ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Φυτοφάρμακα συνδέονται με κρούσματα Πάρκινσον στις Δυτικές ΗΠΑ

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. 

Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα, προκαταρκτική μελέτη. Τα άτομα που εκτίθενται σε φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα έχουν 25% έως 36% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια μελέτη που θα παρουσιαστεί στην προσεχή ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο. Ο κίνδυνος του Πάρκινσον ήταν ιδιαίτερα υψηλότερος στα Βραχώδη Όρη και στην περιοχή των Μεγάλων Πεδιάδων της χώρας, είπαν οι ερευνητές.

«Οι μέθοδοι μας μάς επέτρεψαν να εντοπίσουμε μέρη του έθνους όπου υπήρχε σχέση μεταξύ των περισσότερων φυτοφαρμάκων και της νόσου του Πάρκινσον και στη συνέχεια να εντοπίσουμε πού η σχέση ήταν ισχυρότερη, ώστε να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε συγκεκριμένα φυτοφάρμακα σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε η ερευνήτρια Brittany Krzyzanowski του Barrow Neurological. Ινστιτούτο στο Φοίνιξ. Η περιοχή όπου τα αγροτικά χημικά συνδέονται στενότερα με τη νόσο του Πάρκινσον περιλαμβάνει τμήματα του Κολοράντο, του Αϊντάχο, του Κάνσας, της Μοντάνα, της Νεμπράσκα, της Νεβάδας, του Νέου Μεξικού, της Βόρειας Ντακότα, της Οκλαχόμα, της Νότιας Ντακότα, του Τέξας, της Γιούτα και του Ουαϊόμινγκ.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος. Οι ασθενείς γίνονται όλο και λιγότερο ικανοί να ελέγχουν το σώμα τους, υποφέροντας από τρόμο, δυσκαμψία στα πόδια και προβλήματα βάδισης και ισορροπίας. Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αρχεία 21,5 εκατομμυρίων ατόμων που εγγράφηκαν στο Medicare το 2009 για να καθορίσουν το ποσοστό της νόσου του Πάρκινσον σε διάφορα μέρη της χώρας. Στη συνέχεια, η ομάδα αναζήτησε μια πιθανή σχέση μεταξύ αυτών των ποσοστών της νόσου του Πάρκινσον και της χρήσης 65 διαφορετικών φυτοφαρμάκων.

«Στην περιοχή Rocky Mountain και Great Plains, εντοπίσαμε 14 φυτοφάρμακα που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον», δήλωσε ο Krzyzanowski σε δελτίο τύπου της συνάντησης. Τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα simanzine, atrazine και lindane είχαν την ισχυρότερη σχέση με τη νόσο του Πάρκινσον, βρήκαν ερευνητές. Οι άνθρωποι που ζούσαν σε κομητείες με τη μεγαλύτερη χρήση του ζιζανιοκτόνου simanzine στο αγρόκτημα είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν Πάρκινσον σε σχέση με εκείνους που ζούσαν σε κομητείες με τη χαμηλότερη χρήση, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Το ζιζανιοκτόνο atrazine συσχετίστηκε με 31% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης Πάρκινσον στις κομητείες με τη μεγαλύτερη χρήση και το εντομοκτόνο lindane με 25% μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο κίνδυνος παρέμεινε υψηλός ακόμη και μετά την προσαρμογή των ερευνητών για άλλους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον, όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Είναι ανησυχητικό ότι προηγούμενες μελέτες έχουν εντοπίσει άλλα φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα ως πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο του Πάρκινσον και υπάρχουν εκατοντάδες φυτοφάρμακα που δεν έχουν ακόμη μελετηθεί για οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο», είπε ο Krzyzanowski. «Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν αυτές οι σχέσεις και ελπίζουμε να εμπνεύσουμε άλλους να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών μειώνοντας τα επίπεδα αυτών των φυτοφαρμάκων», πρόσθεσε. Επειδή τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε μια ιατρική συνάντηση, θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέες εξελίξεις στη θεραπεία για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον

Νέο εργαλείο βοηθά στην πρόβλεψη της εξέλιξης του Αλτσχάιμερ

Νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέουν πρωτεΐνες και νευρωνική επικοινωνία

Μαλακή ρομποτική φορητή συσκευή βελτιώνει το περπάτημα ατόμων με νόσο Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.