μήνες έως χρόνια. Ορισμένες μητέρες βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει άμεσα το δέσιμο. Η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει για τους γονείς που εργάζονται πολλές ώρες και βασίζονται στους φροντιστές για να φροντίσουν τα μωρά τους. Οι πατέρες που πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά γρήγορα μετά τη γέννηση του μωρού τους μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν αυτήν την καθυστέρηση.

Συμβουλές για το δέσιμο με το μωρό σας

Είτε το δέσιμο συμβαίνει αμέσως είτε όχι, υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς για να βοηθήσουν στη διαδικασία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να δεθείτε με το μωρό σας και να βοηθήσετε το μωρό σας να δεθεί μαζί σας:

  • Θηλασμός. Τα μωρά πρέπει να τρώνε συχνά, και μια φυσική και φθηνότερη επιλογή είναι το μητρικό γάλα. Όχι μόνο θα παρέχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο μωρό σας, αλλά η θέση του θηλασμού επιτρέπει επίσης στις μητέρες να κρατούν το μωρό τους κοντά στο δέρμα τους και να κοιτάζουν τα μάτια τους. Εάν ο θηλασμός δεν είναι μια επιλογή, η συγκόλληση μπορεί ακόμα να συμβεί κατά τη διάρκεια του ταΐσματος με μπιμπερό. Κοιτάξτε το μωρό σας και μιλήστε του.
  • Αγγίξτε και κρατήστε το μωρό σας. Κρατήστε τα κοντά σας, ώστε να ξέρουν ότι είστε κοντά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πορτ μπεμπέ ή περιτύλιγμα για να διατηρήσετε την ανεξαρτησία και την κινητικότητα ενώ τα κρατάτε. Το κράτημα από δέρμα με δέρμα είναι μια άλλη εξαιρετική επιλογή που θα σας βοηθήσει να δεσμευτείτε. Τοποθετήστε το γυμνό μωρό σας στο γυμνό στήθος σας και καλύψτε το με μια κουβέρτα. Μπορείτε να βάλετε μια πάνα στο μωρό σας σε περίπτωση μικροατυχημάτων.
  • Κάντε οπτική επαφή, χαμογελάστε και μιλήστε στο μωρό σας. Είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς να είναι κολλημένοι στα κινητά τους τηλέφωνα αυτές τις μέρες, αλλά είναι σημαντικό να αφήσετε το τηλέφωνό σας κάτω, να κοιτάξετε στα μάτια του μωρού σας και να αλληλεπιδράσετε μαζί του. Το να μιλάτε στο μωρό σας το βοηθά να αναπτύξει γλωσσικές δεξιότητες.
  • Απαντήστε στα κλάματα του μωρού σας. Ο μόνος τρόπος που το μωρό σας μπορεί να επικοινωνήσει προφορικά είναι με το κλάμα και τα μωρά κλαίνε συχνά. Να είστε προσεκτικοί στις ανάγκες τους για να βεβαιωθείτε ότι μπορούν να εμπιστεύονται ότι τους φροντίζουν. Συνήθως, τα μωρά κλαίνε για κάποιο λόγο, όπως είναι πεινασμένοι, κρυωμένοι ή βρώμικες πάνες.
  • Διαβάζοντας και τραγουδώντας. Σε ορισμένους γονείς αρέσει να δημιουργούν μια νυχτερινή ρουτίνα όπου διαβάζουν ένα βιβλίο στα μωρά τους ή τα τραγουδούν για ύπνο. Και οι δύο αυτές ενέργειες είναι καταπραϋντικές και τους βοηθούν με τις γλωσσικές δεξιότητες.

Πώς δένονται οι μπαμπάδες με τα μωρά

Οι μπαμπάδες μπορούν να δεθούν με τα μωρά τους με τον ίδιο τρόπο που κάνει η μητέρα. Εάν το μωρό θηλάζει, η μητέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα θήλαστρο για να ανακτήσει το γάλα, ώστε ο πατέρας να μπορεί να δώσει στο μωρό ένα μπιμπερό. Μια άλλη επιλογή είναι αφού η μητέρα θηλάσει, ο πατέρας θα μπορούσε να κρατήσει και να κουνήσει το μωρό.

Οι μπαμπάδες συχνά απολαμβάνουν το δέσιμο με τα μωρά τους μέσω του παιχνιδιού, επομένως είναι φυσικό ο δεσμός πατέρα-μωρού να αναπτύσσεται καθώς το μωρό μεγαλώνει και γίνεται πιο διαδραστικό. Αρχικά, τα μωρά κοιμούνται και τρώνε πολύ, με ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους. Τα μεγαλύτερα μωρά είναι ξύπνια για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, έχουν συχνότερη οπτική επαφή, χαμογελούν και κάνουν ήχους. Τελικά, τα μωρά κάθονται όρθια, μπουσουλάνε και περπατούν, έτσι το δέσιμο στο παιχνίδι γίνεται ευκολότερο.

Συμβουλές για να βοηθήσετε τα αδέρφια να δεθούν με ένα νέο μωρό

Το να φέρετε ένα νέο αδερφό ή αδερφή στο σπίτι μπορεί να είναι μια συναρπαστική αλλά δύσκολη στιγμή για κάθε παιδί. Το να βοηθάμε τα παιδιά να συνηθίσουν στη νέα τους ζωή είναι σημαντικό για τη διατήρηση μιας ευτυχισμένης οικογενειακής δυναμικής. Οι παρακάτω είναι συμβουλές για να βοηθήσετε ένα αδερφικό δεσμό με το νέο τους μωρό:

  • Ετοιμάστε τα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μιλάτε με αγάπη για το νέο μωρό που θα έρθει σύντομα. Συζητήστε τις θετικές πτυχές της ύπαρξης ενός αδερφού και ενός μωρού στο σπίτι. Επίσης, μιλήστε στο παιδί σας σχετικά με τις προσδοκίες συμπεριφοράς και πώς να χειριστείτε και να φροντίσετε ένα νέο μωρό.
  • Δώστε ένα δώρο. Ζητήστε από το παιδί σας να διαλέξει ένα δώρο για να προσφέρει στο μωρό όταν συναντηθούν. Επίσης, αγοράστε κάτι από το μωρό για το παιδί σας. Τα μικρά παιδιά δεν θα καταλάβουν ότι το δώρο δεν είναι πραγματικά από το μωρό, αλλά θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας θετικής σχέσης.
  • Συμπεριλάβετέ τα. Επιτρέψτε στον αδερφό να βοηθήσει με το μωρό. Εάν είναι αρκετά μεγάλα και μπορούν να βοηθήσουν στο τάισμα, το ντύσιμο του μωρού και την αλλαγή πάνας, αφήστε τα να νιώσουν βοηθητικά. Αν είναι πολύ μικρά, θα μπορούσαν να βοηθήσουν παίρνοντας μια κουβέρτα για να καλύψει το μωρό ή βρίσκοντας την πιπίλα.
  • Περάστε χρόνο ένας προς έναν με τα αδέρφια. Το μωρό θα σας πάρει πολύ χρόνο και προσοχή, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθείτε ότι περνάτε μόνοι σας χρόνο με το άλλο σας παιδί. Η ζήλια είναι κοινή μεταξύ των αδερφών, αλλά το να τους δίνετε την αμέριστη προσοχή σας μπορεί να σας βοηθήσει.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν προκαλεί προβλήματα στα παιδιά

Τι είναι το επιλόχειο άγχος και τι προκαλεί;

Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη πιο δύσκολη από την πρώτη;

Απλές καθημερινές ιδέες αυτοφροντίδας για μητέρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι επιζώντες από καρκίνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ασθένειας στη ζωή τους;

Επιζώντες από καρκίνο: Οι επιζώντες από καρκίνο κουβαλούν μαζί τους μια ευθραυστότητα για το υπόλοιπο της ζωής τους που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για νέες ασθένειες.

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Οι φοβίες των ενηλίκων εμφανίζονται ως διαφορές στον εγκέφαλο

Φοβίες εγκέφαλος: Δεδομένου ότι πολλές παιδικές φοβίες διαλύονται στην ενήλικη ζωή, οι μεγάλες δομικές αλλαγές που παρατηρούνται στις μαγνητικές τομογραφίες ενηλίκων μπορεί να αντικατοπτρίζουν μια πιο επίμονη μορφή της αγχώδους διαταραχής.

Close Icon