ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός μάτια: Σοβαρή βλάβη στον αμφιβληστροειδή

Κορωνοϊός μάτια: Σοβαρή βλάβη στον αμφιβληστροειδή

Κορωνοϊός μάτια: Εάν υποφέρατε από το Covid-19 στο παρελθόν και τώρα έχετε προβλήματα που σχετίζονται με την όραση, προσέξτε. Η όραση θα μπορούσε να επηρεαστεί λόγω μυκητιασικής λοίμωξης μέσα στο μάτι.

Οφθαλμίατροι στο Κέντρο για την όραση και το Shroff Eye Center – δύο μεγάλες αλυσίδες νοσοκομείων που παρέχουν φροντίδα ματιών στο Δελχί – λένε ότι έχουν συναντήσει πέντε ασθενείς που υπέστησαν σημαντική ζημιά στον αμφιβληστροειδή λόγω μυκητιασικής λοίμωξης μετά το Covid.

Δύο ασθενείς είχαν μυκητιασική λοίμωξη και στα δύο μάτια. Ο Δρ Ritesh Narula, ανώτερος σύμβουλος οφθαλμίατρος στο Κέντρο για την όραση, δήλωσε ότι η πρώτη τέτοια περίπτωση εντοπίστηκε τον Ιούνιο όταν ένας 30χρονος άνδρας, ο οποίος είχε αναρρώσει από το σοβαρό Covid-19 πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε στο κέντρο τους με θόλωση της όρασης και στα δύο μάτια.

«Η εξέταση των ματιών έδειξε κιτρινωπή βλάβη στον αμφιβληστροειδή – το πιο εσωτερικό στρώμα του ματιού. Πήραμε ένα δείγμα της υαλώδους ουσίας που μοιάζει με γέλη και αντιπροσωπεύει το 80% του όγκου του ματιού, για μια βιοψία που επιβεβαίωσε μυκητιασική λοίμωξη », πρόσθεσε. Ο Δρ Narula είπε ότι έπρεπε να κάνουν χειρουργική επέμβαση σε επείγουσα βάση για να αφαιρέσουν το υγρό του ματιού και να ενέσουν αντιμυκητιασικά μέσα για να σώσουν την όραση του 30χρονου. «Έχει όραση 70% έως 75% τώρα», είπε ο γιατρός.

Αργότερα, το Shroff Eye Center είχε επίσης παρόμοιες περιπτώσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν από μυκητιασική λοίμωξη του οφθαλμού περιελάμβαναν έναν 62χρονο άνδρα που δεν παρουσίαζε συννοσηρότητες που ήρθαν με παράπονα για μειωμένη όραση στο δεξί μάτι για ένα μήνα. «Του υποβλήθηκε σε θεραπεία για σοβαρή νόσο Covid-19 πριν από δύο μήνες. Διατηρήθηκε σε οξυγόνο και υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντιβιοτικά και αντιιικά », δήλωσε ο Δρ Daraius Shroff, ιατρικός διευθυντής στο Shroff Eye Center. Πρόσθεσε ότι ένας άλλος ασθενής που ήρθε με παρόμοιο πρόβλημα ήταν ένας 67χρονος γιατρός. «Λίγοι άλλοι ασθενείς έχουν επίσης διαγνωστεί με μυκητιασική λοίμωξη του οφθαλμού μετά τον Covid.

Ο κύριος λόγος πίσω από αυτό είναι η παρατεταμένη εισαγωγή στη ΜΕΘ για τη διαχείριση επιπλοκών που σχετίζονται με το Covid-19 και τη χορήγηση στεροειδών, τα οποία μειώνουν την ανοσία και αυξάνουν τον κίνδυνο ευκαιριακής μυκητιασικής λοίμωξης », δήλωσε ο Δρ Shroff. Πρόσθεσε ότι «ενώ η θεραπεία ή η νοσηλεία δεν μπορεί να αποφευχθεί, είναι σημαντικό να προσέχετε για προβλήματα που σχετίζονται με την όραση για έγκαιρη θεραπεία».

Ο Δρ Mahipal Sachdev, πρόεδρος της ομάδας κλινικών για την όραση, δήλωσε ότι η μυκητιασική λοίμωξη στα μάτια είναι μια ασυνήθιστη, αλλά δυνητικά καταστροφική κατάσταση στην οποία τα παθογόνα φτάνουν στο μάτι μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει άμεση και επιθετική θεραπεία. Είναι επίσης σημαντικό για όλους τους οφθαλμολόγους να γνωρίζουν αυτήν τη μετα-Covid επικινδυνότητα και να αναστέλλουν πρόσθετη στεροειδή θεραπεία για να αποφευχθεί η επιδείνωση των μολυσματικών οντοτήτων, ιδίως της μυκητιασικής λοίμωξης στο μάτι », είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πρόωρες γεννήσεις μπορούν να μειωθούν με την αντιμετώπιση του εμβρύου ως ασθενούς

Οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από επέμβαση καρκίνου συνδέονται με τη μετεγχειρητική νοσοκομειακή περίθαλψη

Η παράδοση εμβολίων Oxford / AstraZeneca στην ΕΕ θα μειωθεί κατά 60%

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις που έχουν δοθεί για τον κορωνοϊό

COVID – 19: Ο κορωνοϊός όσο κυκλοφορεί, θα επανέρχεται κάθε χρόνο και με νέες μεταλλάξεις. Λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν την ανάγκη εξάλειψης του ιού παγκόσμια, διαφορετικά νέες μεταλλάξεις θα φέρνουν αναζωπυρώσεις κάθε χρόνο το χειμώνα.

Εμβολιασμός σε πιθήκους του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο με ειδικό εμβόλιο

Κορωνοϊός: Στις αρχές Ιανουαρίου, πολλοί γορίλες αυτού του ζωολογικού κήπου, που βρίσκεται στη νότια Καλιφόρνια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους του κόσμου, είχαν διαγνωσθεί θετικοί στο νέο κορωνοϊό.

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του Covid

Κορωνοϊός Θεραπεία: Ένα "κοκτέιλ" μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) στις ΗΠΑ για την εξουδετέρωση του ιού Covid-19 είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών στελεχών ή παραλλαγών του ιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Οι επιζώντες Covid μπορεί να υποστούν γνωστικές επιπλοκές

Κορωνοϊός Παρενέργειες: Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι το 95% των κλινικά σταθερών ασθενών με Covid-19 είχαν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι μεταξύ 17-42% των ασθενών εμφάνισαν συναισθηματικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη.

Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσαν: «Τα δεδομένα που παρουσιάζονται εδώ υποδηλώνουν ότι οι αποκρίσεις των κυττάρων Τ δεν επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις παραλλαγές». Είπαν ότι τα Τ κύτταρα, που επισημαίνονται στον κορωνοϊό και βοηθούν στην καταστροφή του, μπορεί να μην σταματήσουν εντελώς τη μόλυνση, αλλά θα πρέπει να αποτρέπουν τους ανθρώπους να αρρωστήσουν σοβαρά.Νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Αγγλία

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

Νανοσωματίδια: Το Πανεπιστημίου του Τέξας στο Arlington σχεδιάζει ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων που θα μεταφέρει τα απαραίτητα πλασμίδια στις αρτηρίες σε ασθενείς που πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο (PAD) στα χέρια και τα πόδια τους.

Μειωμένος ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη για όσους ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή

Χορτοφαγία: Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό εντυπο PLoS Medicine.

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.