ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μαύρος Θάνατος: Εντοπίστηκε η προέλευση της επιδημίας που σκόρπισε τον θάνατο τον 13ο αιώνα

Μαύρος Θάνατος: Εντοπίστηκε η προέλευση της επιδημίας που σκόρπισε τον θάνατο τον 13ο αιώνα

Μαύρος Θάνατος: Ένα μυστήριο αιώνων, η προέλευση της επιδημίας του Μαύρου Θανάτου λύθηκε, σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Ο Μαύρος Θάνατος ή αλλιώς η πανδημία της πανώλης που σκότωσε έως και το 60% των ανθρώπων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική στα μέσα του 13ου αιώνα προήλθε από την κεντρική Ασία, εκεί που σήμερα είναι το Κιργιστάν. Η πανώλη εισήλθε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο το 1347 με εμπορικά πλοία από την Ανατολή. Η πρωταρχική του εστία ήταν ασαφής, αλλά μια δημοφιλής θεωρία λέει ότι πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα. Ωστόσο, οι συγγραφείς της νέας μελέτης σημειώνουν ότι τον εντόπισαν σε μια περιοχή γύρω από τη λίμνη Issyk Kul στο Κιργιστάν. Εκεί μια επιδημία κατέστρεψε μια τοπική εμπορική κοινότητα μεταξύ 1338 και 1339, με τις επιτύμβιες στήλες από την εποχή να δείχνουν ότι άνθρωποι πέθαναν από μια άγνωστη επιδημία ή «λοιμό».

Ως μέρος της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν DNA από ανθρώπινα λείψανα σε τάφους από την περιοχή του 1338. Βρήκαν DNA από το βακτήριο της πανώλης Yersinia pestis. «Θα μπορούσαμε επιτέλους να αποδείξουμε ότι η επιδημία προκλήθηκε όντως από πανώλη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Phil Slavin σε σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία στη Γερμανία. Ο Slavin είναι ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Stirling στη Σκωτία.

Ήταν όμως αυτή η πηγή του Μαύρου Θανάτου;

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι ο Μαύρος Θάνατος προκλήθηκε από μια τεράστια διαφοροποίηση των στελεχών της πανώλης που θεωρείται ότι συνέβη κάποια στιγμή μεταξύ του 10ου και του 14ου αιώνα, αλλά η ακριβής ημερομηνία ήταν άγνωστη. “Βρήκαμε ότι τα αρχαία στελέχη από το Κιργιστάν βρίσκονται ακριβώς στον κόμβο αυτού του τεράστιου γεγονότος διαφοροποίησης. Με άλλα λόγια, βρήκαμε το στέλεχος πηγής του Μαύρου Θανάτου και γνωρίζουμε ακόμη και την ακριβή ημερομηνία του [το έτος 1338]”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης συγγραφέας Μαρία Σπύρου, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία. Το επόμενο ερώτημα που έπρεπε να απαντηθεί ήταν αν αυτό το στέλεχος εξελίχθηκε τοπικά ή προήλθε από αλλού. Το βακτήριο της πανώλης επιβιώνει σε πληθυσμούς άγριων τρωκτικών παγκοσμίως, που ονομάζονται δεξαμενές πανώλης. Οι ερευνητές είπαν ότι σύγχρονα στελέχη που σχετίζονται περισσότερο με το αρχαίο στέλεχος βρίσκονται σήμερα σε δεξαμενές πανώλης γύρω από τα βουνά Tian Shan, μια οροσειρά που συνορεύει με το Κιργιστάν, το Καζακστάν και τη βορειοδυτική Κίνα — πολύ κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το αρχαίο στέλεχος. Όλα αυτά εντοπίζουν την προέλευση του Μαύρου Θανάτου στην κεντρική Ασία, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαφορά επιδημίας από πανδημία

Νέα επιστημονικά δεδομένα για τη βουβωνική πανώλη

Αποκωδικοποίησαν το DNA του αρχαιότερου βακτήριου της πανούκλας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε το τέλειο εορταστικό δείπνο για τον σύντροφό σας;

Εορταστικό δείπνο: Η δημιουργία του τέλειου δείπνου γενεθλίων για το αγαπημένο σας πρόσωπο περιλαμβάνει προσεκτικό σχεδιασμό, προσοχή στη λεπτομέρεια και προσθέστε μια νότα εξατομίκευσης για να κάνετε την περίσταση πραγματικά ξεχωριστή.

Τι είναι το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου;

Το σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζονται από άτομα που περνούν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο κτίριο ή κλειστό χώρο.

Τι είναι οι διαταραχές εξάλειψης και πώς αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία για διαταραχές εξάλειψης μπορεί να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό συμπεριφορικών παρεμβάσεων, όπως εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, προγραμματισμένη τουαλέτα και θετική ενίσχυση, καθώς και ιατρικές παρεμβάσεις, όπως φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία.

Είναι τα υγρά όνειρα κάτι το φυσιολογικό ή όχι;

Υγρά όνειρα: Τα υγρά όνειρα, γνωστά και ως οργασμοί ύπνου, είναι ένα φυσιολογικό και φυσικό φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή, αλλά μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

  Η εκσπερμάτιση μειώνει συχνά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη;

Έτσι, ενώ η σχέση μεταξύ της συχνότητας της εκσπερμάτωσης και του καρκίνου του προστάτη δεν είναι πλήρως κατανοητή και υπάρχει πραγματική ανάγκη για περισσότερη έρευνα, η συχνή εκσπερμάτιση (εντός λογικής) σίγουρα δεν θα βλάψει, πιθανώς κάνει καλό και επομένως θα πρέπει να αποτελεί μέρος του υγιεινού τρόπου ζωής ενός άνδρα.