Επιστημονικά Νέα

Βλαστοκύτταρα HIV: Θεραπεύτηκε ασθενής από τον ιό HIV με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Βλαστοκύτταρα HIV: Θεραπεύτηκε ασθενής από τον ιό HIV με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Βλαστοκύτταρα HIV: Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ένας 53χρονος άνδρας στη Γερμανία, θεραπεύτηκε από τον ιό HIV.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι ένας 53χρονος άνδρας στη Γερμανία, που αναφέρεται ως «ο ασθενής του Ντίσελντορφ», θεραπεύτηκε από τον ιό HIV. Αυτό είναι το πέμπτο άτομο που θεραπεύεται από τη νόσο μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για θεραπεία καρκίνου. Σύμφωνα με έκθεση του 2019 , το 2013 «ο ασθενής του Ντίσελντορφ» έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για λευχαιμία από δότες με γονιδιακή μετάλλαξη ανθεκτική στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Αυτή η γενετική μετάλλαξη CCR5 Delta 32 παρεμποδίζει την ικανότητα του HIV να διεισδύει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι παρούσα μόνο στο 1% του πληθυσμού κυρίως σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής.

Σε μια σύντομη επικοινωνία που δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature Medicine, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι μετά από τέσσερα χρόνια που δεν έλαβε φάρμακα για τον HIV, ο άνδρας εξακολουθεί να μην έχει ανιχνεύσιμο HIV στο σώμα του. Οι ερευνητές λένε επίσης ότι παρά τα σποραδικά ίχνη DNA του HIV σε δείγματα ιστών, δεν βρήκαν κανένα στοιχείο αντιγραφής του ιού όταν δοκίμασαν τα δείγματα DNA σε ποντίκια. Αυτό το τελευταίο κρούσμα έρχεται αφότου ένας ασθενής στον οργανισμό έρευνας και θεραπείας City of Hope απελευθερώθηκε από τον ιό HIV αφού υποβλήθηκε σε παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων για λευχαιμία.

Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων που ονομάζονται επίσης μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους επιπλοκών , συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, της σιδηροπενικής αναιμίας και των κινδύνων αιμορραγίας. Αυτές οι επιπλοκές οφείλονται κυρίως στα φάρμακα χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων πριν γίνει η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Ωστόσο, οι ερευνητές προτείνουν ότι τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν με τον “ασθενή του Ντίσελντορφ” παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων με τη χρήση δωρητών CCR5 Delta 32 θεραπεύουν τον HIV και δημιουργούν πολύτιμες γνώσεις που ελπίζουμε ότι θα καθοδηγήσουν μελλοντικές στρατηγικές θεραπείας του HIV. Σημειώνουν επίσης ότι η επέκταση αυτής της προσέγγισης μπορεί να υπόσχεται μια θεραπεία για τον HIV εκτός των θεραπειών για τον καρκίνο.

Παρόλο που η φαρμακευτική αγωγή για τον HIV μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με την πάθηση να ζήσουν μακρά και υγιή ζωή, δεν μπορεί να εξαλείψει πλήρως τον ιό στο σώμα. Επομένως, εάν οι επιστήμονες μπορέσουν να αναπτύξουν με επιτυχία μια θεραπευτική στρατηγική θεραπείας βασισμένη στα βλαστοκύτταρα CCR5 Delta 32, θα μπορούσε ενδεχομένως να απελευθερώσει περίπου 38,4 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως από τον ιό HIV .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων μπορεί να θεραπεύσει ασθενή του HIV

Τα βλαστοκύτταρα βελτιώνουν τη χειρουργική επέμβαση ώμου

Οι επιστήμονες μεταμοσχεύουν ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε εγκεφάλους αρουραίων

Εγκεφαλικά κύτταρα παίζουν βιντεοπαιχνίδι σε ερευνητικό εργαστήριο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.