Επιστημονικά Νέα

Ύπνος Ψυχική υγεία: Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσω ιχνηλατών δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσω ιχνηλατών δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.

Ειδικότερα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 2021 στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS Medicine του Shreejoy Tripathy του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Κέντρου Εθισμού και Ψυχικής Υγείας (CAMH) στον Καναδά. Τα προβλήματα ύπνου είναι γνωστό ότι είναι ταυτόχρονα συμπτώματα και τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για πολλές ψυχιατρικές διαταραχές. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για 89.205 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και φορούσαν ιχνηλάτες ύπνου και δραστηριότητας στον καρπό τους για 7 ημέρες μεταξύ του 2013 και του 2015.

 

Τα επιταχυνσιόμετρα των φορητών συσκευών χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία αντικειμενικών δεδομένων σχετικά με τον χρόνο ύπνου, τη διάρκεια, την αποτελεσματικότητα και τη μεταβλητότητα του. Τα δεδομένα για τις ψυχιατρικές διαγνώσεις – συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών φάσματος σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής, μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και αγχώδους διαταραχής – καθώς και άλλες πληροφορίες υγείας και κοινωνικοδημογραφικές πληροφορίες ήταν διαθέσιμες για όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσε, που κυμαίνονταν σε ηλικία από 43 έως και 79 ετών και ήταν κατά 56% γυναίκες.

“Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα πλούσιο κλινικό πορτρέτο των τρόπων με τους οποίους ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί σε άτομα με ψυχική ασθένεια εφ ‘όρου ζωής”, λένε οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές βρήκαν εντυπωσιακές τάσεις όταν εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ των μέτρων ύπνου και των ψυχιατρικών διαγνώσεων στα νοσοκομεία. Τα μέτρα ποιότητας του ύπνου, όπως η αποτελεσματικότητα του ύπνου, επηρεάστηκαν γενικά περισσότερο από την ψυχιατρική διάγνωση συγκριτικά με τα μέτρα διάρκειας του ύπνου. Η μεγαλύτερη επίδραση παρατηρήθηκε στη σχέση μεταξύ της αποτελεσματικότητας του ύπνου και της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. “Τα ευρήματά μας παρέχουν ένα πλούσιο κλινικό πορτρέτο των τρόπων με τους οποίους ο ύπνος μπορεί να διαταραχθεί σε άτομα με ψυχική ασθένεια εφ ‘όρου ζωής”, λένε οι συγγραφείς και προσθέτουν: “Αυτή η εργασία αναδεικνύει τη δυνατότητα των φορητών συσκευών να παρέχουν λεπτομερείς, αντικειμενικές μετρήσεις ύπνου σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και σε ομάδες δεκάδων χιλιάδων ατόμων και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαταράσσεται ο ύπνος σε άτομα με ψυχικές ασθένειες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι που είμαστε αγχωμένοι το πρωί και πώς να το διορθώσουμε

Η πλήρης ανάρρωση από αγχώδη διαταραχή είναι δυνατή, ακόμη και σε χρόνιες περιπτώσεις

Οι εμβολιασμοί covid και η άρση των περιορισμών έφεραν μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους σύμφωνα με στοιχεία των CDC των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.