ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Johnson & Johnson εμβόλιο: Πότε αναμένεται η έγκριση από την Ευρώπη, πόσες δόσεις αναμένει η Ελλάδα

Johnson & Johnson εμβόλιο: Πότε αναμένεται η έγκριση από την Ευρώπη, πόσες δόσεις αναμένει η Ελλάδα

Οι Αμερικανοί θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid εντός των επόμενων 24 – 48 ωρών, όπως ενημέρωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας σήμερα Δευτέρα, αφότου οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο, κάνοντάς το έτσι το τρίτο εμβόλιο Covid που καθίσταται διαθέσιμο στη χώρα.

Johnson & Johnson εμβόλιο: Ένα ακόμα εμβόλιο πρόκειται να προστεθεί σύντομα στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο κατά του πανδημικού κορωνοϊού –το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στις 27 Φεβρουαρίου και αναμένεται να λάβει το πράσινο φως στην Ευρώπη στις 11 Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προπαραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις, με προοπτική για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Υγείας, η Ελλάδα αναμένει «πιθανή ποσότητα» 4,7 εκατομμυρίων δόσεων. Οι πρώτες παραδόσεις στην ΕΕ αναμένονται στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το Reuters.

Μία δόση αντί για δύο

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου της J&J, το οποίο αναπτύχθηκε από την βελγική θυγατρική της Janssen, είναι ότι απαιτεί μόνο μία δόση, αντί για δύο όπως τα άλλα τρία εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ (AstraZeneca, Pfizer, Moderna).

Τι περιέχει

Το εμβόλιο της J&J βασίζεται χονδρικά στην ίδια τεχνολογία με την οποία αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και το ρωσικό Sputnik V. Περιέχει έναν γενετικά τροποποιημένο αδενοϊό ο οποίος δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αναγκάζει όμως τον ανθρώπινο οργανισμό να παραγάγει την πρωτεΐνη-ακίδα που επιτρέπει στον κορωνοϊό να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTeck και της Οξφόρδης βασίζονται σε μόρια mRNA για να πετύχουν την ίδια λειτουργία. Όλα τα παραπάνω εμβόλια είναι εμβόλια γενετικού υλικού, μια σχετικά νέα τεχνολογία που επέτρεψε την ανάπτυξή τους σε χρόνο μικρότερο του ενός έτους. Όπως η AstraZeneca, η Johnson & Johnson έχει διαβεβαιώσει ότι θα παράγει το εμβόλιο χωρίς κέρδος.

Ο βαθμός αποτελεσματικότητας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Φάσης ΙΙΙ των κλινικών μελετών σε Αμερική και Νότια Αφρική, το εμβόλιο της J&J προλαμβάνει το 85% των σοβαρών περιστατικών Covid-19 και το 66% των συμπτωματικών κρουσμάτων.

Κανένας θάνατος και καμία νοσηλεία δεν αναφέρθηκε μεταξύ των εμβολιασμένων εθελοντών της μελέτης. Επιπλέον, το εμβόλιο προσφέρει ικανοποιητική προστασία από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2.

Συνθήκες συντήρησης

Σε αντίθεση με το εμβόλιο της Pfizer που απαιτεί βαθιά κατάψυξη, το εμβόλιο της Janssen διατηρείται σε απλό ψυγείο έως και για τρεις μήνες, συγκριτικά με έναν μήνα στην περίπτωση του εμβολίου της Moderna.

Παρενέργειες

Σε αντίθεση με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα οποία μπορούν σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις γνωστές ως αναφυλαξία, κανένα τέτοιο περιστατικό δεν καταγράφηκε στις κλινικές μελέτες της J&J. Αυτό καθιστά το εμβόλιο κατάλληλο για χρήση σε συνθήκες κατά τις οποίες οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να παρακολουθούνται μετά τη χορήγηση της ένεσης, όπως για παράδειγμα σε υπαίθρια εμβολιαστικά κέντρα οδηγών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Στις 11 Μαρτίου η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Θεμιστοκλέους: Στο 0,36% οι χαμένες δόσεις εμβολίων στην Ελλάδα

Τι μπορεί να σημαίνουν οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τέλος τα SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου

Ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται πλέον η χώρα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παρουσίασε τον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων για την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα. Το ερώτημα που παραμένει, ωστόσο, είναι πότε θα φύγει από τη ζωή μας το SMS.

Moderna και pfiszer εμβόλια : Ασφαλή για όσες είναι σε ενδιαφέρουσα

Moderna και pfiszer εμβόλια : Νέες έρευνες φέρνουν στο φως ότι τα εμβόλια της moderna και της pfsizer είναι απόλυτα ασφαλή τόσο για τις έγκυες γυναίκες, όσο και για τα νεογνά επειδή ο εμβολιασμός κατά την κύηση προσδίδει ανοσία.

Φυτικές ίνες : Τα οφέλη τους στον οργανισμό

Φυτικές ίνες : Όπως έχει γίνει γνωστό μέσω μελετών οι φυτικές ίνες έχουν πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανσμό. Γι αυτό και εμείς σου παρουσιάζουμε τις τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες για να τις εντάξεις στην διατροφή σου.

Επιδόματα ανεργίας συντάξεις: Όλες οι πληρωμές μέχρι τις 29 Απριλίου

Επιδόματα ανεργίας συντάξεις: Μέχρι τέλος Απριλίου οι δημόσιοι φορείς θα περάσουν στην καταβολή πολλών και διαφορετικών επιδομάτων τα οποία αντιστοιχούν σε αναρίθμητους δικαιούχους.

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.