Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Βαφές μαλλιών εγκυμοσύνη: Τα χημικά στα προϊόντα ομορφιάς ίσως επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας

Βαφές μαλλιών εγκυμοσύνη: Τα χημικά στα προϊόντα ομορφιάς ίσως επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας

Βαφές μαλλιών εγκυμοσύνη: Όσες χρησιμοποιούσαν ορισμένα προϊόντα μαλλιών, όπως βαφές, λακ ή αφρό, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Οι έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν βαφές μαλλιών ή ισιωτικό μπορεί να έχουν σχετικά χαμηλότερα επίπεδα ορμονών που υποστηρίζουν την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 έγκυες γυναίκες που ακολούθησαν, εκείνες που χρησιμοποιούσαν ορισμένα προϊόντα μαλλιών, όπως βαφές, λευκαντικά, χαλαρωτικά ή αφρό, είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρκετών ορμονών, όπως οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα αυτών των ορμονών θα πρέπει να αυξηθούν, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Zorimar Rivera-Nunez, επίκουρος καθηγητής στο Rutgers School of Public Health στο Piscataway, N.J. Προηγούμενη έρευνα, σημείωσε, έχει συνδέσει τις διαταραχές στις ορμόνες της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων όπως η διαταραχή της εμβρυϊκής ανάπτυξης, ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης.

Τι είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες και πώς επηρεάζουν την υγεία;

Τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως λοσιόν, καθαριστικά, μακιγιάζ, σαμπουάν και βερνίκι νυχιών, συχνά περιέχουν πολλές χημικές ουσίες. Και περιλαμβάνουν τους λεγόμενους «ενδοκρινικούς διαταράκτες», δηλαδή χημικές ουσίες που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το ορμονικό σύστημα του σώματος. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι παντού και οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν μέσω της τροφής, του νερού ή ακόμα και του αέρα που αναπνέουν. Όταν πρόκειται για προϊόντα προσωπικής φροντίδας, μερικές από τις κοινές χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες περιλαμβάνουν parabens, φθαλικές ενώσεις, δισφαινόλη-Α και τοξικά μέταλλα.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς η έκθεση μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία, είπε ο Rivera-Nunez. Είναι πολύπλοκο, εν μέρει, επειδή οι άνθρωποι συνήθως εκτίθενται σε πολλές χημικές ουσίες. Όμως, μελέτες έχουν βρει, για παράδειγμα, ότι όταν οι μέλλουσες γυναίκες έχουν υψηλά επίπεδα ορισμένων ενδοκρινικών διαταραχών στο σώμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι απόγονοί τους είναι πιο πιθανό να γίνουν υπέρβαροι ή να περάσουν από την πρώιμη εφηβεία. Ομοίως, υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, συγκεκριμένα, με κινδύνους για την υγεία.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν συχνά χημικά ισιωτικά μαλλιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από ό,τι οι μη χρήστες. Οι βαφές μαλλιών συνδέονται επίσης με αυξημένο κίνδυνο της νόσου, ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών. Όσον αφορά την εγκυμοσύνη, μια πρόσφατη μελέτη εγκύων γυναικών στην Κίνα διαπίστωσε ότι όσες χρησιμοποιούσαν συχνά προϊόντα μακιγιάζ ή περιποίησης δέρματος είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα μωρό μικρό για την ηλικία κύησης – σημάδι περιορισμού της ανάπτυξης στη μήτρα.

Σημασία των ευρημάτων της μελέτης

Τα ευρήματα — που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Research — βασίζονται σε 1.070 έγκυες γυναίκες στο Πουέρτο Ρίκο που πραγματοποίησαν έως και τρεις επισκέψεις μελέτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη χρήση προσωπικών προϊόντων και έδωσαν δείγματα αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα ορμονών τους. Συνολικά, τα επίπεδα οιστρογόνων, προγεστερόνης και τεστοστερόνης ήταν χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν «άλλα» προϊόντα για τα μαλλιά, σε σύγκριση με μη χρήστες. Αυτή η κατηγορία περιελάμβανε βαφές, ισιωτικά, λευκαντικά και μους, αλλά όχι σαμπουάν, κοντίσιονερ, σπρέι μαλλιών ή τζελ μαλλιών.

Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τη Rivera-Nunez, εάν οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα μαλλιών μπορεί να εκτεθούν σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες που είναι προβληματικές ή να έχουν υψηλότερο επίπεδο έκθεσης σε ενδοκρινικούς διαταράκτες. Πέρα από αυτό, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τις μεταβλητές που μπορούσαν — όπως το σωματικό βάρος των γυναικών πριν από την εγκυμοσύνη, το εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, καθώς και το ιστορικό καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμάστε DIY βαφές μαλλιών στο σπίτι

Πώς αφαιρούμε τη βαφή μαλλιών από το δέρμα εύκολα & με ασφάλεια

Βαφές μαλλιών : Παρενέργειες που προκαλούνται αν έχουν λήξει

Τρεις κανόνες για να έχεις υγιή μαλλιά για πάντα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon