Επιστημονικά Νέα

Βιολογικό ρολόι: Το «Junk DNA» παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του βιορυθμού

Βιολογικό ρολόι: Το «Junk DNA» παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση του βιορυθμού

Βιολογικό ρολόι: Εάν αντιμετωπίσατε ποτέ ένα άσχημο jet lag, γνωρίζετε πώς μια διαταραχή στον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας καθιστά δύσκολη τη λειτουργία του οργανισμού.

Τα μοριακά κιρκάδια “ρολόγια” υπάρχουν σε κύτταρα σε όλο το σώμα, που διέπουν κάτι περισσότερο από τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης – είναι ζωτικής σημασίας για πολλές πτυχές της ανθρώπινης υγείας. Για περισσότερο από μια δεκαετία, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τι τους κάνει να ψάχνουν, αναζητώντας νέες πληροφορίες για ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Μέχρι τώρα, αυτή η έρευνα έχει επικεντρωθεί σε αυτό που είναι γνωστό ως γονίδια ρολογιού, τα οποία κωδικοποιούν πρωτεΐνες που οδηγούν τους ταλαντωμένους κύκλους γονιδιακής έκφρασης που επηρεάζουν τη φυσιολογία και τη συμπεριφορά. Αλλά έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αποκαλύπτει την ανακάλυψη ενός νέου γραναζιού στο κιρκάδιο ρολόι – ένα ρυθμιστικό στρώμα σε όλο το γονιδίωμα που αποτελείται από μικρές αλυσίδες μη κωδικοποιητικών νουκλεοτιδίων γνωστών ως micro RNAS (miRNAs).

«Έχουμε δει πώς η λειτουργία αυτών των “γονιδίων ρολογιού” είναι πραγματικά σημαντική σε πολλές διαφορετικές ασθένειες», δήλωσε ο Steve Kay, PhD, καθηγητής νευρολογίας Provost, βιοϊατρικής μηχανικής και ποσοτικής υπολογιστικής βιολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Keck της USC. «Αλλά αυτό που δεν ξέραμε ήταν ένα εντελώς διαφορετικό funky είδος γονιδίων που είναι επίσης σημαντικό για την κιρκάδια ρύθμιση και αυτός είναι όλος ο τρελός κόσμος αυτού που ονομάζουμε μη κωδικοποιημένο microRNA».

Το «Junk DNA» αποδεικνύεται ότι αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους κιρκάδιους ρυθμούς.

Παλαιότερα θεωρούνταν «ανεπιθύμητο DNA», όμως τα miRNAs είναι πλέον γνωστό ότι επηρεάζουν την έκφραση των γονιδίων εμποδίζοντας το αγγελιοφόρο RNA να παράγει πρωτεΐνες. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα miRNAs μπορεί να έχουν ρόλο στη λειτουργία των κιρκάδιων ρολογιών, αλλά ο καθορισμός των εκατοντάδων miRNAs στο γονιδίωμα θα μπορούσε να εμπλέκεται επίσης.

Ο Kay και η ομάδα του, με επικεφαλής τον Lili Zhou, ερευνητικό συνεργάτη στο Τμήμα Νευρολογίας της Σχολής Keck, στράφηκαν στο Ινστιτούτο Genomics του Ιδρύματος Έρευνας Novartis (GNF) στο Σαν Ντιέγκο, το οποίο δημιούργησε ρομπότ ικανά για πειράματα υψηλής απόδοσης. Δουλεύοντας με επιστήμονες στο ινστιτούτο, ο Ζου ανέπτυξε μια οθόνη υψηλής απόδοσης για ένα ρομπότ για να δοκιμάσει τα σχεδόν 1000 miRNA μεταφέροντάς τα ξεχωριστά σε κελιά που η ομάδα είχε σχεδιάσει για να ανάβει και να απενεργοποιείται, με βάση τον 24ωρο κιρκάδιο κύκλο ρολογιού του κελιού.

«Η συνεργασία με το GNF μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη προσέγγιση διαλογής σε ολόκληρο το κύτταρο, σε γονιδίωμα για να προσδιορίσουμε συστηματικά ποια από τις εκατοντάδες miRNAs μπορεί να είναι αυτά που ρυθμίζουν τους κιρκάδιους ρυθμούς», δήλωσε ο Zhou.

«Προς μεγάλη μας έκπληξη», είπε ο Kay, «ανακαλύψαμε περίπου 110 έως 120 miRNA που το κάνουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το βιολογικό μας ρολόι ευθύνεται για τον ύπνο

Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός που προκαλεί καρκίνο

Τι είναι το mRNA εμβόλιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.