Επιστημονικά Νέα

Υγεία χορός: Ο χορός βοηθά τα άτομα άνω των 85 ετών να παραμείνουν υγιή

Υγεία χορός: Ο χορός βοηθά τα άτομα άνω των 85 ετών να παραμείνουν υγιή

Υγεία χορός: Ακόμη και οι άνθρωποι που θεωρούνται «ηλικιωμένοι»—άνω των 85—μπορούν να επωφεληθούν από τακτικά μαθήματα χορού για να βελτιώσουν την ευημερία και την κινητικότητά τους.

Οι τακτικές συνεδρίες χορού μπορούν να ωφελήσουν άτομα άνω των 85, βοηθώντας τους να είναι σωματικά δραστήριοι, να κοινωνικοποιηθούν και να επανασυνδεθούν με τους νεότερους εαυτούς τους, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς. Το έργο “Dance On” διεξήχθη από ερευνητές από τη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου, μαζί με το One Dance UK, το Yorkshire Dance and darts, τη συμμετοχική φιλανθρωπική οργάνωση τεχνών Doncaster. Διαπίστωσε ότι ακόμη και οι άνθρωποι που θεωρούνται «ηλικιωμένοι»—άνω των 85—μπορούν να επωφεληθούν από τακτικά μαθήματα χορού για να βελτιώσουν την ευημερία και την κινητικότητά τους.

Τα μαθήματα, που πραγματοποιήθηκαν στο Λιντς, το Μπράντφορντ και το Ντόνκαστερ, καλωσόρισαν 685 άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών σε εβδομαδιαία μαθήματα χορού σε διάστημα 12 μηνών. Με μέσο όρο (μέση) ηλικία τα 75, περισσότερο από το ένα τρίτο των ατόμων που συμμετείχαν προέρχονταν από κοινότητες με υψηλή υποβάθμιση. Η Δρ Σάρα Αστίλ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στον Κινητικό Έλεγχο στη Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών του Λιντς ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου. Είπε:

“Η σωματική αδράνεια αναγνωρίζεται ως ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για μη μολυσματικές ασθένειες και θνησιμότητα. Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται μείωση της σωματικής δραστηριότητας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές σε άτομα άνω των 75 ετών. Οι ευκαιρίες για ενασχόληση ενηλίκων σε σωματική δραστηριότητα αποτελούν παγκόσμια προτεραιότητα, καθώς υποστηρίζουν την υγιή γήρανση και την αργή εξέλιξη της νόσου και της αναπηρίας”.

Πρόσθεσε, “Δείχνουμε ότι ο χορός που παραδίδεται σε μια σειρά από κοινωνικά και οικονομικά διαφορετικές κοινότητες, είναι ένας εφικτός τρόπος για να γίνουν οι ηλικιωμένοι σωματικά δραστήριοι. Αυτό είναι εμφανές ακόμη και για τους “παλαιότερους” ηλικίας 85+ ετών.” Στο τέλος της δοκιμής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν λάβει μέρος αύξησαν τη σωματική δραστηριότητα που έκαναν κάθε εβδομάδα και το διατήρησαν αυτό κατά τη διάρκεια των 12 μηνών. Οι απόψεις τους για τη δική τους ευημερία βελτιώθηκαν επίσης, με τους συμμετέχοντες να λένε ότι ένιωθαν πιο δυνατοί, πιο σίγουροι και «χρόνια νεότεροι».

Ένας συμμετέχων στο Doncaster είπε, “Μετά από μια συνεδρία Dance On, αισθάνομαι εξαντλημένος αλλά λαμπερός! Είμαι πολύ καλύτερα τώρα από ποτέ.” Ένας άλλος πρόσθεσε, “Άλλαξε πραγματικά τον τρόπο ζωής μου γιατί από τότε που συνταξιοδοτήθηκα, νομίζω ότι χειροτέρευα. Σίγουρα βελτίωσε τον τρόπο ζωής μου και νιώθω χρόνια νεότερος στους λίγους μήνες που έρχομαι. Αισθάνομαι πολύ καλύτερα”. Οι άλλοι οργανισμοί που συμμετείχαν στη δοκιμή χαιρέτησαν επίσης τα θετικά αποτελέσματα.

Η διευθύντρια Lucy Robertshaw είπε «Η ευκαιρία να συμμετάσχω σε αυτή την έρευνα ήταν φανταστική – έχουμε αποκτήσει πραγματική εικόνα για τις θετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διαρκούς δέσμευσης στη δραστηριότητα κοινωνικού χορού και κίνησης. Ήταν υπέροχο να συνεργαστούμε με το University of Leeds, το One Dance UK και το Yorkshire Dance σε περιφερειακό επίπεδο, και στη συνέχεια με το πρόγραμμα Get Doncaster Moving του Doncaster Council τοπικά για να ενσωματώσουμε τη μάθηση και να εξερευνήσουμε τρόπους να συνεχίσουμε το Dance On πρόγραμμα ώστε να μπορούν να επωφεληθούν πολλοί περισσότεροι».

Ο Andrew Hurst, Διευθύνων Σύμβουλος της One Dance UK, δήλωσε: “Ο χορός είναι ένα τόσο ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε τη δημοσίευση αυτών των σημαντικών ερευνητικών ευρημάτων που υπογραμμίζουν τον αντίκτυπο του έργου Dance On στη σημαντική αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε περισσότερους από 680 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας από διαφορετικές κοινότητες στο Λιντς, το Μπράντφορντ και το Ντόνκαστερ.

“Η έκθεση έρευνας του έργου Dance On είχε υπογραμμίσει προηγουμένως τις θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου άγχους και της ικανοποίησης από τη ζωή ως αποτέλεσμα του Dance On. Η One Dance UK είναι περήφανη και ενθουσιασμένη για τον τεράστιο αντίκτυπο του έργου της αφοσιωμένης ομάδας μας του Dance On Οι συνεργάτες – τα βελάκια, το Yorkshire Dance και το Πανεπιστήμιο του Leeds – μπόρεσαν να επιτύχουν αυτό το σημαντικό έργο”.

“Το Yorkshire Dance βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του σχεδιασμού προγραμμάτων χορού για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας για πολλά χρόνια. Χαιρόμαστε που το Dance On είναι πλέον ένα πρόγραμμα βασισμένο σε τεκμήρια, που δείχνει την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής σε τακτικές δραστηριότητες χορού καθώς μεγαλώνεις. Ελπίζουμε Αυτό οδηγεί σε μελλοντικές επενδύσεις σε αυτό το πολύτιμο έργο που συμβάλλει στο να ζουν οι άνθρωποι πιο υγιείς, πιο ευτυχισμένες ζωές”.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο BMC Geriatrics, η ομάδα ανέφερε ότι οι συνεδρίες χορού είναι ιδιαίτερα προσβάσιμες για άτομα σε υποβαθμισμένες περιοχές, καθώς τα μαθήματα μπορούν να οργανωθούν φθηνά και χωρίς ειδικό εξοπλισμό σε ασφαλή εσωτερικά περιβάλλοντα. Για τους ηλικιωμένους, ο χορός μπορεί να βοηθήσει στη σύνδεση με προηγούμενες εμπειρίες χορού όταν ήταν νεότεροι, ενθαρρύνοντας την απόλαυση και την αίσθηση της κοινότητας, πρόσθεσαν.

Το έργο προχωρά με συνεδρίες μουσικής και κίνησης που τώρα παραδίδονται σε οίκους ευγηρίας και ο Δρ Astil πρόκειται να παρουσιάσει τα ευρήματά του στη Διεθνή Εταιρεία Συμπεριφορικής Διατροφής και Συνέδριο Physical Activity 2023 στην Ουψάλα της Σουηδίας, αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι ερευνητές θέλουν επίσης τα συμβούλια, οι υπάλληλοι υγείας και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις να σκεφτούν πλευρικά τι είδους δραστηριότητα θα μπορούσαν να προωθήσουν ή να χρηματοδοτήσουν για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να δραστηριοποιηθούν και να θεωρούν τον χορό ως μια προσιτή και αποτελεσματική επιλογή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε τις καλοκαιρινές διακοπές διασκεδαστικές για το παιδί σας

Μπορεί ο χορός να θεραπεύσει την ψυχή μας;

Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που βοηθούν στην προσωπική σας φροντίδα

Οι καλύτερες ασκήσεις για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.