ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Klebsiella: Ασιατικό υπερμικρόβιο εξαπλώνεται στα νοσοκομεία της Ευρώπης

Klebsiella: Ασιατικό υπερμικρόβιο εξαπλώνεται στα νοσοκομεία της Ευρώπης

Klebsiella: Η λοίμωξη σχετίζεται κυρίως με ηπατικά αποστήματα – επώδυνες πύονες αναπτύξεις στο ήπαρ – αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σήψη, μηνιγγίτιδα και πνευμονία.

Ένα υπερμικρόβιο ενδημικό στην Ασία εξαπλώνεται στα ευρωπαϊκά νοσοκομεία, προειδοποίησαν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι. Τα κρούσματα του βακτηρίου, γνωστά ως υπερμολυσματική Klebsiella pneumoniae, έχουν αυξηθεί κατά 1.000 τοις εκατό από το 2021 – από 12 σε 143 λοιμώξεις, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η λοίμωξη σχετίζεται κυρίως με ηπατικά αποστήματα – επώδυνες πύονες αναπτύξεις στο ήπαρ – αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σήψη, μηνιγγίτιδα και πνευμονία.

Διαφέρει από την «κλασική» Klebsiella pneumoniae, ένα νοσοκομειακό υπερμικρόβιο που μολύνει ανοσοκατεσταλμένα άτομα, στο ότι έχει την ικανότητα να μολύνει κατά τα άλλα υγιή άτομα και να καταστρέφει το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η λοίμωξη είναι επίσης ανθεκτική στα περισσότερα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, συμπεριλαμβανομένων των καρβαπενέμων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η Ιρλανδία έχει την υψηλότερη επιβάρυνση κρουσμάτων, με 87 μολύνσεις τα τελευταία δύο χρόνια.

«Σιωπηλή πανδημία»

Το βακτήριο είναι μία από τις κύριες αιτίες νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ασία και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ταϊβάν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από τότε, έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές, όπως το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Κίνα. Συστάδες κρουσμάτων έχουν πλέον αναφερθεί σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας.

«Η πιθανότητα περαιτέρω διάδοσης [της λοίμωξης] με επακόλουθο σημαντικό αντίκτυπο στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα θεωρείται υψηλή, με βάση στοιχεία για παρατεταμένη μετάδοση σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης», προειδοποίησε το ECDC. Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Βλέπουμε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων  υπερμολυσματικής Klebsiella pneumoniae κάθε χρόνο που αξιολογούνται από το εθνικό μας εργαστήριο αναφοράς και αυτές παρέμειναν στατικές τα τελευταία χρόνια».

Τα υπερβιοτικά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σκοτώνουν τόσους ανθρώπους στην Ευρώπη κάθε χρόνο όσο η γρίπη, ο HIV και η φυματίωση μαζί, με 35.000 θανάτους ετησίως. Η αποκαλούμενη «σιωπηλή πανδημία», η μικροβιακή αντοχή προβλέπεται να σκοτώσει 10 εκατομμύρια ζωές ετησίως μέχρι το 2050.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαπιστώθηκε ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή εξάπλωση του βακτηρίου klebsiella pneumoniae,

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Η μικροβιακή αντοχή οδηγεί σε περισσότερους θανάτους και ασθένειες στην αφρικανική περιοχή του ΠΟΥ από οπουδήποτε αλλού - Μελέτη

Νοσοκομειακές Λοιμώξεις - Οκτώ παθογόνοι μικροοργανισμοί και ένα εμβόλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Ενίσχυση της σεξουαλικής οικειότητας για τα πιο δημιουργικά μυαλά

Συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της οικειότητας, τα δημιουργικά άτομα μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο καινοτόμους τρόπους σύνδεσης, αλλά και βαθύτερες, πιο ουσιαστικές εκφράσεις αγάπης.