Επιστημονικά Νέα

Βραζιλία: Συνενωμένα δίδυμα χωρίστηκαν με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας

Βραζιλία: Συνενωμένα δίδυμα χωρίστηκαν με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν από το ιατρικό προσωπικό έδειχναν τα αγόρια ξαπλωμένα δίπλα-δίπλα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου μετά την επέμβαση, με τον μικρό Άρθουρ να απλώνει το χέρι για να αγγίξει το χέρι του αδελφού του

Βραζιλία: Οι Βραζιλιάνοι συνενωμένοι δίδυμοι Bernardo (L) και Arthur με τους γονείς τους Adriely (L, πίσω) και Antonio Lima, στη Βραζιλία: τα δίδυμα γεννήθηκαν με έναν μόνο, κοινό εγκέφαλο χωρίστηκαν σε μια περίπλοκη χειρουργική επέμβαση για την οποία προετοιμάστηκαν οι γιατροί με τη βοήθεια Εικονικής πραγματικότητας. Συνενωμένα δίδυμα που γεννήθηκαν στη Βραζιλία με συγχωνευμένο κεφάλι και εγκέφαλο χωρίστηκαν σε αυτό που οι γιατροί περιέγραψαν τη Δευτέρα ως την πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση στο είδος της, την οποία ετοίμασαν για χρήση εικονικής πραγματικότητας.

Ο Άρθουρ και ο Μπερνάρντο Λίμα γεννήθηκαν το 2018 στην πολιτεία Roraima στη βόρεια Βραζιλία ως δίδυμα κρανιόπαγους, μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση κατά την οποία τα αδέρφια συγχωνεύονται στο κρανίο.

Ενωμένοι στην κορυφή του κεφαλιού για σχεδόν τέσσερα χρόνια – τα περισσότερα από αυτά πέρασαν σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο εξοπλισμένο με προσαρμοσμένο κρεβάτι – τα αδέρφια μπορούν τώρα να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο κατά πρόσωπο για πρώτη φορά, μετά από μια σειρά εννέα επεμβάσεων με αποκορύφωμα ένα μαραθώνιο χειρουργείο 27 ωρών για τον διαχωρισμό τους.

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Gemini Untwined με έδρα το Λονδίνο, η οποία βοήθησε στη διεξαγωγή της διαδικασίας, την περιέγραψε ως τον «πιο απαιτητικό και περίπλοκο χωρισμό μέχρι σήμερα», δεδομένου ότι τα αγόρια είχαν πολλές ζωτικές φλέβες.

«Τα δίδυμα είχαν την πιο σοβαρή και δύσκολη εκδοχή της πάθησης, με τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και για τα δύο», δήλωσε ο νευροχειρουργός Gabriel Mufarrej από το Paulo Niemeyer State Brain Institute (IECPN) στο Ρίο, όπου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, γιατί κανείς άλλος δεν πίστευε σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση στην αρχή, αλλά πάντα πιστεύαμε ότι υπήρχε μια πιθανότητα», είπε σε μια δήλωση.

Μέλη της ιατρικής ομάδας, η οποία περιελάμβανε σχεδόν 100 άτομα, προετοιμάστηκαν για τα ευαίσθητα τελικά στάδια της επέμβασης στις 7 και 9 Ιουνίου με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, δήλωσε ο Gemini Untwined.

Χρησιμοποιώντας σαρώσεις εγκεφάλου για να δημιουργήσουν έναν ψηφιακό χάρτη του κοινού κρανίου των αγοριών, οι χειρουργοί εξασκήθηκαν για τη διαδικασία σε μια δοκιμαστική χειρουργική επέμβαση εικονικής υπερατλαντικής πραγματικότητας.

Ο Βρετανός νευροχειρουργός Noor ul Owase Jeelani, ο επικεφαλής χειρουργός του Gemini Untwined, αποκάλεσε την προετοιμασία της εικονικής πραγματικότητας «πράγματα διαστημικής εποχής».

«Είναι απλά υπέροχο, είναι πραγματικά υπέροχο να βλέπεις την ανατομία και να κάνεις τη χειρουργική επέμβαση πριν βάλεις τα παιδιά σε οποιοδήποτε κίνδυνο», είπε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA. «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο καθησυχαστικό είναι αυτό για τους χειρουργούς…

Το να το κάνουν στην εικονική πραγματικότητα ήταν κάτι που ήταν πραγματικά ως άνθρωπος στον Άρη».

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν από το ιατρικό προσωπικό έδειχναν τα αγόρια ξαπλωμένα δίπλα-δίπλα σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου μετά την επέμβαση, με τον μικρό Άρθουρ να απλώνει το χέρι για να αγγίξει το χέρι του αδελφού του. Δακρυσμένη, η μητέρα των αγοριών, Adriely Lima, περιέγραψε την ανακούφιση της οικογένειας.

«Ζούμε στο νοσοκομείο για σχεδόν τέσσερα χρόνια», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χωρίστηκαν σιαμαία κοριτσάκια 10 μηνών

Μπαγκλαντές: Η σύντομη ζωή σιαμαίων κοριτσιών

Ατλάντα: Δεν τα κατάφεραν τα σιαμαία αγοράκια…

Ατλάντα: Ήρθαν στον κόσμο σιαμαία αγόρια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγγειίτιδα του Ashton Kutcher, μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή: Τι είναι;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει την αγγειίτιδα με βάση τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τη φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις. Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν σαρώσεις αιμοφόρων αγγείων και καρδιάς, καθώς και βιοψίες ιστών, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.