ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Lalaby: Νέα εφαρμογή παρακολουθεί την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο

Lalaby: Νέα εφαρμογή παρακολουθεί την ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο

Lalaby: Μια νέα εφαρμογή για κινητά διευκολύνει την συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο.

Μια ομάδα από το Universitat Politècnica de València (UPV) ανέπτυξε μια νέα εφαρμογή για κινητά που διευκολύνει την συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο. Η εφαρμογή, που ονομάζεται Lalaby, επιτρέπει την παρακολούθηση της καθημερινής ζωής των ασθενών από τις πληροφορίες που συλλέγονται από αισθητήρες που βρίσκονται στο κινητό τους τηλέφωνο και άλλες πηγές που είναι αποθηκευμένες σε αυτό, οι οποίες διευκολύνουν τον υπολογισμό της φυσικής δραστηριότητας (κίνησης), της κοινωνικής αλληλεπίδρασης (συχνότητες φωνής) και δραστηριότητα ιστού (ποσότητα δεδομένων που χρησιμοποιείται).

Λεπτομέρειες για τη νέα εφαρμογή

Επιπλέον, το Lalaby μπορεί να ενσωματώσει ερωτηματολόγια, όπως το EORTC QLQ-C30 (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου-QLQ-C30), τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής. Επιτρέπει επίσης στον ασθενή να καταγράφει άμεσα τις δραστηριότητες που εκτελεί (δουλειές του σπιτιού, προσωπική υγιεινή, παρακολούθηση τηλεόρασης), τα συμπτώματά τους (έμετος, δύσπνοια, κόπωση) και το επίπεδο του πόνου.

“Επιπλέον, για να καθοδηγήσει τους ασθενείς στην αλληλεπίδρασή τους με την εφαρμογή, το Lalaby περιλαμβάνει ένα σύστημα ειδοποιήσεων που τους υπενθυμίζει ποιες πληροφορίες πρέπει να αναφέρουν τη δεδομένη στιγμή και τους κατευθύνει με ένα κλικ στην οθόνη που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για αυτόν τον σκοπό.” Αυτό προσθέτει ο Ángel Sánchez García, ερευνητής από την ομάδα BDSLab στο Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ITACA της Universitat Politècnica de València.

  • Από όλες αυτές τις πληροφορίες, ο Lalaby μπορεί να συναγάγει τα πρότυπα συμπεριφοράς των χρηστών και να τα συσχετίσει με δείκτες ποιότητας ζωής. “Τέτοια μοτίβα μπορούν να βοηθήσουν πολύ, για παράδειγμα, στην παρακολούθηση πιθανών αλλαγών στη διάθεση, τη δραστηριότητα, τα συμπτώματα κ.λπ. των ατόμων που ξεκινούν θεραπεία καρκίνου, παρέχοντας έτσι στους γιατρούς πληροφορίες που μπορούν να είναι πολύτιμες για να τους βοηθήσουν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την καθημερινή ζωή των ασθενών”. Αυτό εξηγεί ο Juan Miguel García-Gómez, διευθυντής της ομάδας BDSLab.
  • Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων πτυχών της εφαρμογής Lalaby, εκτός από το γεγονός ότι ενσωματώνει και καταγράφει όλες τις πληροφορίες για τον ασθενή, ώστε οι γιατροί να μπορούν να τις συμβουλεύονται στον πίνακα ελέγχου της εφαρμογής, είναι η γραφική σχεδίαση με επίκεντρο τον χρήστη και η διαισθητική της φύση. Αυτά “κάνουν αυτή την εφαρμογή πολύ πιο εύκολη στη χρήση και την αποδοχή από τους ασθενείς”, επισημαίνει η Sabina Asensio-Cuesta, ερευνήτρια στην ομάδα BDSLab. Ο γραφικός σχεδιασμός της εφαρμογής Lalaby είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού, στον οποίο μαθητές από τη Σχολή Μηχανικών Σχεδιασμού της UPV υπέβαλαν 44 προτάσεις.

Η εφαρμογή Lalaby μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα του ασθενούς, τόσο αυτά που σχετίζονται με την ίδια τη νόσο όσο και αυτά που προέρχονται από τις θεραπείες που εφαρμόζονται. Αυτό διευκολύνει τον έλεγχο της νόσου και μπορεί να μας βοηθήσει Βοηθά επίσης τους ασθενείς να διατηρούν καλύτερη επικοινωνία με την ιατρική ομάδα, καθώς τους επιτρέπει να εκφράζουν την κατάσταση της υγείας τους σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, η ποιότητα της ζωής τους μπορεί να βελτιωθεί λαμβάνοντας μέτρα την κατάλληλη στιγμή.

Εκτός από τους ογκολογικούς ασθενείς, το Lalaby μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για να μελετήσει την ποιότητα ζωής των ατόμων με ημικρανία ή χρόνια συμπτώματα COVID-19, μεταξύ άλλων παθολογιών. Η εφαρμογή καθιστά δυνατή τη συσχέτιση των δεδομένων που αποθηκεύονται από τα κινητά τηλέφωνα με ερωτηματολόγια που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση αυτών και άλλων χρόνιων ασθενειών, εξ ου και οι δυνατότητές της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες καινοτόμες θεραπείες, βασικοί παράγοντες κινδύνου & δράσεις ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Ήπατος

Η Ντόρα Μπακογιάννη πάσχει από πολλαπλό μυέλωμα

Πώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να πυροδοτήσουν τον καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μελέτες

Οι γονιδιακές μεταλλάξεις BRCA είναι γνωστοί δείκτες του κινδύνου ενός ατόμου για καρκίνο του μαστού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Η παραλλαγή Omicron μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με SARS-CoV-2 ισχυρίζεται νέα μελέτη

Παραλλαγή Όμικρον: Αυτή η ικανότητα της νεάς παραλλαγής να διαφεύγει της ανοσολογικής απόκρισης που αναπτύσσεται από προηγούμενη μόλυνση μπορεί να προκαλεί την ταχεία εξάπλωσή της. Μια βασική ερώτηση, φυσικά, είναι εάν ο αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης με την Omicron ισχύει και για τα εμβολιασμένα άτομα και ποιες θα είναι τότε οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία;

Οι οργασμοί κάνουν καλό στην ψυχική σας υγεία

Οργασμός οφέλη ψυχική υγεία: Καταρχάς, μέσω της διαδικασίας του αυνανισμού μπορείτε να μάθετε καλύτερα το σώμα σας και να επικοίνωνήσετε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας στους ερωτικούς σας συντρόφους. Η σεξουαλική εκπαιδεύτρια Betty Dodson αναφέρεται στον αυνανισμό ως «αυτοπλοήγηση» με ζωτικής σημασίας οφέλη για την συναισθηματική και σωματική σας υγεία.

Μπορεί το κολύμπι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Κολύμβηση: Δεδομένου ότι η κολύμβηση είναι μια προπόνηση για όλο το σώμα, μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει να χάσετε λίπος στην κοιλιά. Αλλά ειδικοί συνιστούν να μην εστιάζετε τις προπονήσεις σας σε σημεία ή να προσπαθήσετε να δουλέψετε μόνο ένα μέρος του σώματος για να χάσετε βάρος από τη συγκεκριμένη περιοχή. Τούτο κυρίως διότι η σύσταση του σώματός σας και η γενετική σας μπορούν να παίξουν ρόλο στο πού αποθηκεύετε λίπος.

Πώς η γιόγκα ενισχύει την καρδιακή υγεία

Αθλητισμός: Η άσκηση που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό δεν είναι το μόνο είδος σωματικής δραστηριότητας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση καρδιακών παθήσεων. Η ηρεμιστική άσκηση της γιόγκα κάνει επίσης καλό και στην καρδιά.

Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην αυτοεικόνα των γυναικών

Εικόνα σώματος σεξ: Με τη σταδιακή μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, οι γυναίκες βιώνουν επίσης σωματικές, ψυχοκοινωνικές ή σεξουαλικές αλλαγές.

Συνταγή για γιορτινή Βασιλόπιτα κέικ

Βασιλόπιτα: Πρόκειται για μία συνταγή για βασιλόπιτα κέικ, η οποία είναι πολύ αφράτη και μυρωδάτη και πραγματικά θα την ευχαριστηθείτε με τους καλεσμένους σας.