Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανοσοποιητικό: Ποια καθημερινή συνήθεια μειώνει τα επίπεδα θνησιμότητας;

Ανοσοποιητικό: Ποια καθημερινή συνήθεια μειώνει τα επίπεδα θνησιμότητας;

Ανοσοποιητικό: Η κατανάλωση μόνο 2 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο, μετά το νερό. Από τα πολλά είδη που υπάρχουν, το μαύρο τσάι είναι πιο κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πράσινο τσάι, το γιασεμί και τα αφεψήματα φρούτων και βοτάνων είναι πιο δημοφιλή σε άλλες χώρες.

Ποια τα οφέλη του μαύρου τσαγιού;

Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis. Η διαφορά μεταξύ τους είναι ο τρόπος επεξεργασίας τους μετά τη συλλογή. Και τα δύο μαζεύονται, μαραίνονται, μωλωπίζονται και τυλίγονται πριν στεγνώσουν. Στη συνέχεια, το μαύρο τσάι οξειδώνεται με την έκθεσή του στον αέρα για κάποιο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει εδώ και καιρό τα οφέλη για την υγεία των διαφορετικών τσαγιών. Μερικοί προτείνουν ότι το πράσινο τσάι έχει μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μαύρου τσαγιού.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα αντιοξειδωτικά φαίνεται να είναι το κλειδί. Τώρα, μια προοπτική μελέτη κοόρτης σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού σε σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υποστηρίξει τα οφέλη του μαύρου τσαγιού. Αυτή η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού καθημερινά, με ή χωρίς γάλα, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από όλες τις κύριες αιτίες θανάτου έως και 12%.

Πόσο τσάι πίνουν οι άνθρωποι;

Το δείγμα της μελέτης περιελάμβανε 498.043 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν φυσικές εξετάσεις και παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και σάλιου όταν εγγράφηκαν στη μελέτη από το 2006 έως το 2010. Στη συνέχεια συμπλήρωσαν ένα βασικό ερωτηματολόγιο σχετικά με τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν πόσα φλιτζάνια τσάι – κατά μέσο όρο – έπιναν κάθε μέρα και αν έπιναν το τσάι τους πολύ ζεστό, ζεστό ή ζεστό. Στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν για διάμεσο όρο 11,2 ετών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης δεδομένα για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, την υγεία, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση όλων των συμμετεχόντων. Προσάρμοσαν τα δεδομένα θνησιμότητας για να λάβουν υπόψη αυτούς τους παράγοντες. Σχεδόν το 85% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έπινε τσάι, ενώ το 89% έπινε μαύρο τσάι. Οι περισσότεροι από αυτούς που έπιναν τσάι έπιναν από δύο έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, με το 19% να πίνει περισσότερα από έξι φλιτζάνια την ημέρα. Όσοι πίνουν πολύ τσάι στη μελέτη ήταν πιο πιθανό να είναι καπνιστές, να έχουν χειρότερη γενική υγεία και να τρώνε περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα.

Γιατί μπορεί το μαύρο τσάι να είναι προστατευτικό;

Το τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά φυτικά προϊόντα. Το πράσινο τσάι περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από το μαύρο τσάι. Η έρευνα δείχνει ότι μια δίαιτα υψηλή σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύει από πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ορισμένων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι πολυφαινόλες στη διατροφή έχουν πολλά οφέλη, αλλά υπερβολικές ποσότητες, όπως μπορεί να βρεθούν στα συμπληρώματα, θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Το μαύρο τσάι περιέχει πολυφαινόλες που ονομάζονται θεαφλαβίνες και θεαρουμπιγίνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι θεαφλαβίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και μπορεί επίσης να έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, βοηθώντας στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος. Συμπερίληψη μαύρου τσαγιού σε μια υγιεινή διατροφή Ο Δρ Inoue-Choi είπε ότι το μαύρο τσάι, «ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης, μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

Ωστόσο, η τρέχουσα μελέτη δεν βρήκε άλλα οφέλη για την υγεία μετά την τρίτη ημερήσια κούπα. Και το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε υψηλά επίπεδα κατανάλωσης. Μικρές ποσότητες καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και την εγρήγορση και βοηθούν στην απώλεια βάρους. Μεγαλύτερες ποσότητες, πάνω από 400mg την ημέρα, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όπως τρέμουλο και τρέμουλο, διαταραχή του ύπνου, καούρα, ακόμη και υψηλή αρτηριακή πίεση σε μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, τρία φλιτζάνια τσαγιού περιέχουν περίπου 180 mg καφεΐνης, επομένως δεν θα πρέπει να προκαλεί προβλήματα σε όποιον δεν είναι ευαίσθητος στην καφεΐνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο καλό κάνουν τα ροδάκινα στην υγεία μας;

Ποια σνακ είναι τα καλύτερα για τη θάλασσα;

Πώς η κατακράτηση υγρών συνδέεται με σοβαρές ιατρικές παθήσεις;

Πώς να φτιάξετε Kombucha και ποια τα οφέλη της;

Ποια βατόμουρα είναι πιο υγιεινά, τα φρέσκα ή τα κατεψυγμένα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon