ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Επτά εμβόλια και 97 φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία

Επτά εμβόλια και 97 φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία

Από το 2016 ερευνάται από ομάδα εργασίας το θέμα των ελλείψεων σε φάρμακά που έχει συσταθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, τα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων ανέρχονται σε 104, έναντι 117 τον περασμένο Ιούλιο.

Πρόκειται για 58 φάρμακα για διάφορες παθήσεις (ήταν 68 τον Ιούλιο), 21 νοσοκομειακά φάρμακα (24 τον Ιούλιο), 7 εμβόλια (7 και τον Ιούλιο) και 18 που εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ (18 και τον Ιούλιο). Οι προσπάθειες για έλεγχο του προβλήματος έχουν ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2012, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που οφείλονται στη μη τήρηση των ορθών πρακτικών από τους παρασκευαστές.EOF FARMAKA

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΜΑ, οι ελλείψεις μπορεί να οφείλονται σε μία σειρά από αίτια, όπως οι δυσκολίες στις μονάδες παραγωγής ή προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα των φαρμάκων.

Οι περισσότερες ελλείψεις φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Ο EMA μπορεί να εμπλακεί σε ορισμένες καταστάσεις, όπως όταν μία έλλειψη φαρμάκου προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια ή επηρεάζει πολλά κράτη μέλη.

Αρχές

Οι ρυθμιστικές αρχές εντός και εκτός της Ευρώπης εργάζονται όλο και περισσότερο για να αποτρέψουν τις ελλείψεις και να περιορίσουν τον αντίκτυπό τους όποτε συμβαίνουν. Το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό δίκτυο για τα φάρμακα επιδιώκει την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου της έλλειψης φαρμάκων στους ασθενείς με τους εξής τρόπους:

Συνεργασία με φαρμακευτικές εταιρείες για την επίλυση ζητημάτων παρασκευής και διανομής. Ανταλλαγή πληροφοριών με διεθνείς εταίρους σχετικά με εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού. Οι υπηρεσίες αναζητούν, επίσης, πληροφορίες από τους ασθενείς και τους επαγγελματίες Υγείας σχετικά με τον αντίκτυπο της έλλειψης φαρμάκων, προκειμένου να υποστηριχθεί η λήψη αποφάσεων.

Λαμβάνοντας, δε, μέτρα που επιτρέπουν τη χρήση εναλλακτικών φαρμάκων ή προμηθευτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2

Πώς να λαμβάνετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιο διατροφικό σχήμα συστήνεται για την μείωση της αρτηριακής πίεσης

Επιπλέον λόγους δίνουν στους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας με υπέρταση οι επιστήμονες για να προσθέσουν στη διατροφή τους ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν. Διαβάστε τι έδειξε η έρευνα

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης

«Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», είπε, «προτού προταθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας».

Αυξημένη κατανάλωση φαστ φουντ από παιδιά στην πανδημία-Το άγχος δυσκολεύει γονείς να μαγειρέψουν

Οικογένεια Διατροφή: Ενώ σχεδόν όλοι οι γονείς συμφωνούν ότι το γρήγορο φαγητό είναι ανθυγιεινό για τα παιδιά τους, πολλοί πιστεύουν επίσης ότι είναι εντάξει όταν καταναλώνεται με μέτρο. 

Τροφές που μπορούν να σας χαρίσουν λαμπερό δέρμα

Διατροφή για λαμπερό δέρμα: Καθώς οι επιστήμονες μαθαίνουν περισσότερα για τη διατροφή και το σώμα, είναι ολοένα και πιο σαφές ότι αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και τη γήρανση του δέρματός σας.

Αν και η ημικρανία μπορεί να μειώσει τη λίμπιντο, το σεξ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο

Σεξ και Ημικρανίες: Οι πονοκέφαλοι, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών, μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο, ειδικά κατά τη διάρκεια ενός επώδυνου επεισοδίου. Συμπτώματα όπως ναυτία, πόνος, ζάλη και κόπωση συνήθως μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία, τουλάχιστον προσωρινά έως ότου τελειώσει ο πονοκέφαλος ή η ημικρανία. Γενικά, οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επιθυμία μεταξύ των επιθέσεων. Αλλά τις ημικρανίες συχνά προηγούνται προδρομικά συμπτώματα.

Βότανα για άγχος: Πόσο αποτελεσματικά είναι;

Βότανα για άγχος: Εάν σκέφτεστε να πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα βοτάνων ως θεραπεία για το άγχος, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας, ειδικά εάν παίρνετε άλλα φάρμακα. Η αλληλεπίδραση ορισμένων συμπληρωμάτων βοτάνων και ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.