Επιστημονικά Νέα

Ύπνος μακροζωία: Το απόλυτο hack για να ζήσουμε περισσότερο

Ύπνος μακροζωία: Το απόλυτο hack για να ζήσουμε περισσότερο

Ύπνος μακροζωία: η μακροζωία και η διαχείριση ενέργειας συνδέονται περισσότερο με το να προσπαθούμε απλώς να παρατείνουμε τη ζωή μας!

Πόσο μεγάλη διαφορά έχει αν κοιμάστε ή δεν κοιμάστε; Τι αλλάζει στο σώμα σας όταν κοιμάστε περισσότερο; Όταν θίγουμε το θέμα της μακροζωίας, το συνδέουμε με τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Στο μυαλό μας, η μακροζωία και η διαχείριση ενέργειας συνδέονται περισσότερο με το να προσπαθούμε απλώς να παρατείνουμε τη ζωή μας. Η εστίαση στο να έχουμε περισσότερη ενέργεια είναι μια πιο βραχυπρόθεσμη στρατηγική. Ταυτόχρονα, η μακροζωία, από την άλλη, είναι η αντανάκλαση ενός ανθρώπου που έχει απόθεμα ενέργειας, είναι υγιής, δεν έχει χρόνιες ασθένειες. Έτσι, ο στόχος της μακροζωίας δεν είναι απλώς να ζήσετε περισσότερο, αλλά και να παραμείνετε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια ακόμα και όταν έχετε περάσει τη μέση ηλικία.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι δύσκολο να επιτευχθεί μακροζωία είναι οι χρόνιες παθήσεις. Καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις, οι αναπνευστικές παθήσεις, η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία και οι στοματικές παθήσεις εμποδίζουν τους ανθρώπους να συνεχίσουν να γερνούν. Αυτές οι ασθένειες έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, οι οποίες συχνά οδηγούν σε μικρότερη διάρκεια ζωής. Και δυστυχώς, πάνω από το 45% του πληθυσμού στα περισσότερα σημεία της γης έχουν τουλάχιστον μία από τις αναφερόμενες ασθένειες. Επιπλέον, αυτό που είναι δυσάρεστο είναι ότι όταν έχετε μία από αυτές τις χρόνιες ασθένειες, αυξάνετε τις πιθανότητές σας να υποφέρετε από πολλαπλές χρόνιες ασθένειες.  

Τα δομικά στοιχεία της μακροζωίας

Οι σημαντικοί παράγοντες για την μακροζωΐα σχηματίζουν μια πυραμίδα:

Η βάση αποτελείται από ύπνο, διατροφή και σωματική δραστηριότητα. Είναι η βάση από την οποία εξαρτώνται τα πάντα. Αυτά τα κύρια συστατικά πρέπει να είναι σταθερά εάν στοχεύετε στη μακροζωία.

Το μεσαίο τμήμα είναι αυτό που αντιμετωπίζει τη διαχείριση της γλυκόζης, τη φλεγμονώδη απόκριση και το στρες. Έτσι, όπως υποδηλώνει το σχήμα, εάν θέλετε μια υγιή και σταθερή πορεία προς την πραγματική μακροζωία, πρέπει να ξεκινήσετε από τη βάση και ένα κρίσιμο στοιχείο της είναι ο ύπνος.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη μακροζωία;

Ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά το σώμα σας, κάτι που φυσικά επηρεάζει τη μακροζωία. Ο ύπνος ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης και τις ορμόνες της πείνας . Έτσι, μετά από έναν κακό ύπνο, μπορεί να λαχταράτε γρήγορο φαγητό ή απλά φαγητά κακής ποιότητας. Ο επαρκής ύπνος καθαρίζει τις τοξίνες από το σώμα σας. Μερικοί από εμάς έχουμε βιώσει ότι η μνήμη μας αρχίζει να χαλαρώνει λόγω της έλλειψης ύπνου. Μία από τις τοξίνες, που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές, σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

Ο ύπνος βοηθά επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο επαρκής ποιοτικός ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητές σας να πάθετε εποχική γρίπη ή άλλες ενοχλητικές ασθένειες. Η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στη φλεγμονή. Ενώ κοιμάστε, η αρτηριακή σας πίεση πέφτει και τα αιμοφόρα αγγεία σας χαλαρώνουν. Όταν περιορίζετε τον ύπνο, ή με άλλα λόγια, δεν κοιμάστε αρκετά, η αρτηριακή σας πίεση δεν πέφτει όπως θα έπρεπε. Αυτή η έλλειψη ύπνου πυροδοτεί κύτταρα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων που ενεργοποιούν τη φλεγμονή. Και η φλεγμονή είναι μια από τις κύριες αιτίες χρόνιων ασθενειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να εντοπίσετε και να αποφύγετε τα ψεύτικα συμπληρώματα μακροζωίας

Η καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την παθολογική γήρανση

Τα οφέλη των κατοικίδιων στην καθημερινή μας διάθεση και στο προσδόκιμο ζωής μας

Η προσθήκη φαγητών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.