ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΗΠΑ FDA: Εντάσσει το Evolocumab για Οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω

ΗΠΑ FDA: Εντάσσει το Evolocumab για Οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω

Το 2017, ο FDA ενέκρινε μια συμπληρωματική αίτηση για evolocumab για την πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας επαναγγείωσης σε ενήλικες με διαπιστωμένη καρδιαγγειακή νόσο.

ΗΠΑ FDA: Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το evolocumab (Repatha, Amgen), έναν αναστολέα PCSK9, για χρήση ως πρόσθετη θεραπεία μόνο στη δίαιτα ή με άλλες θεραπείες για παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω με ετερόζυγη ή ομόζυγη οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία (FH). Η έγκριση βασίστηκε σε τυχαιοποιημένες δοκιμές evolocumab και στους δύο τύπους Οικογενειακής Υπερχοληστερολαιμίας, σημειώνει ο οργανισμός σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις 24 Σεπτεμβρίου.

Η δοκιμή HAUSER-RCT περιελάμβανε ασθενείς ηλικίας 10 έως 17 ετών με ετερόζυγη Οικογενειακή Υπερχοληστερολαιμία. FH που ήταν ήδη σε στατίνες με ή χωρίς εζετιμίμπη.

Τους ανατέθηκε τυχαία η λήψη μηνιαίων υποδόριων ενέσεων evolocumab (420 mg) ή εικονικού φαρμάκου για 24 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine τον Αύγουστο του 2020, έδειξαν κατά μέσο όρο 38% μείωση της LDL χοληστερόλης στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία.

Σε ξεχωριστή μελέτη παιδιατρικών ασθενών με ομόζυγη Οικογενειακή Υπερχοληστερολαιμία. FH ηλικίας 11-17 ετών, όσοι έλαβαν evolocumab 420 mg μηνιαίως με υποδόρια ένεση για 80 εβδομάδες είχαν κατά μέσο όρο 14% μείωση της LDL χοληστερόλης σε σύγκριση με την αρχική, ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ασθενείς με σοβαρή αντίδραση υπερευαισθησίας στο evolocumab ή στα έκδοχά του δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο, ανέφερε ο FDA. “Εάν εμφανιστούν σημεία ή συμπτώματα υπερευαισθησίας, οι ασθενείς πρέπει να διακόψουν τη θεραπεία”, σημειώνει. Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιατρικούς ασθενείς περιλαμβάνουν ρινοφαρυγγίτιδα, πονοκέφαλο, στοματοφαρυγγικό πόνο και λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Το Evolocumab εγκρίθηκε το 2015 για χρήση εκτός από τη δίαιτα και τη μέγιστη ανεκτή θεραπεία με στατίνες σε ενήλικες με ετερόζυγη και ομόζυγη οικογενειακή υπερχοληστερολαιμία ή κλινικά στοιχεία αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου που απαιτούν περαιτέρω μείωση της LDL χοληστερόλης.

Το 2017, ο FDA ενέκρινε μια συμπληρωματική αίτηση για evolocumab για την πρόληψη εμφράγματος μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και στεφανιαίας επαναγγείωσης σε ενήλικες με διαπιστωμένη καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, εγκρίθηκε ως συμπλήρωμα διατροφής, μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες μείωσης των λιπιδίων, για τη θεραπεία ενηλίκων με πρωτοπαθή υπερλιπιδαιμία για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Evolocumab μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων

Νέα θεραπεία για αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα σελινόριζας με πράσο και τζίντερ για τις χειμωνιάτικες μέρες

Η σελινόριζα είναι ένα λαχανικό ρίζας που, όταν μαγειρευτεί και στη συνέχεια πολτοποιηθεί, γίνεται η τέλεια βάση για μια σούπα με σούπερ κρέμα χωρίς καμία ανάγκη για γαλακτοκομικά προϊόντα.

6 τρόποι που η θάλασσα ενισχύει την υγεία

Θάλασσα οφέλη υγεία: Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της θάλασσας και της διάθεσης των ανθρώπων, αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε μαγνήσιο, που ενισχύει το αίσθημα της χαλάρωσης, ηρεμίας και ευεξίας στους ανθρώπους.

Άσκηση και αυτοάνοσο νόσημα - Πώς να ξεκινήσετε

Αθλητισμός: Για πολλά άτομα με αυτοάνοσες διαταραχές, η μέτρια, χαμηλής έντασης άσκηση και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αποφέρουν τεράστιο όφελος για την ποιότητα της ζωής τους. Ειδικότερα, η άσκηση ενισχύει τη σωματική σας ενέργεια. Η παραγωγή ενδορφινών είναι ένα φυσικό παυσίπονο. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα και συμβάλει επίσης στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους που επίσης συχνά συνοδεύουν τον χρόνιο πόνο.

Μια απλή και πεντανόστιμη συνταγή με μπρόκολο και αμύγδαλο

Μπρόκολο αμύγδαλο: Για να διασφαλίσετε στην καθημερινότητά σας την πρόσληψη σωστών τροφών όπως τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς καλό θα ήταν να βρείτε συνταγές που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα περιέχουν και συστατικά που θα σας αρέσουν ιδιαίτερα.

Αρτηριακή υπέρταση: Ένας σιωπηλός «δολοφόνος»

«Ζαλίζομαι», «άνοιξε η μύτη μου», «έχω νευροπίεση». Ή «έχω ανεβεί σκάλες/έχω αθληθεί και μετρώντας την πίεσή μου είδα ότι ήταν υψηλή». Ή «μέτρησα την πίεσή μου και ήταν 150/90, τι να κάνω;» Πολλές από αυτές τις κουβέντες ακούγονται και λέγονται καθημερινά σε σπίτια ή σε ιατρεία και το κοινό σε όλες είναι ότι τα άτομα που τις λένε τις πιστεύουν.

Σήμερα η Google τιμά με Doodle την πίτσα!

Google Doodle πίτσα: Την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.