ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μακρά Covid: Νέα μελέτη αποκωδικοποιεί τον πόνο & ανοίγει παράθυρο στη θεραπεία του

Μακρά Covid: Νέα μελέτη αποκωδικοποιεί τον πόνο & ανοίγει παράθυρο στη θεραπεία του

Μακρά Covid: Οι επιστήμονες έχουν έρθει πιο κοντά στο να ξετυλίξουν το μυστήριο του πόνου στη μακρά COVID και να βρουν τη θεραπεία του.

Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 4,7% και 80% των ατόμων που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 αναπτύσσουν μακροχρόνια συμπτώματα COVID-19. Μια ανάλυση αρχείων υγείας από 273.618 επιζώντες του COVID-19 διαπίστωσε ότι εντός έξι μηνών από την ανάρρωσή τους από την αρχική μόλυνση:

  • Το 12,6% παρουσίασε πόνο στο στήθος ή στο λαιμό
  • Το 11,6% παρουσίασε άλλους πόνους
  • Το 3,24% εμφάνισε μυαλγία

 

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια συμπτώματα πόνου θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να θεραπεύσουν καλύτερα τους ασθενείς με μακρoχρόνια συμπτώματα της νόσου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα αλληλουχίας RNA για να αποκαλύψουν τις βιοχημικές επιδράσεις του SARS-CoV-2 στη σηματοδότηση του πόνου.

Διαπίστωσαν ότι ο SARS-CoV-2 αφήνει μια υπογραφή γονιδιακής έκφρασης στα γάγγλια της ραχιαία ρίζας (DRG) – νευρώνες που αναμεταδίδουν αισθητηριακά δεδομένα από περιφερειακούς νευρώνες στο νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο για επεξεργασία – που παραμένει ακόμη και μετά την ανάρρωση.

Η μελέτη θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνάντηση της American Society for Pharmacology and Experimental Therapeutics κατά τη διάρκεια της συνάντησης Experimental Biology (EB) 2022, που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια από τις 2 έως τις 5 Απριλίου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν χάμστερ με COVID-19. Αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2, παρατήρησαν ότι τα χάμστερ παρουσίαζαν συμπεριφορά παρόμοια με τον πόνο καθώς ήταν ελαφρώς πιο ευαίσθητα στην αφή και ότι αυτό έγινε πιο σοβαρό σε διάστημα 30 ημερών.

Παρατήρησαν επίσης μια δεύτερη ομάδα χάμστερ μολυσμένων με τον ιό της γρίπης Α ή την εποχική γρίπη, για να δουν αν προκάλεσε παρόμοια αντίδραση. Η λοίμωξη από τη γρίπη Α προκάλεσε μια πιο σοβαρή αντίδραση υπερευαισθησίας, αλλά σε αντίθεση με τον SARS-CoV-2, εξαφανίστηκε μετά από τέσσερις ημέρες.

Μετά από τέσσερις εβδομάδες, τα ποντίκια με γρίπη δεν εμφάνισαν σημάδια μακροχρόνιας υπερευαισθησίας. Ωστόσο, μετά την ίδια περίοδο, όσα είχαν SARS-CoV-2 παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα. Οι ερευνητές αναγνώρισαν την κατάσταση ως χρόνιο πόνο.

Η αλληλουχία RNA του DRG των χάμστερ έδειξε ότι ο SARS-CoV-2 προκάλεσε περισσότερες αλλαγές γονιδιακής έκφρασης που άλλαξαν τη νευροπλαστικότητα και τη σηματοδότηση των νεύρων από τη Γρίπη Α. Επιπλέον, έδειξε ότι αυτές οι αλλαγές ήταν παρόμοιες με εκείνες στο DRG ποντικών που παρουσίαζαν πόνο φλεγμονής ή τραυματισμού νεύρων.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν επίσης βιοπληροφορικές αναλύσεις στα δεδομένα RNA. Η ανάλυσή τους προέβλεψε ότι ο SARS-CoV-2 ρυθμίζει προς τα κάτω τη δραστηριότητα των ρυθμιστών του πόνου και μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται παράγοντας δέσμευσης ενισχυτή ιντερλευκίνης 3 (ILF3). Υπέθεσαν έτσι ότι η μίμηση των οξέων επιδράσεων του ILF3 μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο εντοπισμένου πόνου σε ποντίκια, χορήγησαν ένα φάρμακο για την αναστολή της δραστηριότητας της ILF3 και διαπίστωσαν ότι ήταν αποτελεσματικό στη θεραπεία του πόνου.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη στην ανάπτυξη φαρμάκων για τη θεραπεία του πόνου στη μακρά COVID.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ασθενείς με επίμονη γνωστική εξασθένηση μήνες μετά την ασθένεια ήπιας COVID-19 έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό

Κάθε παραλλαγή κορωνοϊού δίνει άλλα συμπτώματα επί μακράς covid, λέει πανεπιστημιακή μελέτη

Νέα μελέτη διερευνά τα γνωστικά συμπτώματα της μακράς COVID

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν