ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικρή ηλικία εμμηνόπαυση: Η πρώιμη εμμηνόπαυση οδηγεί σε κίνδυνο καρδιακών και άλλων χρόνιων παθήσεων

Μικρή ηλικία εμμηνόπαυση: Η πρώιμη εμμηνόπαυση οδηγεί σε κίνδυνο καρδιακών και άλλων χρόνιων παθήσεων

Μικρή ηλικία εμμηνόπαυση: Oι γυναίκες των οποίων η περίοδος σταματά πριν από την ηλικία των 40 ετών είναι τρεις φορές πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν χρόνια ιατρικά προβλήματα στα 60 τους

Όλοι γνωρίζουμε τις αλλαγές που φέρνει η εμμηνόπαυση μαζί τηςΓνωρίζατε όμως ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία; Στην πραγματικότητα, μπορεί να αυξήσει ακόμη και την πιθανότητα χρόνιων ασθενειών στη μετέπειτα ζωή. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση απειλούνται περισσότερο από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, μεταξύ άλλων ασθενειών. 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες των οποίων η περίοδος σταματά πριν από την ηλικία των 40 ετών είναι τρεις φορές πιο επιρρεπείς να εμφανίσουν χρόνια ιατρικά προβλήματα στα 60 τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν φτάσει στην εμμηνόπαυση στα 50 ή αργότερα. Η μελέτη, η οποία είναι η πρώτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρώιμης έναρξης της εμμηνόπαυσης και της πολυνοσηρότητας, εξέτασε πάνω από πέντε χιλιάδες συμμετέχουσες Αυστραλές γυναίκες ηλικίας 45-50 ετών το 1996 και τις παρακολούθησε για δύο δεκαετίες.

Οι αναφορές ελήφθησαν από πολλές γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κατάθλιψη, άγχος ή καρκίνο του μαστού τα τελευταία τρία χρόνια της έρευνας. Οι γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις ταυτόχρονα θεωρήθηκε ότι είχαν πολυνοσηρότητα.

Ο Δρ Xiaolin Xu, ο συν-συγγραφέας της έρευνας λέει: “Βρήκαμε ότι το 71% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν αναπτύξει πολυνοσηρότητα μέχρι την ηλικία των 60 ετών σε σύγκριση με το 55% των γυναικών που εμφάνισαν εμμηνόπαυση στην ηλικία των 50-51 ετών”. Τονίζει επίσης ότι «Το 45% των γυναικών με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν αναπτύξει πολυνοσηρότητα στα 60 τους σε σύγκριση με το 40% των γυναικών που εμφάνισαν εμμηνόπαυση στην ηλικία των 50-51 ετών. Βρήκαμε επίσης ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μεμονωμένων χρόνιων παθήσεων», προσθέτει.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη προσπάθησε μόνο να αποδείξει την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης πολυνοσηρότητας και της πρόωρης εμμηνόπαυσης και δεν διευκρινίζει ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση προκαλεί την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών.

Αν και δεν μπορείτε να σταματήσετε την εμμηνόπαυση, μπορείτε να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα έρθει νωρίς. Η παχυσαρκία και το κάπνισμα θεωρούνται ότι συμβάλλουν σημαντικά στην πρώιμη εμμηνόπαυση, έρχονται δεύτερη μετά τη γενετική. 

Επομένως, βελτιώστε τη διατροφή σας, ασκείστε τακτικά, πηγαίνετε σε τακτικούς ελέγχους και προληπτικούς ελέγχους και αποφύγετε το κάπνισμα για μια μακρά και υγιή ζωή 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι μύθος ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ καθώς μεγαλώνουν

Διαχείριση της εμμηνόπαυσης - Η ορμονοθεραπεία επιστρέφει

Κοινά προβλήματα υγείας σε γυναίκες άνω των 40 ετών

Eξέταση αίματος μπορεί τώρα να προβλέψει την εμμηνόπαυση

To σεξ μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση στις γυναίκες

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.