ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός ανοσία: Η υβριδική ανοσία προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι της Covid

Κορωνοϊός ανοσία: Η υβριδική ανοσία προσφέρει την καλύτερη προστασία έναντι της Covid

Κορωνοϊός ανοσία: Η υβριδική ανοσία λόγω έκθεσης σε φυσική λοίμωξη και εμβολιασμός είναι ο κανόνας παγκοσμίως και μπορεί να παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία ακόμη και έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών.

Τα άτομα με υβριδική ανοσία, δηλαδή εκείνα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και έχουν μολυνθεί προηγουμένως με την COVID-19, παρουσιάζουν την ισχυρότερη προστασία έναντι του ιού, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και σχεδόν 500 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί και δισεκατομμύρια να έχουν εμβολιαστεί, οι μελέτες υπογράμμισαν τη σημασία του εμβολίου για όσους έχουν φυσική ανοσία μετά την ανάρρωση από τη νόσο.

Μία από τις δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases ανέλυσε τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 200.000 ανθρώπων το 2020 και το 2021 στη σκληρά πληγείσα Βραζιλία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID στον κόσμο. Διαπιστώθηκε ότι για άτομα που είχαν ήδη νοσήσει με COVID, τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca πρόσφεραν 90% αποτελεσματικότητα κατά της νοσηλείας και του θανάτου, το CoronaVac της Κίνας είχε 81% και το εμβόλιο της Johnson & Johnson με ένα εμβόλιο είχε 58%.

“Και τα τέσσερα από αυτά τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν σημαντική πρόσθετη προστασία σε όσους έχουν προηγούμενη λοίμωξη COVID-19”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Julio Croda του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Mato Grosso do Sul. “Η υβριδική ανοσία λόγω έκθεσης σε φυσική λοίμωξη και εμβολιασμός είναι πιθανό να είναι ο κανόνας παγκοσμίως και μπορεί να παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία ακόμη και έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών”, δήλωσε ο Pramod Kumar Garg του Ινστιτούτου Translational Health Science and Technology της Ινδίας σε ένα σχόλιο που συνδέεται με το μελέτη.

Μια μελέτη που χρησιμοποιούσε το εθνικό μητρώο της Σουηδίας έως τον Οκτώβριο του 2021, εν τω μεταξύ, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανέρρωσαν από την COVID διατήρησαν υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της επαναμόλυνσης για έως και 20 μήνες. Και τα άτομα με υβριδική ανοσία δύο δόσεων εμβολίων είχαν επιπλέον 66% χαμηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης από εκείνους με απλώς φυσική ανοσία. Ο Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της East Anglia που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι 20 μήνες πολύ καλής προστασίας από τη φυσική ανοσία ήταν “πολύ καλύτεροι από ό,τι θα περιμέναμε για την αρχική δύο δόσεων πρόγραμμα εμβολίων”.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι και οι δύο μελέτες ολοκληρώθηκαν πριν η παραλλαγή Όμικρον γίνει κυρίαρχη σε όλο τον κόσμο και ότι “είχε ρίξει σημαντικά την προστατευτική αξία μιας προηγούμενης μόλυνσης”. Μια μελέτη στο Κατάρ που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο προδημοσίευσης medRxiv την περασμένη εβδομάδα έδωσε μια εικόνα για την προστασία που προσφέρει η υβριδική ανοσία έναντι της Όμικρον. Διαπιστώθηκε ότι τρεις δόσεις εμβολίου είχαν 52% αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης της υποπαραλλαγής BA.2 Omicron — αλλά αυτός ο αριθμός αυξήθηκε στο 77% όταν ο ασθενής είχε προηγουμένως μολυνθεί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχεται 4η δόση για όλους το Φθινόπωρο – Οι ανησυχίες των επιστημόνων

Το Ιλινόις και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ κλείνουν τις δοκιμές και τις τοποθεσίες εμβολιασμού covid

Η έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία των ΗΠΑ για τον κορωνοϊό πρόκειται να λήξει στις 16 Απριλίου

Πώς επηρέασε η έκρηξη της παραλλαγής Omicron τα παιδικά κρούσματα MIS-C

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Ο λόγος που οι άντρες πάσχουν συχνότερα από ψωρίαση

Ψωρίαση: Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της παρέχει μια βάση για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.