ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φινλανδία: Αντιμετώπιση σκωληκοειδίτιδας χωρίς χειρουργείο υπό έναν όρο

Φινλανδία: Αντιμετώπιση σκωληκοειδίτιδας χωρίς χειρουργείο υπό έναν όρο

Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης λόγω σκωληκοειδίτιδας είναι μία από τις συνηθέστερες επεμβάσεις ρουτίνας στον κόσμο. Τώρα, ερευνητές από τη Φινλανδία υποστηρίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είναι περιττή, καθώς η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερα από 500 περιστατικά σκωληκοειδίτιδας σε ενήλικες, περιστατικά στα οποία δεν υπήρξαν επιπλοκές όπως ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, λοίμωξη ή βλάβες στην περιοχή της κοιλιάς. Οι μισοί ασθενείς υποβλήθηκαν σε σκωληκοειδεκτομή, ενώ στους άλλους μισούς χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση για τρεις ημέρες και στη συνέχεια αντιβίωση σε χάπι για μία εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι το 73% των ασθενών που έλαβαν τα αντιβιοτικά ανάρρωσαν ομαλά και δεν χρειάστηκε να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση τουλάχιστον για ένα έτος μετά. Οι υπόλοιποι ασθενείς (27%) εκδήλωσαν ξανά σκωληκοειδίτιδα και υποβλήθηκαν τελικά σε σκωληκοειδεκτομή, δεν εκδήλωσαν όμως περισσότερες επιπλοκές σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί εξ αρχής στην επέμβαση.

«Πρόκειται για μια ριζική αλλαγή στον συνήθη τρόπο σκέψης, καθώς η σκωληκοειδεκτομή εφαρμόζεται με επιτυχία για περισσότερα από 100 χρόνια», δηλώνει η Δρ Paulina Salminen, χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Τούρκου και βασική συντάκτης της σχετικής μελέτης που δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, The Journal of the American Medical Association. Editorial που συνοδεύει τη μελέτη αναφέρει επίσης πως «έφτασε η ώρα να σκεφτούμε το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιείται πάντοτε σκωληκοειδεκτομή σε ασθενείς με σκωληκοειδίτιδα που δεν παρουσιάζουν επιπλοκές».

Τα διαθέσιμα στατιστικά δείχνουν ότι σε ποσοστό 80% των ασθενών με σκωληκοειδίτιδα δεν εμφανίζονται επιπλοκές και σε αυτούς τους ασθενείς δεν θα πρέπει ενδεχομένως να πραγματοποιείται σκωληκοειδεκτομή. Ωστόσο, εάν υπάρχει ρήξη στη σκωληκοειδή απόφυση επιβάλλεται να γίνει επείγουσα χειρουργική επέμβαση, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανατηφόρας λοίμωξης στην κοιλιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Brandy Alexander: Το ιδανικό κοκτέιλ μετά το εορταστικό γεύμα σας

Ποιος ο ρόλος της ηπατίτιδας Α και Β στην ηπατική νόσο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Ένας κοινός τύπος ινών μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του εντέρου

Τα μικρόβια του εντέρου μετατρέπουν την ινουλίνη και άλλους τύπους διαιτητικών ινών σε λιπαρά οξέα που ενεργοποιούν τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Η παρατήρηση πουλιών βοηθά τους φοιτητές να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία

Η παρατήρηση πουλιών απέδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, με υψηλότερα κέρδη στην υποκειμενική ευεξία και μεγαλύτερη μείωση της δυσφορίας σε σχέση με την πιο γενική έκθεση στη φύση, όπως οι βόλτες.

Πώς η χημεία του εγκεφάλου επηρεάζει τη διαμόρφωση πολιτικών απόψεων

Το άγχος μπορεί να αλλάξει την επεξεργασία των πληροφοριών μετατοπίζοντας τα συστήματα μάθησης και μνήμης από στοχοθετημένες, δηλωτικές διαδικασίες μνήμης προς τη συνήθεια και τη στατιστική μάθηση.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.

Πώς να φτιάξετε έναν πεντανόστιμο κόκορα;

Κόκορας μαγειρική: Το μαγείρεμα ενός νόστιμου κόκορα απαιτεί υπομονή, προσεκτική προετοιμασία και σωστές τεχνικές για να μαλακώσετε το κρέας και να βελτιώσετε τις γεύσεις του.