ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κοιλιακό άλγος παιδιά: Ο ωτοβελονισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία

Κοιλιακό άλγος παιδιά: Ο ωτοβελονισμός θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία

Κοιλιακό άλγος παιδιά: Πιλοτική μελέτη αποκαλύπτει το ενδιαφέρον του ασθενούς και της οικογένειας να εξερευνήσουν τον βελονισμό ως πιθανή θεραπεία για μια ομάδα πεπτικών διαταραχών.

Ένας τύπος βελονισμού που εστιάζει σε ειδικά σημεία πίεσης στο αυτί θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική παρέμβαση για τις λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος, μια ομάδα διαταραχών που προκαλούν χρόνιο κοιλιακό άλγος στο 13,5% των παιδιών και των εφήβων.

Αυτό είναι το εύρημα μίας νέας πιλοτικής μελέτης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στην Εφημερίδα Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής. Επικεφαλής συγγραφέας είναι η Rachel E. Borlack, βοηθός κλινική καθηγήτρια παιδιατρικής στην Jacobs School of Medicine and Biomedical Sciences στο Πανεπιστήμιο στο Buffalo και ιατρός στο UBMD Pediatrics. Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που αξιολόγησε τα αποτελέσματα της ωτοθεραπείας με βελονισμό σε παιδιά που εμφανίζουν κοιλιακές διαταραχές και άλγη. Ειδικότερα, πρόκειται για μία θεραπεία βελονισμού που περιλαμβάνει διέγερση συγκεκριμένων σημείων πίεσης στο αυτί που συσχετίζονται με συγκεκριμένα συμπτώματα και διαταραχές σε όλο το σώμα.

Η καθηγήτρια Borlack εξήγησε ότι, καθώς καμία θεραπεία δεν είναι εξίσου αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς που έχουν αυτή τη διάγνωση, μια σειρά φαρμακολογικών παρεμβάσεων ή μη φαρμακολογικών θεραπειών μπορεί να συνταγογραφηθεί στους πάσχοντες. Αυτές κυμαίνονται από την λήψη αντικαταθλιπτικών και προβιοτικών έως τις διατροφικές προσαρμογές και τη συμμετοχή σε γνωστική συμπεριφορική θεραπεία. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους, ως εκ τούτου, συχνά αναζητούν μη παραδοσιακές, συμπληρωματικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού.

Η Borlack σημείωσε ότι πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα συμπτώματα του κοιλιακού άλγους βελτιώθηκαν σημαντικά  – βραχυπρόθεσμα – σε παιδιά με λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού, μέσω μίας συσκευής νευροδιέγερσης που εισήχθη στο αυτί. Αυτός ο τύπος βελονισμού βασίζεται στην αρχή ότι τα άτομα με ορισμένες διαταραχές θα εμφανίζουν διαφορετική ηλεκτροδερμική δραστηριότητα – η διακύμανση της ηλεκτρικής αγωγιμότητας στο δέρμα μετά από διέγερση – σε ορισμένα σημεία πίεσης. Το υψηλότερο ρεύμα υποδηλώνει χαμηλότερη αντίσταση και επομένως ένα πιο ενεργό σημείο πιέσεως. Στην πιλοτική μελέτη, η Borlack και οι συνάδελφοί της συνέκριναν τη δραστηριότητα του ωτοβελονισμού σε 22 συμμετέχοντες με λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού με εκείνη 24 υγιών ατόμων. Σε κάθε ομάδα η μέση ηλικία ήταν τα 15 έτη. Πάνω από το 85% των ασθενών στη μελέτη ανέφεραν ότι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον βελονισμό ως πιθανή θεραπεία για μια ομάδα πεπτικών διαταραχών και περισσότερο από το 40% δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να επισκεφτούν μία κλινική μόνο για θεραπεία ωτοβελονισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η θεραπευτική επίδραση του βελονισμού στην κατάθλιψη

Βελονισμός και εκφυλιστικές νόσοι

Σύμμαχος ο βελονισμός στη μάχη με τον πόνο πριν το χειρουργείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά που είχαν αυξημένη πρόσβαση στη φύση στο lockdown είχαν μεγαλύτερη ευημερία

Κορωνοϊός Παιδιά Ψυχολογία: Την ίδια ώρα, παιδιά με λιγότερο εύπορο οικογενειακό υπόβαθρο είναι πιθανό να βίωσαν δεινότερα για την ψυχική τους ευημερία τα περιοριστικά μέτρα των lockdowns της πανδημικής εποχής, εξαιτίας της περιορισμένης πρόσβασης στη φύση, συγκριτικά με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, προτείνει μια νέα μελέτη.

Ποια είναι τα οφέλη των αμυλούχων λαχανικών;

Άμυλο διατροφή: Τα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν επίσης πολύτιμες ποσότητες μετάλλων που χρειάζεται το σώμα σας. Ως πλούσιες πηγές καλίου και μαγνησίου, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και να διασφαλίσουν την υγεία των οστών.

Πότε θα δοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις-Αποκλιμάκωση πάνω από 85%

Εκκρεμείς συντάξεις: Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης "ειδικά στο τ. ΤΣΑΥ και το τ. ΤΑΝ έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των εκκρεμοτήτων περασμένων ετών και οι ρυθμοί απονομής έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με δυο χρόνια πριν. Στο τ.ΤΣΜΕΔΕ ναι μεν υπάρχει πρόοδος απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια τους επόμενους μήνες".

Το κολύμπι σε κρύο νερό έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία

Κολύμβηση: Υπάρχει μια μεγάλη αίσθηση κοινότητας και συντροφικότητας μεταξύ των κολυμβητών. Δεν υπάρχει τίποτα που να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά από το να αντιμετωπίζουν μια πρόκληση παρέα και να μοιράζονται την εμπειρία ως ομάδα. Η συντροφικότητα σε αυτό το πλαίσιο βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αίσθησης του ανήκειν. Είναι σημαντικό να είναι κανείς μέλος μια ομάδας με κοινούς στόχους.

Όταν η ποδηλασία είναι θεραπεία και μέσο πρόληψης διαφόρων παθήσεων

Αθλητισμός: Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ενήλικες συνίσταται να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας φυσικής δραστηριότητας, όπως ποδηλασία, κάθε εβδομάδα.