Επιστημονικά Νέα

Βαφές μαλλιών εγκυμοσύνη: Τα χημικά στα προϊόντα ομορφιάς ίσως επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας

Βαφές μαλλιών εγκυμοσύνη: Τα χημικά στα προϊόντα ομορφιάς ίσως επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας

Βαφές μαλλιών εγκυμοσύνη: Όσες χρησιμοποιούσαν ορισμένα προϊόντα μαλλιών, όπως βαφές, λακ ή αφρό, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών ή ισιωτικό μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 έγκυες γυναίκες που ακολούθησαν, εκείνες που χρησιμοποιούσαν ορισμένα προϊόντα μαλλιών, όπως βαφές, λευκαντικά, χαλαρωτικά ή αφρό, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα αυτών των ορμονών θα πρέπει να αυξηθούν, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Zorimar Rivera-Nunez, επίκουρος καθηγητής στο Rutgers School of Public Health στο Piscataway, N.J. Προηγούμενη έρευνα, σημείωσε, έχει συνδέσει τις διαταραχές στις ορμόνες της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων όπως η διαταραχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Τι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες και πώς επηρεάζουν την υγεία;

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως λοσιόν, καθαριστικά, μακιγιάζ, σαμπουάν και βερνίκι νυχιών, συχνά περιέχουν πολλές χημικές ουσίες. Και περιλαμβάνουν τους λεγόμενους «ενδοκρινικούς διαταράκτες», δηλαδή χημικές ουσίες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ορμονικό σύστημα του σώματος. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι παντού και οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν μέσω της τροφής, του νερού ή ακόμα και του αέρα που αναπνέουν. Όταν πρόκειται για προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μερικές από τις κοινές χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες περιλαμβάνουν parabens, φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλη-Α και τοξικά μέταλλα.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς η έκθεση μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία, είπε ο Rivera-Nunez. Είναι πολύπλοκο, εν μέρει, επειδή οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε πολλές χημικές ουσίες. Όμως, μελέτες έχουν βρει, για παράδειγμα, ότι όταν οι μέλλουσες γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων ενδοκρινικών διαταραχών στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απόγονοί τους είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή να περάσουν από την πρώιμη εφηβεία. Ομοίως, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συγκεκριμένα, με κινδύνους για την υγεία.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συχνά χημικά ισιωτικά μαλλιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από ό,τι οι μη χρήστες. Οι βαφές μαλλιών συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο της νόσου, ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, μια πρόσφατη μελέτη εγκύων γυναικών στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσες χρησιμοποιούσαν συχνά προϊόντα μακιγιάζ ή περιποίησης δέρματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό μικρό για την ηλικία κύησης – σημάδι περιορισμού της ανάπτυξης στη μήτρα.

Σημασία των ευρημάτων της μελέτης

Τα ευρήματα — που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Research — βασίζονται σε 1.070 έγκυες γυναίκες στο Πουέρτο Ρίκο που πραγματοποίησαν έως και τρεις επισκέψεις μελέτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη χρήση προσωπικών προϊόντων και έδωσαν δείγματα αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα ορμονών τους. Συνολικά, τα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης ήταν χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν «άλλα» προϊόντα για τα μαλλιά, σε σύγκριση με μη χρήστες. Αυτή η κατηγορία περιελάμβανε βαφές, ισιωτικά, λευκαντικά και μους, αλλά όχι σαμπουάν, κοντίσιονερ, σπρέι μαλλιών ή τζελ μαλλιών.

Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τη Rivera-Nunez, εάν οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα μαλλιών μπορεί να εκτεθούν σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που είναι προβληματικές ή να έχουν υψηλότερο επίπεδο έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες. Πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις μεταβλητές που μπορούσαν — όπως το σωματικό βάρος των γυναικών πριν από την εγκυμοσύνη, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, καθώς και το ιστορικό καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμάστε DIY βαφές μαλλιών στο σπίτι

Πώς αφαιρούμε τη βαφή μαλλιών από το δέρμα εύκολα & με ασφάλεια

Βαφές μαλλιών : Παρενέργειες που προκαλούνται αν έχουν λήξει

Τρεις κανόνες για να έχεις υγιή μαλλιά για πάντα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.