Γιατροί

Η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη τύπου με μέτρα προάσπισης της υγείας όλων έναντι του κοροναϊού

Η ΟΕΝΓΕ σε συνέντευξη τύπου με μέτρα προάσπισης της υγείας όλων έναντι του κοροναϊού

Να εισακουστούν οι προτάσεις τους από την κυβέρνηση ζήτησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί του ΕΣΥ προκειμένου η Ελλάδα να μην ζήσει σκηνές Λομβαρδίας όπου οι γιατροί επέλεγαν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, αποφασίζοντας ποιος θα έχει προτεραιότητα στη διασωλήνωση.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι έξω από το Αττικό Νοσοκομείο η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Αφροδίτη Ρέντζιου και ο γραμματέας της ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία αμφισβητώντας την αλήθεια των εξαγγελιών της κυβέρνησης.

Μόνο 210-220 οι κλίνες ΜΕΘ για κοροναϊό

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ από τις 870 κλίνες ΜΕΘ που λέει η κυβέρνηση (σ.σ. τον αριθμό αυτό είχε δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών) ότι διαθέτει (δημόσιες και ιδιωτικές) μόλις οι 210-220 προορίζονται για τη νοσηλεία των ασθενών με τον κοροναϊό, covid-19.

Ουσιαστικά τα στοιχεία αυτά της ΟΕΝΓΕ συμπίπτουν με την παραδοχή του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη την περασμένη Κυριακή για την πραγματική διαθεσιμότητα σε 215 κλίνες ΜΕΘ για τον κοροναϊό.

Μάλιστα από τις 210-220 κλίνες ΜΕΘ, οι 90 θέσεις έχουν καλυφθεί από τους ήδη διασωληνωμένους ασθενείς από τον κοροναϊό. Δηλαδή οι μισές ΜΕΘ δεν είναι πλέον διαθέσιμες για νέα περιστατικά.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια επίταξαν το κράτος

Όπως εξήγησε ο κ. Παπανικολάου ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει ότι στις ιδιωτικές ΜΕΘ θα πηγαίνουν περιστατικά άλλης νοσηρότητας, ενώ η αντιμετώπιση της πανδημίας επαφίεται αποκλειστικά στο ΕΣΥ με τα ελάχιστα μέσα που αυτό διαθέτει σήμερα.

«Τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια επίταξαν το κράτος με τα υψηλά νοσήλια μέσω ΕΟΠΠΥ» τόνισε χαρακτηριστικά για την πρόσφατη ΠΝΠ που διπλασιάζει την τιμή από τα 800 στα 1600 ευρώ της ημερήσιας νοσηλείας.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ υπενθύμισαν πως πριν από την πανδημία διεκδικούσαν την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ για 3500 κλίνες νοσηλείας εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας (2000 ΜΕΘ και 1500 ΜΑΦ).

Όπως τόνισε από την πλευρά της η κα Ρέντζιου από την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα μπορούν να εξευρεθούν 350 κλίνες ΜΕΘ, ενώ ο κ. Παπανικολάου διευκρίνισε πως αν η κυβέρνηση ακούσει τις υποδείξεις των νοσοκομειακών γιατρών μπορεί να ανοίξει τα επόμενα 24ωρα 100 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ.

Μάλιστα, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημείωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο, καθώς με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας εκτιμάται ότι το 5% όσων νοσήσουν από τον κοροναϊό θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η αναγκαιότητα του ανοίγματος νέων κλινών ΜΕΘ, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ -κατά τους ίδιους τους γιατρούς- προκύπτει από το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επί της ουσίας εντοπισμός της πραγματικής διασποράς του ιού στη κοινότητα, καθώς γίνονται ελάχιστα τεστ, μόλις 0,1%.

Ημερομηνία λήξης

Για τις 4200 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά για συμβασιούχους, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία τους για μια προσωρινή απασχόληση με ημερομηνία λήξης.

Όπως ανέφερε, χρειάζονται χιλιάδες γιατροί όπως παθολόγοι, πνευμονολόγοι και εντατικολόγοι.

Συνολικά πριν την εκδήλωση της πανδημίας υπήρχαν 30000 κενές οργανικές θέσεις. Έστω και τώρα η κυβέρνηση, είπε η κα Ρέντζιου, θα μπορούσε να προσλάβει άμεσα στους 2000-2500 χιλιάδες αιτούντες για τις 950 θέσεις μόνιμων γιατρών.

Επίσης, για το ζήτημα της αναγκαιότητας των προσλήψεων που ζητά η ΟΕΝΓΕ, η κα Ρέντζιου έθεσε μια ακόμα παράμετρο.

400 υγειονομικοί σε καραντίνα – δεν υπάρχουν εφεδρείες

Όπως είπε, το 10% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού είναι υγειονομικοί και περίπου 400 εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας είναι σε καραντίνα.

«Δεν έχουν εξασφαλιστεί ούτε οι απαραίτητες εφεδρείες ώστε αν ένα μέρος του προσωπικού αρρωστήσει να αναπληρωθεί από άλλους συναδέλφους», υπογράμμισε η κα Ρέντζιου.

Και πρόσθεσε πως «αντί για γενναίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουμε λιγοστές προσλήψεις συμβασιούχων, μετακινήσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα την αποψίλωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

«Η αναγκαία παρακολούθηση ασθενών στο σπίτι (είτε από χρόνια νοσήματα και από ήπια συμπτώματα λόγω κοροναϊού) βρίσκεται στον αέρα» συμπλήρωσε η κα Ρέντζιου, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι η περίπτωση της 40χρονης στη Δυτική Μακεδονία, που πέθανε στο σπίτι της, να μην είναι στο μέλλον η μοναδική περίπτωση.

Επικίνδυνη η αποψίλωση της ΠΦΥ

Ο κ. Παπανικολάου χαρακτήρισε επικίνδυνη την απόφαση της κυβέρνησης για μετακίνηση στα νοσοκομεία όλου του προσωπικού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Αυτό αποδεικνύει ότι προσλήψεις πραγματικές δεν έχουν γίνει και οι κυβερνώντες προσπαθούν να βουλώσουν τρύπες με εκ των ένδον μετακινήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι επικίνδυνη αυτή η απόφαση –συμπλήρωσε ο κ. Παπανικολάου- γιατί χωρίς ιατρική παρακολούθηση στα χωριά και στις γειτονιές, το «Μένουμε Σπίτι» γίνεται «κινδυνεύουμε σπίτι». Αυτό το μέτρο πρέπει να ανακληθεί άμεσα. Είναι θέμα υγείας του λαού».

Σε ό,τι αφορά το υγειονομικό υλικό, το οποίο τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση λαμβάνει κυρίως από την Κίνα αλλά και άλλες χώρες, η Αφροδίτη Ρέντζιου σημείωσε ότι «αυτό το υγειονομικό υλικό δεν έχει φτάσει ακόμα. Έχουμε τραγικές ελλείψεις, ιδίως σε μάσκες υψηλής προστασίας».

Απειλές από διοικητές νοσοκομείων

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, κατήγγειλε μάλιστα οι νοσοκομειακοί που αναδεικνύουν τις ελλείψεις στο ΕΣΥ δέχονται απειλές από διοικήσεις νοσοκομείων.

«Καλούμε κάποιους διοικητές νοσοκομείων που αντί να κοιτάξουν την ουσία για να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους παρεμποδίζουν το έργο μας και θέλουν να ασκήσουν και τρομοκρατία σε εργαζόμενους νοσοκομειακούς που βγαίνουν και λένε την αλήθεια, τους λέμε να μαζευτούν άμεσα, γιατί οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κρίσιμες και ο καθείς εφ ώ ετάχθη».

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση κωφεύει στα αιτήματα της ΟΕΝΓΕ, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αφροδίτη Ρέντζιου τόνισε ότι «θέλουν να τη βγάλουν καθαρή με το ελάχιστο κόστος. Για την κυβέρνηση θεωρείται σπατάλη η αγορά του αναγκαίου υγειονομικού υλικού».

Από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου επεσήμανε ότι «τα περιοριστικά μέτρα χρησιμοποιούνται πολιτικάντικα για να εμπεδωθεί η λογική ότι «όλα είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης» και «άμα γίνει το κακό θα φταίει ο λαός και δεν θα φταίει ούτε η κυβέρνηση, ούτε το σύστημα».

Υγειονομικά ακατανόητα ορισμένα περιοριστικά μέτρα

Τόνισε δε, πως «ορισμένα μέτρα είναι υγειονομικά ακατανόητα και ανεξήγητα, όπως η εκκένωση των φοιτητικών εστιών. Ποιος θέλει να μετακινηθούν εκατοντάδες νέοι από τις πόλεις στην επαρχία ενάντια σε κάθε υγειονομική λογική;».

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ κάλεσαν τους υγειονομικούς και τους πολίτες ενόψει της 7ης Απριλίου, Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, «να δυναμώσουν τη φωνή της διεκδίκησης για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού» και απαίτησαν:

Εδώ και τώρα να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να αντεπεξέλθει το ΕΣΥ στις ανάγκες του συνόλου των ασθενών και όχι μόνο για τον κοροναϊό

Επίταξη τώρα του συνόλου των ιδιωτικών μονάδων υγείας, ιδιωτικών εργαστηρίων και ιδιωτών γιατρών, ώστε να μπουν υπό τον κρατικό σχεδιασμό.

Μαζικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε όλους απολύτως δωρεάν για να αποφεύγεται η διασπορά της νόσου.

«Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτά. Αυτά έπρεπε να γίνουν χτες», υπογράμμισε η κα Ρέντζιου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η COVID-19 ώθησε τους γιατρούς να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό ιατρείο για απασχόληση με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης των ζώων αντιμετώπιζαν άγχος στον χώρο εργασίας και πριν την πανδημία covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετά από μια βουτιά το 2020, όταν πολλά ιατρεία έκλεισαν, η αποζημίωση των γιατρών άρχισε να ανακάμπτει το 2021, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αυτό αντικατοπτρίζεται στα ευρήματα ότι έξι από τις 10 κορυφαίες πολιτείες για εισόδημα γιατρών βρίσκονται στον Νότο, και οι έξι κατατάσσονται μεταξύ των χειρότερων για τη συνολική υγεία, σύμφωνα με έκθεση του United Health Foundation.

Αναφορά με τις Καλύτερες & Χειρότερες Πολιτείες του 2022 για τους Γιατρούς στις ΗΠΑ

Οι αριθμοί που απασχολούνται στο Μισισιπή είναι 4,7 φορές χαμηλότεροι από ό,τι στην Περιφέρεια της Κολούμπια, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης με 5,9 ανά 1000 άτομα.

Μέτρο ασφάλειας των ασθενών απαγορεύει την κατάχρηση τίτλων ιατρικής ειδικότητας

Μια δήλωση από την Αμερικανική Οστεοπαθητική Εταιρεία (AOA), για παράδειγμα, επισημαίνει ότι μόνο οι DO και οι MD μπορούν να έχουν άδεια για την άσκηση της ιατρικής — και, ως εκ τούτου, η λέξη «υπό την καθοδήγηση ιατρού» δεν πρέπει να σημαίνει «προαιρετικός ιατρός».

Πολλοί ρευματολόγοι στην Ουκρανία γίνονται πρόσφυγες εν μέσω χάους

Είπε στο Medscape Medical News ότι οι μάχες απέχουν περίπου 40 χιλιόμετρα (25 μίλια) από αυτόν. «Έχω μια μικρή ιδιωτική ρευματολογική κλινική στη Zaporizhzhia [στη νοτιοανατολική Ουκρανία], οπότε αν εισβάλουν στην πόλη μας, θα πρέπει να κλείσω την κλινική μου και να βρω άλλο μέρος για να ζήσω και να εργασθώ».

Αύξηση ρεκόρ των υποψήφιων ιατρικών κολλεγίων στις ΗΠΑ για το σχολικό έτος 2021-2022

"Η πανδημία έριξε φως στις ανισότητες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό θα μπορούσε να παρακινήσει κάποιον που λέει: "Θέλω να κάνω τη διαφορά στον κόσμο. Ποιος είναι ο τρόπος για να το κάνω αυτό;"

Απεργία πείνας νοσηλευτή του Νοσοκομείου Λάρισας

Ο συνάδελφος προέβη σε αυτήν τη μορφή διαμαρτυρίας για την ανάδειξη των δυσμενών συνθηκών εργασίας και νοσηλείας. Για την ένταξη των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και τη χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους. Ο αγώνας του συναδέλφου είναι δίκαιος και το μήνυμα εστάλη στους αρμόδιους

Γιατροί από όλο τον κόσμο στην “πράσινη” μάχη κατά του κοροναϊού

Γιατροί και επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο κάλεσαν τους παγκόσμιους ηγέτες να διασφαλίσουν μια πράσινη ανάκαμψη από την κρίση του ιού κοροναϊού λαμβάνοντας υπόψη την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κατάρρευση του κλίματος. Περισσότεροι από 200 οργανισμοί που εκπροσωπούν τουλάχιστον 40 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της υγείας – αποτελώντας περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ιατρικού εργατικού […]

ΠΙΣ: Λήψη μέτρων για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών από ΜΚΟ

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Να ληφθούν άμεσα μέτρα από το υπουργείο Υγείας, αλλά επίσης και από κάθε άλλο συναρμόδιο υπουργείο, με στόχο να σταματήσει «η παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες χωρίς καμία νομιμότητα», ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή την οποία έστειλε στον υπουργό Υγείας Βασίλη […]