ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Fitness: Πώς να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους και μυϊκή ανάπτυξη

Fitness: Πώς να μεγιστοποιήσετε την απώλεια βάρους και μυϊκή ανάπτυξη

Fitness: Ο συγχρονισμός του προγράμματος άσκησής σας με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο σας βοηθά να μεγιστοποιήσετε την απώλεια λίπους, τη μυϊκή ανάπτυξη και την άσκηση. 

Ένα από τα κλισέ στους κύκλους γυμναστικής είναι πως «τα αγαθά κόποις κτώνται». Αλλά οι ειδικοί ενθαρρύνουν τώρα τις γυναίκες να ακούσουν το σώμα τους. Ο «συγχρονισμός κύκλου» περιλαμβάνει τον συγχρονισμό του προγράμματος άσκησής σας με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο για να μεγιστοποιήσετε την απώλεια λίπους, τη μυϊκή ανάπτυξη και την άσκηση. Όταν μια γυναίκα βρίσκεται πιο μακριά από την περίοδο της, τα επίπεδα ενέργειας είναι στο υψηλότερο επίπεδο λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος και της επικράτησης των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών.

Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, η απώλεια αίματος που υφίσταται μια γυναίκα την οδηγεί να κουράζεται πιο εύκολα επειδή κυκλοφορεί λιγότερο οξυγόνο στο σώμα της. Υποστηρίζοντας το fitness hack, η προπονήτρια φυσικής κατάστασης Kylie Churnetski με έδρα το Τενεσί αναφέρει: «Ζούμε στον κόσμο των ανδρών με την έννοια ότι πολλά από τα σχήματα γυμναστικής μας είναι συχνά μοναδικά – και αυτό ταιριάζει στο βλέμμα ενός άνδρα. Όταν όμως αρχίσουμε να εστιάζουμε στον εμμηνορροϊκό μας κύκλο, είμαστε σε θέση να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ».

Και πρόσθεσε: «Αν πιέζεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά και δεν είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα σου, πολλές φορές καίγεσαι και νιώθεις αποτυχημένος που δεν τα κατάφερες. Αλλά ποτέ δεν φτιάχτηκες για να πετύχεις με αυτόν τον τρόπο». Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι ο συγχρονισμός του κύκλου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μιας γυναίκας. Περιλαμβάνει μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, η οποία παρακολούθησε 31 γυναίκες σε διάστημα έξι μηνών.

Η δημοσίευση βρήκε ότι οι γυναίκες που συνδύαζαν τη διατροφή τους και την άσκηση με τον κύκλο τους έχασαν περίπου 14,3% του σωματικού τους βάρους και 1,1 ίντσες από τη μέση τους. Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν μόνο σε πρόγραμμα διατροφής και προπόνησης, αλλά δεν συγχρονίστηκαν με τον κύκλο τους, έχασαν 8,3% του βάρους τους κατά μέσο όρο και 0,61 ίντσες από τη μέση τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπάρχει επίσης κάποια πρόταση ότι ο συγχρονισμός της διατροφής μιας γυναίκας με τον έμμηνο κύκλο της μπορεί επίσης να βοηθήσει, επειδή μπορεί να βοηθήσει τη διάθεσή της και να νιώθει πιο ενεργητική.

Οι ειδικοί στο Anglia Ruskin University, ένα αθλητικό ερευνητικό κέντρο στο Ηνωμένο Βασίλειο, λένε ότι ενώ το μέτρο μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να χάσουν βάρος και να παραμείνουν σε φόρμα στην πράξη, πολλές αγωνίζονται με την τεχνική λόγω φυσικών αλλαγών στον κύκλο τους. Έγραψαν: «Πρώτον, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τον αντίκτυπο του εμμηνορροϊκού κύκλου στη φυσική κατάσταση υποθέτουν ότι ο κύκλος έχει ένα κανονικό μοτίβο 28 ημερών. Αλλά το 46% των γυναικών έχουν διάρκεια κύκλου που κυμαίνονται κατά περίπου επτά ημέρες – με ένα επιπλέον 20 τοις εκατό να παρουσιάζει διακυμάνσεις έως και 14 ημέρες».

Είπαν επίσης ότι οι διακυμάνσεις στα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων ποικίλλουν μεταξύ κάθε κύκλου, επηρεάζοντας την ενέργεια που έχει κάποιος και τη διάθεσή του. Η ομάδα του Anglia Ruskin κατέληξε: «Έτσι, ενώ η ιδέα του συγχρονισμού του εμμηνορροϊκού κύκλου σας με τις προπονήσεις σας φαίνεται λογική, τα αποτελέσματα που βλέπει κάθε άτομο είναι πιθανό να διαφέρουν». Οι υποστηρικτές του συγχρονισμού κύκλων παροτρύνουν τις γυναίκες να κάνουν ασκήσεις υψηλής έντασης κατά τη διάρκεια των φάσεων του ωοθυλακίου και της ωορρηξίας του κύκλου τους, συνήθως τις ημέρες 8 έως 15.

Κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης ένα ωοθυλάκιο αναπτύσσεται και ωριμάζει στην ωοθήκη σε ένα ωάριο, το οποίο στη συνέχεια απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και στη συνέχεια κορυφώνονται όταν απελευθερώνεται ένα ωάριο, ενισχύοντας τα επίπεδα ενέργειας των γυναικών. Οι εκπαιδευτές φυσικής κατάστασης λένε ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να αντιμετωπίσετε πιο έντονη άσκηση, όπως ποδηλασία, τρέξιμο, cross fit και προπονήσεις υψηλής έντασης.

Οι γυναίκες μπορούν επίσης να επικεντρωθούν στην άρση βαρών αυτή τη στιγμή, ίσως ακόμη και να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη ή να δοκιμάσουν περισσότερα σετ και επαναλήψεις από το κανονικό. Στην ωχρινική φάση, από περίπου τις ημέρες 16 έως 28, το ωάριο ταξιδεύει κάτω από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα. Τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων αυξάνονται επίσης, ενισχύοντας την ενέργεια, για να προκαλέσουν τη συσσώρευση της επένδυσης της μήτρας, αλλά στη συνέχεια αρχίζουν να πέφτουν περίπου στα μισά του δρόμου.

Κατά μέσο όρο, φθάνουν σε ένα χαμηλό σημείο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως – από την πρώτη έως την επτά ημέρες – όταν η επένδυση της μήτρας αποβάλλεται και μια γυναίκα έχει περίοδο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των χαμηλότερων επιπέδων ενέργειας, οι εκπαιδευτές φυσικής κατάστασης συνέστησαν να μειώσετε και να επικεντρωθείτε σε προπονήσεις χαμηλής έντασης όπως γιόγκα, πιλάτες, ένα ελαφρύ κολύμπι ή ακόμα και απλώς μια βόλτα.

Ήταν απαραίτητο να χωρέσουν τουλάχιστον δύο ημέρες ανάπαυσης σε κάθε εβδομάδα, ανεξάρτητα από το στάδιο του κύκλου στο οποίο βρίσκεται κάποιος. Οι ημέρες ανάπαυσης είναι απαραίτητες για να δοθεί χρόνος στο σώμα να ανακτήσει και να επιδιορθώσει και να ενισχύσει τα κύτταρα που καταπονήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται η σαρκοπενία με την άσκηση σε προχωρημένη ηλικία;

Πώς η άσκηση βελτιώνει την διάθεσή μας;

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για εσάς;

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε τη ρουτίνα της προπόνησής σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βελτίωση της πρόβλεψης του προχωρημένου καρκίνου του μαστού μεταξύ γυναικών διαφορετικών φυλών και εθνοτήτων

Η προσφορά συμπληρωματικής απεικόνισης με μαγνητική τομογραφία ή υπερηχογράφημα σε γυναίκες με υψηλό κίνδυνο προχωρημένου καρκίνου θα μπορούσε, επίσης, να μειώσει την πιθανότητα διάγνωσης προχωρημένου καρκίνου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.