ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Έρευνα: Ο καφές με γάλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση για τον άνθρωπο

Έρευνα: Ο καφές με γάλα έχει αντιφλεγμονώδη δράση για τον άνθρωπο

Έρευνα: Μπορεί κάτι τόσο απλό όπως ένα φλιτζάνι καφέ με γάλα να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον άνθρωπο; Προφανώς ναι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Μπορεί κάτι τόσο απλό όπως ένα φλιτζάνι καφέ με γάλα να έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον άνθρωπο; Προφανώς ναι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Ένας συνδυασμός πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών διπλασιάζει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Οι ερευνητές ελπίζουν να είναι σε θέση να μελετήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία στον άνθρωπο.

Ο καφές και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του

Κάθε φορά που βακτήρια, ιοί και άλλες ξένες ουσίες εισέρχονται στο σώμα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά αναπτύσσοντας λευκά αιμοσφαίρια και χημικές ουσίες για να μας προστατεύσουν. Αυτή η αντίδραση, κοινώς γνωστή ως φλεγμονή, εμφανίζεται επίσης κάθε φορά που υπερφορτώνουμε τους τένοντες και τους μύες και είναι χαρακτηριστική για ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες βρίσκονται σε ανθρώπους, φυτά, φρούτα και λαχανικά. Αυτή η ομάδα αντιοξειδωτικών χρησιμοποιείται επίσης από τη βιομηχανία τροφίμων για να επιβραδύνει την οξείδωση και την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων και έτσι να αποφύγει τις γεύσεις και το τάγγισμα. Οι πολυφαινόλες είναι επίσης γνωστό ότι είναι υγιεινές για τον άνθρωπο, καθώς βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες στο σώμα που προκαλεί φλεγμονή. Αλλά πολλά παραμένουν άγνωστα για τις πολυφαινόλες. Σχετικά λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τι συμβαίνει όταν οι πολυφαινόλες αντιδρούν με άλλα μόρια, όπως πρωτεΐνες που αναμειγνύονται σε τρόφιμα που στη συνέχεια καταναλώνουμε.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, σε συνεργασία με ερευνητές από το Τμήμα Κτηνιατρικών και Ζωικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ερεύνησαν πώς συμπεριφέρονται οι πολυφαινόλες όταν συνδυάζονται με αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών. Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα. «Στη μελέτη, δείχνουμε ότι καθώς μια πολυφαινόλη αντιδρά με ένα αμινοξύ, ενισχύεται η ανασταλτική της δράση στη φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο να φανταστεί κανείς ότι αυτό το κοκτέιλ θα μπορούσε επίσης να έχει ευεργετική επίδραση στη φλεγμονή στους ανθρώπους.

«Τώρα θα διερευνήσουμε περαιτέρω, αρχικά σε ζώα. Μετά από αυτό, ελπίζουμε να λάβουμε χρηματοδότηση έρευνας που θα μας επιτρέψει να μελετήσουμε την επίδραση στους ανθρώπους», λέει η καθηγήτρια Marianne Nissen Lund από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης. Η μελέτη μόλις δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Διπλάσια αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Για να διερευνήσουν την αντιφλεγμονώδη επίδραση του συνδυασμού πολυφαινολών με πρωτεΐνες, οι ερευνητές εφάρμοσαν τεχνητή φλεγμονή στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικά από τα κύτταρα έλαβαν διάφορες δόσεις πολυφαινολών που είχαν αντιδράσει με ένα αμινοξύ, ενώ άλλα έλαβαν μόνο πολυφαινόλες στις ίδιες δόσεις. Μια ομάδα ελέγχου δεν έλαβε τίποτα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό πολυφαινολών και αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής από τα κύτταρα στα οποία προστέθηκαν μόνο πολυφαινόλες.

«Είναι ενδιαφέρον να έχουμε τώρα παρατηρήσει την αντιφλεγμονώδη δράση σε πειράματα κυττάρων. Και προφανώς, αυτό μας έκανε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο να κατανοήσουμε αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία με περισσότερες λεπτομέρειες. Έτσι, το επόμενο βήμα θα είναι η μελέτη των επιπτώσεων στα ζώα», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Andrew Williams του Τμήματος Κτηνιατρικών και Ζωικών Επιστημών στη Σχολή Υγείας και Ιατρικών Επιστημών, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

Βρίσκεται στον καφέ με γάλα

Προηγούμενες μελέτες των ερευνητών έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες συνδέονται με τις πρωτεΐνες στα προϊόντα κρέατος, το γάλα και την μπύρα. Σε μια άλλη νέα μελέτη, εξέτασαν αν τα μόρια συνδέονται μεταξύ τους σε ένα ρόφημα καφέ με γάλα. Πράγματι, οι κόκκοι του καφέ είναι γεμάτοι με πολυφαινόλες, ενώ το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

«Το αποτέλεσμά μας δείχνει ότι η αντίδραση μεταξύ πολυφαινολών και πρωτεϊνών συμβαίνει επίσης σε ορισμένα από τα ροφήματα καφέ με γάλα που μελετήσαμε. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση συμβαίνει τόσο γρήγορα που ήταν δύσκολο να αποφευχθεί σε οποιοδήποτε από τα τρόφιμα που έχουμε μελετήσει μέχρι τώρα», λέει η Marianne Nissen Lund.

Επομένως, ο ερευνητής δεν δυσκολεύεται να φανταστεί ότι η αντίδραση και η δυνητικά ευεργετική αντιφλεγμονώδης δράση εμφανίζονται επίσης όταν συνδυάζονται άλλα τρόφιμα που αποτελούνται από πρωτεΐνες και φρούτα ή λαχανικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί ο καφές να ωφελήσει την υγεία σας;

Δημιουργήστε ένα απολαυστικό κέικ με γεύση cappuccino

4 σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα

Πώς βοηθάει ο καφές στην ενίσχυση της ευεξίας σας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εγκέφαλοι των νεογέννητων μωρών αποκαλύπτουν νέες γνώσεις για την ανάπτυξη του παιδιού

Το εύρημα αυτό θα λειτουργήσει ως βάση για μελλοντικές μελέτες που διερευνούν τη συμμετρία του εγκεφάλου και θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν μελέτες όπου διερευνούν τις αλλαγές της ασυμμετρίας του εγκεφάλου σε σχέση με ορισμένες συνθήκες υγείας.

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

Πώς η διατροφή μπορεί να ωφελήσει την διάθεσή μας;

Ψυχική υγεία: Ενώ η έξυπνη πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία, είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε πώς οι επιλογές τροφίμων επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας.

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Οι νέοι σε εύπορες περιοχές πίνουν περισσότερο αλκοόλ

Αλκοόλ: Οοι νέοι ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζουν σε υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές είναι πιο πιθανό να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ από εκείνους από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές.