ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός Μελέτη: Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις COVID αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας

Κορωνοϊός Μελέτη: Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις COVID αυξάνουν τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας

"Νομίζω ότι οι επαναμολύνσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μέχρι να έχουμε εμβόλια που εμποδίζουν τη μετάδοση, προσφέρουν πιο ανθεκτική προστασία και είναι ανθεκτικά στις παραλλαγές".

Κορωνοϊός Μελέτη: Οι ερευνητές προέτρεψαν τους ανθρώπους να φορούν μάσκες αυτήν την περίοδο των διακοπών, αφού διαπίστωσαν ότι οι πολλαπλές λοιμώξεις από την Covid αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας. Οι άνθρωποι που έχουν νοσήσει από COVID περισσότερες από μία φορές έχουν δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας σε σχέση με εκείνους που έχουν νοσήσει μόνο μία φορά, ανέφερε την Πέμπτη η πρώτη μεγάλη μελέτη επί του θέματος. Οι πολλαπλές μολύνσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα καθώς η πανδημία συνεχίζεται και ο ιός μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη, αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της επαναμόλυνσης στην υγεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Οι Αμερικανοί ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine ήταν η πρώτη που εξέτασε πώς η επαναμόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας από οξείες περιπτώσεις καθώς και από μακροχρόνια COVID.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους ανώνυμους ιατρικούς φακέλους 5,8 εκατομμυρίων ατόμων στην εθνική βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης του Υπουργείου Βετεράνων των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 443.000 είχαν εξεταστεί θετικά για COVID τουλάχιστον μία φορά μεταξύ της 1ης Μαρτίου 2020 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους. Σχεδόν 41.000 από αυτήν την ομάδα είχαν την COVID περισσότερες από μία φορές. Πάνω από το 93 τοις εκατό είχε συνολικά δύο λοιμώξεις, ενώ το έξι τοις εκατό είχε τρεις και σχεδόν το ένα τοις εκατό είχε τέσσερις. Τα υπόλοιπα 5,3 εκατομμύρια δεν προσβλήθηκαν ποτέ από COVID.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα της υγείας των διαφορετικών ομάδων, διαπίστωσαν ότι “οι άνθρωποι που μολύνθηκαν εκ νέου έχουν αυξημένο κίνδυνο όλων των ειδών των δυσμενών προβλημάτων υγείας”, δήλωσε στο AFP ο Ziyad Al-Aly, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και κύριος συγγραφέας της μελέτης. Οι άνθρωποι με επαναλαμβανόμενες μολύνσεις είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με ασθένεια σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν επαναμολυνθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα ήταν περισσότερο από τρεις φορές πιο συχνά για τα άτομα που είχαν επαναμολυνθεί. Η επαναμόλυνση συμβάλλει επίσης σε εγκεφαλικές παθήσεις, νεφροπάθειες και διαβήτη, σύμφωνα με τη μελέτη. Και ο κίνδυνος τέτοιων προβλημάτων θα μπορούσε να αυξάνεται με κάθε μόλυνση, υπέδειξε.

‘Ανησυχητικό’

Ο Al-Aly προειδοποίησε ότι αυτό σημαίνει πως οι συνεχείς επαναμολύνσεις “πιθανόν να αυξήσουν το φορτίο της νόσου στον πληθυσμό”. Ενόψει της φοβούμενης έξαρσης της COVID κατά την περίοδο των διακοπών, κάλεσε τους ανθρώπους να φορούν μάσκες για να προστατευτούν. Προέτρεψε επίσης τις αρχές να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την κυκλοφορία της COVID. “Ο λόγος που συμβαίνει η επαναμόλυνση είναι ότι η τρέχουσα στρατηγική μας για το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση”, δήλωσε. “Νομίζω ότι οι επαναμολύνσεις θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μέχρι να έχουμε εμβόλια που εμποδίζουν τη μετάδοση, προσφέρουν πιο ανθεκτική προστασία και είναι ανθεκτικά στις παραλλαγές”. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες βετεράνους ήταν ηλικιωμένοι λευκοί άνδρες. Όταν η μελέτη κυκλοφόρησε ως προδημοσίευση τον Ιούνιο, ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας Eric Topol περιέγραψε τα ευρήματα ως “ανησυχητικά”. Σε μια ανάρτηση στο Substack, ο Topol επεσήμανε ότι οι επαναμολύνσεις έγιναν “πολύ πιο συχνές” μετά τον Απρίλιο, όταν έληξε το χρονικό πλαίσιο της μελέτης, λόγω νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του στελέχους Omicron. Σε πιο θετικά νέα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Al-Aly δημοσίευσε μια προ-τυπωμένη μελέτη, η οποία δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το φάρμακο Paxlovid της Pfizer εντός πέντε ημερών από τη θετική εξέταση είχαν μειωμένο κίνδυνο να πάθουν μακρά COVID.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η στρατηγική ρινικού εμβολίου "Prime and spike" βοηθά στην καταπολέμηση της COVID

Βρετανοί ερευνητές θεραπεύουν άνθρωπο που είχε COVID για 411 ημέρες

Αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα υγείας όσοι έχουν κολλήσει covid πάνω από μία φορά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα τορτελίνι: Το απόλυτο comfort food με κοτόπουλο και λαχανικά

Σούπα τορτελίνι: Αυτή η εύκολη συνταγή σούπας τορτελίνι κοτόπουλου είναι ένα απλό γεύμα που έχει άφθονα ανακουφιστικά τορτελίνια τυριού και ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε έναν ακαταμάχητο ζωμό! Είναι έτοιμη σε μόλις 40 λεπτά.

Πρέπει να πίνουμε αυτό το υποκατάστατο καφέ;

Καφές Χωρίς Καφεΐνη: Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο.